Ολλανδία: Δάνειο για αγορά σπιτιού

δάνειο-σπίτι-ολλανδία

Τα ενοίκια σπιτιών στην Ολλανδία έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να έχει ενδιαφέρον για πολλούς η αγορά κατοικίας. Η αγορά κατοικίας γίνεται αν διαθέτεις τα χρήματα ή αν μπορείς να πάρεις ένα δάνειο ως βοήθημα για να ολοκληρώσεις την αγορά.

Ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ψάχνεσαι για την αγορά σπιτιού;

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε με απλά βήματα την διαδικασία για την λήψη δανείου. Μπορείς να διαβάσεις εδώ, το άρθρο με περισσότερες πληροφορίες για την αγορά σπιτιού!

Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιο ”ανοιχτές” στο να παρέχουν δάνεια σε expats συγκριτικά με παλιότερα. Φυσικά θα υπάρχει κάποιο κόστος αλλά το να πάρεις δάνειο και να αγοράσεις σπίτι έχει γίνει μια πολύ απλή διαδικασία σε κάθε επίπεδο. Η λήψη δανείου είναι μια διαδικασία για την οποία απαιτείται οργάνωση και λογική σκέψη προκειμένου να πετύχεις τον καλύτερο εφικτό στόχο.

Όπως κάθε Ολλανδός, μπορείς να ξεκινήσεις αυτή την διαδικασία μόνος σου, ωστόσο πολλά βήματα της διαδικασίας είναι στα ολλανδικά γι’ αυτό συστήνεται να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Στην συνέχεια του άρθρου σε 6 απλά βήματα:

1. Προσδιόρισε το budget σου.

Προφανώς θα πρέπει να γνωρίζεις το ποσό που μπορείς να δανειστείς πριν ξεκινήσεις να αναζητάς σπίτι. Ένας σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό και να σε ενημερώσει για το maximum budget που μπορείς να έχεις. Έτσι θα τεθεί ένας ρεαλιστικός στόχος ώστε να ξέρεις τι σπίτι να ψάξεις και τι προσφορές μπορείς να κάνεις. Η αγορά κινείται τόσο γρήγορα που πρέπει κι εσύ να κινηθείς γρήγορα. Και αυτό θα γίνει αν έχεις στα χέρια σου όλες τις σωστές πληροφορίες.

2. Ξεκίνα τα viewings.

Αν επιλέξεις να συνεργαστείς με κάποιον μεσίτη θα έχεις πρόσβαση σε σπίτια που ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί. Επίσης οι μεσίτες μπορούν να έρθουν μαζί σου στις επισκέψεις που θα κάνεις και να σε συμβουλέψουν για τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε ιδιοκτησίας. Το δικό τους μερίδιο θα είναι περίπου 1-1,75 % της τελικής τιμής του σπιτιού, χωρίς το ΦΠΑ.

3. Η προσφορά και η αγορά.

Προσφορά μπορεί να κάνεις είτε για ολόκληρο σπίτι είτε για διαμέρισμα. Αν κερδίσεις την προσφορά και υπογράψεις συμβόλαιο αγοράς, έχεις το δικαίωμα να το ακυρώσεις εντός τριών ημερών. Δεν χρειάζεται να δώσεις δικαιολογία για την ακύρωση. Μετά την περίοδο αυτή, θα ξεκινήσει διαδικασία σύνταξης του συμβολαίου. Περίπου 6% της τιμής του σπιτιού θα είναι τα έξτρα έξοδα που θα προκύψουν. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση του 10% της συνολικής αξίας (ή μια σχετική εγγύηση από την τράπεζα), εντός 4-6 εβδομάδων. Ο σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος να σου εξηγήσει σε απλά Αγγλικά την όλη διαδικασία, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις.

onoiomata-gala-gaidaras
Καλλυντικά από γάλα γαϊδούρας. Περισσότερες πληροφορίες , στοιχεία επικοινωνίας στο SuperGreeks.EU

4. Προετοιμασία της αίτησης δανείου

Η αίτηση για το δάνειο και τα απαιτούμενα έγγραφα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τράπεζα που θα επιλέξεις. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να ξεκινήσεις νωρίς με όλα τα έγγραφα και τις διαδικασίες πριν η προσφορά σου γίνει αποδεκτή. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις αρκετό χρόνο και την σιγουριά ότι δεν θα χάσεις κάποιο σημαντικό deadline. Το να είσαι προετοιμασμένος είναι πολύ σημαντικό για την όλη διαδικασία.

5. Ο συμβολαιογράφος

Ένας συμβολαιογράφος είναι το μοναδικό πρόσωπο το οποίο μπορεί να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία ενός σπιτιού στην Ολλανδία. Είναι επίσης το πρόσωπο που θα διεκπεραιώσει το συμβόλαιο και τη συμφωνία που θα κάνεις με την τράπεζα σχετικά με την αγορά της ιδιοκτησίας. Την ημέρα της μεταφοράς της ιδιοκτησίας, και αν δεν μιλάς καλά ολλανδικά, είσαι υποχρεωμένος να έχεις έναν διερμηνέα. Ο διερμηνέας θα μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα ό,τι σου ανακοινώσει ο συμβολαιογράφος και σου ζητήσει να υπογράψεις. Ο συμβολαιογράφος θα λάβει όλα τα έγγραφα, όλα τα τιμολόγια και θα πληρώσει όλα τα μέλη της συμφωνίας.

6. Η φορολογία σου σαν ιδιοκτήτης ακινήτου

Εδώ υπάρχουν ευχάριστα νέα, μιας και ο τόκος του δανείου έχει έκπτωση φόρου για την κύρια κατοικία σου στην Ολλανδία. Και πάλι, ο σύμβουλος θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις το τοπίο με το δάνειο που πήρες.

Λίγες ακόμα πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια…

  • Στην περίπτωση που είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, ίσως είναι πιο δύσκολο να πάρεις δάνειο. Θα σου ζητηθεί αποδεικτικό εισοδήματος τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Όσα περισσότερα χρόνια είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρεις δάνειο.
  • Αν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς μόνιμο συμβόλαιο, ένα γράμμα από τον εργοδότη σου ότι προτίθεται να σου δώσει μόνιμο συμβόλαιο στο μέλλον, μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά.
  • Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις σπίτι για να το διαθέσεις προς ενοικίαση, υπάρχουