Βόννη: Η πρώην πρωτεύουσα της Γερμανίας

H Bόννη είναι από τις ομορφότερες πόλεις στη Γερμανία. Είναι η γενέτειρα του Μπετόβεν με μια πλούσια ιστορία.

Η ιστορία της Βόννης

Η Βόννη είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Γερμανίας. Η πόλη γιόρτασε τα 2.000 χρόνια της το 1989, με βάση την ημερομηνία της πρώτης γραπτής μνείας της από τον Ρωμαίο συγγραφέα Φλώρο το 11 π.Χ.

Οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν την εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία της Βόννης στον Ρήνο, το ήπιο κλίμα και το όμορφο περιβάλλον. Η περιοχή εγκαταστάθηκε πολύ πριν από τους ρωμαϊκούς χρόνους, ωστόσο, με τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης να χρονολογούνται ήδη από 50.000 χρόνια.

Από τη Ρωμαϊκή φρουρά, κατά τον Μεσαίωνα, η Βόννη εξελίχθηκε σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο: η τρέχουσα αγορά της Βόννης ήταν ήδη μια διευθέτηση της αγοράς περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν. Η Βόννη έλαβε πλήρη δημοτική ναύλωση το 1243 και τον 16ο αιώνα οι εκλέκτορες και αρχιεπίσκοποι της Κολωνίας επέλεξαν τη Βόννη ως πρωτεύουσα και πόλη διαμονής. Τα υπέροχα παλάτια και τα κτίριά τους εξακολουθούν να φέρνουν την μπαρόκ αίγλη στην πόλη σήμερα.

Κατά τον 19ο αιώνα, το Πανεπιστήμιο της Βόννης εξελίχθηκε σε ένα από καλύτερα πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Για όσους βρεθούν στην πόλη και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της, το δημοτικό αρχείο και η ιστορική βιβλιοθήκη της Βόννης είναι ξανά ανοιχτά για το κοινό. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Τρίτη και Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, την Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ο Μπετόβεν

Είναι η πανίσχυρη μουσική ιδιοφυία που δεν άφησε την κώφωσή του να τον εμποδίσει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του κόσμου. Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν μπορεί να γεννήθηκε πριν από περίπου 250 χρόνια, αλλά η ιστορία του για την επίτευξη του μουσικού μεγαλείου παρά την ακουστική αναπηρία του μοιάζει με μια απόλυτα σύγχρονη ιστορία.

Γεννημένος στη Βόννη ο Μπετόβεν αποτελεί την εξαίχουσα προσωπικότητα της πόλης και γιορτάζεται με κάθε μέσο. Η πόλη φιλοξένησε το ετήσιο Beethovenfest, ένα διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής, από το 1844. Η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν μεταξύ των καλεσμένων της εναρκτήριας έκδοσης – που πραγματοποιήθηκε μόλις 17 χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη – μαζί με τον Πρώσο βασιλιά Friedrich Wilhelm IV και τον φυσικό επιστήμονα Alexander von Humboldt. Εκτός από την παρακολούθηση του φεστιβάλ, είδαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Μπετόβεν, το οποίο βρίσκεται στη Münsterplatz, μια όμορφη πλατεία στο κέντρο της πόλης, μέχρι σήμερα.

Η γενέτειρα του Μπετόβεν, που χτίστηκε αρχικά γύρω στο 1700, έχει επιβιώσει από τη φθορά του χρόνου και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα παλιά σπίτια της Βόννης. Το μικρό κτίριο με τη ροζ μπαρόκ πρόσοψή του εξακολουθεί να βρίσκεται στο Bonngasse 20. Γεννημένος σε ένα από τα δωμάτια της σοφίτας, ο Λούντβιχ πήρε το όνομά του από τον Ολλανδό παππού του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ο οποίος ήταν μουσικός διευθυντής στο δικαστήριο του εκλέκτορα της Κολωνίας – μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο συνιέτης ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά του Γιόχαν – μουσικού της αυλής και δασκάλου τραγουδιού και πιάνου – και της Μαρίας Μαγδαληνής. Αλλά μόνο τρία από αυτά – όλα αγόρια – επέζησαν από τη βρεφική ηλικία. Οι Μπετόβεν μετακόμισαν από το σπίτι το 1774, αλλά κανένα από τα άλλα σπίτια τους στη Βόννη δεν έχει επιβιώσει, καθιστώντας τη γενέτειρα τόπο προσκυνήματος για τους λάτρεις της μουσικής.

Μετατράπηκε σε μουσείο το 1893 και πέρασε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους σχεδόν αλώβητο. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου η συλλογή εκκενώθηκε και ο βομβαρδισμός της Βόννης τον Οκτώβριο του 1944 έφερε μόνο μικρές ζημιές στο σπίτι.

Μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε

Μεταξύ των αξιοθέατων της Βόννης είναι τα πολυάριθμα μουσεία της, πολλά που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο της Βόννης ή κατά μήκος του φιλικού προς τους τουρίστες Museum Mile της πόλης. Την άνοιξη πρέπει να επισκεφτείς την οδό Heerstrasse , γνωστή και ως Cherry Blossom avenue της Βόννης!

Bonner Münster

Ο πολύ θαυμαστός καθεδρικός ναός της Βόννης (Bonner Münster) είναι αφιερωμένος στους Αγίους Κάσσιο και Φλωρεντίνο, οι οποίοι θεωρείται ότι εκτελέστηκαν σε αυτόν τον χώρο. Θεωρείται μία από τις καλύτερες ρωμανικές εκκλησίες του Ρήνου. Χτισμένη μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα, είναι επίσης ένας από τους παλαιότερους καθεδρικούς ναούς της Γερμανίας.

House of the History of the Federal Republic of Germany

Το μουσείο καλύπτει τα χρόνια από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου έως την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος (Iron Curtain) και την επανένωση της Γερμανίας. Συγκρίνει τη ζωή στην Ανατολή και τη Δύση με φωτογραφίες, ταινίες και τεχνουργήματα, δείχνοντας πώς εξελίχθηκαν τα δύο μεταπολεμικά γερμανικά κράτη.

Beethoven-Haus

Κομβικό σημείο της «Πόλης του Μπετόβεν» είναι η γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη, Beethoven-Haus, όπου γεννήθηκε το 1770.

Ιδρύθηκε ως μουσείο το 1889, το αξιοθέατο διαθέτει επίσης μια συλλογή από σπάνια αντικείμενα και έγγραφα, ένα ερευνητικό κέντρο (συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ηχογραφήσεων) και το Chambers Music Hall, το οποίο τρέχει ένα πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων με θέμα τον Μπετόβεν.

Διατίθενται ξεναγήσεις και υπάρχει ένα καλά εφοδιασμένο κατάστημα που πουλά συναφή είδη επί τόπου.

Botanical Garden and Poppelsdorf Palace

Ο Βοτανικός Κήπος της Βόννης (Botanischer Garten Bonn), που καλύπτει περίπου 16 στρέμματα και ανήκει και λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, μπορεί να εντοπίσει τις ρίζες του μέχρι το 1340, όταν κατασκευάστηκε ως μέρος ενός κήπου κάστρου. Μεταμορφώθηκαν στο σημερινό τους μπαρόκ στιλ το 1720 και το παλάτι Rococo Poppelsdorf προστέθηκε το 1746.

Αυτές τις μέρες, ο κήπος φιλοξενεί περισσότερα από 11.000 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τοπικών ειδών υπό εξαφάνιση. Τα αξιοθέατα των υπαίθριων κήπων του περιλαμβάνουν πολυάριθμα είδη από ξυλώδη φυτά στο μεγάλο δενδροκομείο, καθώς και φυτά ταξινομημένα ανά γεωγραφική περιοχή. Διατίθενται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές ομιλίες.

The Art and Exhibition Hall

Ιδρύθηκε το 1992, η αίθουσα τέχνης και έκθεσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Kunst – und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, ή “Bundeskunsthalle”) προσφέρει πολλά εξαιρετικά εκθέματα που σχετίζονται με την πλούσια πολιτιστική ιστορία της χώρας. Οι οθόνες και τα εκθέματά του ασχολούνται επίσης με το σημαντικό ρόλο της Γερμανίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος.

Τα εκθέματα μεταφέρονται από όλο τον κόσμο και αλλάζουν συχνά, οπότε φροντίστε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου για λεπτομέρειες σχετικά με το τι υπάρχει. Διατίθενται αγγλόφωνες ξεναγήσεις. Μπορείτε εύκολα να περάσετε το καλύτερο μέρος της ημέρας εξερευνώντας αυτό το δημοφιλές μουσείο (είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα στη Γερμανία), οπότε αξίζει να σημειωθεί ότι ένα καλό εστιατόριο και καφέ βρίσκονται στις εγκαταστάσεις.

Η Βόννη είναι μια όμορφη, πολύχρωμη πόλη με πολλά αξιοθέατα για να δεις.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks