Checklist πριν μετακομίσετε στη Γερμανία

Γερμανία-μετακόμιση-στοιχεία

Σχεδιάζετε μια νέα ζωή στη Γερμανία; Κάντε τη μετακόμισή σας λίγο πιο εύκολη με την checklist του supergreeks.eu για μετεγκατάσταση στη Γερμανία.

Η Γερμανία είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός για ομογενείς από όλο τον κόσμο. Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Από το μοντέρνο Βερολίνο έως τη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπάρχουν τα πάντα για κάθε γούστο.

Εάν σκοπεύετε να μετακομίσετε στη Γερμανία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε. Αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά θεμάτων, από τις αιτήσεις μετανάστευσης έως τους νόμους για την οδήγηση. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για να προετοιμάσετε, ακολουθεί η λίστα ελέγχου για τη μετάβαση στη Γερμανία.

Κάντε την έρευνά σας

Τι σκέφτεστε όταν σκέφτεστε τη Γερμανία; Εντυπωσιακά παραμυθένια κάστρα; Ή μήπως πολυσύχναστους κήπους μπύρας με ζωντανή μουσική συγκροτήματος oom-pah; Ό, τι κι αν σκέφτεστε, προτού μετακομίσετε στη Γερμανία, είναι απαραίτητο να ερευνήσετε πώς είναι η καθημερινή ζωή στη χώρα.

Σε γενικές γραμμές, η Γερμανία είναι ανοιχτή χώρα για ομογενείς. Ωστόσο, λόγω της ιστορίας της, υπάρχουν τεράστιες περιφερειακές αποκλίσεις όσον αφορά το κόστος ζωής και τις οικονομικές ευκαιρίες, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη μετεγκατάσταση στη Γερμανία.

Τακτοποιήστε τη βίζα σας

Γνωρίζετε τις γερμανικές απαιτήσεις μετανάστευσης για εσάς και την οικογένειά σας; Η Γερμανία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της ΕΕ / ΕΖΕΣ μπορούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου.

Κάθε κάτοικος ΕΕ / ΕΖΕΣ που διαμένει περισσότερο από τρεις μήνες στη χώρα θα πρέπει να εγγραφεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για τους υπηκόους εκτός ΕΕ / ΕΖΕΣ, το γερμανικό σύστημα μετανάστευσης είναι πιο περιοριστικό.

Μεταφέρετε τα υπάρχοντά σας

Αν σκοπεύετε να μετακομίσετε στη Γερμανία, είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς πρόκειται να μεταφέρετε τα υπάρχοντά σας στο νέο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια αγχωτική διαδικασία, γι ‘αυτό πολλοί απόδημοι χρησιμοποιούν ειδικούς στις μεταφορές για βοήθεια.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, από πράκτορες μετεγκατάστασης πλήρους υπηρεσίας έως πλατφόρμες ψηφιακής εφοδιαστικής, επιτρέποντάς σας να συγκρίνετε τη διεθνή αγορά αποστολής με ευκολία.

Οι ειδικοί μετεγκατάστασης μπορούν να σας βοηθήσουν σε κάθε βήμα της μετακίνησής σας στη Γερμανία, από τη συσκευασία των οικιακών σας αντικειμένων έως βοήθεια για το πως θα βρείτε στο σωστό νέο σπίτι για εσάς.

Ωστόσο, ορισμένοι απόδημοι προτιμούν απλώς να χρησιμοποιούν μια παγκόσμια εταιρεία logistics για να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους στη Γερμανία. Οι επιλογές σας για μετεγκατάσταση στη Γερμανία περιλαμβάνουν:

Η εύρεση του σωστού διεθνούς παρόχου αποστολών μπορεί να σας δώσει ηρεμία ενώ ασχολείστε με άλλες λεπτομέρειες της μετακίνησης σας. Ελέγξτε πριν αναχωρήσετε για να αποφύγετε εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας

Όταν μετακομίζετε στη Γερμανία, είναι σημαντικό τα οικονομικά σας να διασφαλίζουν ότι μπορείτε να στηρίξετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας για ένας βάθος χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τυχόν βραχυπρόθεσμες ανάγκες σε χρήματα καθώς και μακροπρόθεσμη οικονομική διαχείριση, όπως:

  • Τραπεζικοί λογαριασμοί: Ερευνήστε τις τραπεζικές σας επιλογές πριν φτάσετε, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών λιανικής και των επιλογών τραπεζικής κινητής τηλεφωνίας. Είναι πιθανό να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό μέσω του smartphone σας πριν φτάσετε. Δείτε πως μπορείτε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.
  • Συντάξεις, φόροι και επενδύσεις: Μπορεί η σύνταξή σας να μεταφερθεί στη Γερμανία; Θα επηρεαστούν οι επενδύσεις σας από τη μετεγκατάσταση; Μάθετε προτού μετακινηθείτε με τον οδηγό μας για τους φόρους στη Γερμανία και τον οδηγό μας για το συνταξιοδοτικό σύστημα στη Γερμανία.
  • Ασφάλιση: Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα της οικογένειάς σας έχουν την προστασία που χρειάζονται διαχωρίζοντας τα ασφάλιστρα πριν φύγετε. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τον οδηγό μας για την ασφάλιση στη Γερμανία.
    Για να καλύψετε τα οικονομικά σας βραχυπρόθεσμα, ίσως χρειαστεί επίσης να μεταφέρετε χρήματα διεθνώς γρήγορα και εύκολα. Για να το κάνετε αυτό, δείτε αυτές τις διεθνείς επιλογές μεταφοράς χρημάτων

Το CurrencyFair προσφέρει μεταφορά χρημάτων σε περισσότερες από 150 χώρες και έχει συναλλαγματικές ισοτιμίες έως και οκτώ φορές φθηνότερες από τις τράπεζες, βοηθώντας σας να αποφύγετε υπερβολικά τραπεζικά τέλη.


Η Moneycorp προσφέρει υπηρεσίες συναλλάγματος και παγκόσμιας πληρωμής σε μεμονωμένους και εταιρικούς πελάτες σε περισσότερα από 120 νομίσματα.


Η TransferWise είναι ένας διεθνής πάροχος μεταφοράς χρημάτων. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε 59 χώρες και προσφέρει μεταφορές μεταξύ διασυνοριακών τραπεζικών λογαριασμών έως και οκτώ φορές φθηνότερες από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Μετακινήστε το όχημά σας

Ονειρεύεστε να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας στον παγκοσμίου φήμης autobahn της Γερμανίας; Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να διαβάσετε τους τοπικούς νόμους για την αυτοκινητοβιομηχανία προτού μετακινηθείτε.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε εάν θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας όταν εγκατασταθείτε. Πολλές γερμανικές πόλεις έχουν εξαιρετικές συγκοινωνιακές συνδέσεις και η ποδηλατική υποδομή βελτιώνεται σταθερά. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να μετακινήσετε το όχημά σας, διαβάστε τον οδηγό μας για οδήγηση στη Γερμανία.

Φροντίστε το κατοικίδιο σας

Από τα αλσατικά έως τα γερμανικά ποιμενικά, οι Γερμανοί αγαπούν τα κατοικίδια τους. Ωστόσο, εάν έχετε έναν τετράποδο φίλο, βεβαιωθείτε ότι είναι σε θέση να ενταχθεί στο νέο σας σπίτι, ερευνώντας τους περιορισμούς για τα κατοικίδια.

Η Γερμανία μπορεί να έχει περιορισμούς σε κατοικία που δεν έχετε συνηθίσει, επομένως ελέγξτε την κατάσταση νωρίς για να αποφύγετε καθυστερήσεις και απογοήτευση αργότερα. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τον οδηγό μας για τη μεταφορά του κατοικίδιου σας στη Γερμανία.

Τακτοποιήστε την ασφάλιση υγείας σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ετοιμάσετε όταν μετακομίζετε στη Γερμανία είναι η ασφάλιση υγείας. Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, αν και οι κάτοικοι μπορούν να επιλέξουν από ιδιωτική ή δημόσια κάλυψη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για απόλυτη ηρεμία, πολλοί απόδημοι επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας για να καλύψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Ωστόσο, αφαιρέστε το άγχος από την εξεύρεση λύσης ερευνώντας τους παρόχους ασφάλισης υγείας πριν μετακινηθείτε, όπως:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λήψη γερμανικής κάλυψης υγείας, διαβάστε τον οδηγό μας για την ασφάλιση υγείας στη Γερμανία.

Βρείτε ένα μέρος για να ζήσετε

Εάν μετακομίζετε στη Γερμανία, ενδέχεται να μην μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας παραμυθένιο σπίτι, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές στέγασης. Από τα ορεινά σαλέ μέχρι τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, η Γερμανία έχει κάτι για κάθε γούστο. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τους οδηγούς μας για ενοικίαση στη Γερμανία και αγορά σπιτιού.

Γερμανία: Τα πάντα για την αγορά ενός σπιτιού (vol.2)

Ξεκινήστε να ψάχνετε για δουλειά

Ορισμένοι απόδημοι θα αποφασίσουν να μετακομίσουν στη Γερμανία με μια προσφορά εργασίας στην τσέπη τους. Ωστόσο, πολλοί άλλοι θα επιλέξουν να μετακομίσουν στη Γερμανία ενώ αναζητούν ακόμα εργασία.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εργασίας στη Γερμανία για ομογενείς. Ωστόσο, οι διαθέσιμες ευκαιρίες θα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των περιφερειών και των βιομηχανιών, οπότε είναι χρήσιμο να κάνετε την έρευνά σας εκ των προτέρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εύρεση εργασίας, διαβάστε τον οδηγό μας για την εύρεση εργασίας στη Γερμανία.

Και αν θέλεις να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση στη Γερμανία, τότε έχουμε γράψει και έναν οδηγό γι΄αυτό τον σκοπό. Το να ανοίξεις εταιρεία στη Γερμανία είναι σχετικά μια εύκολη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks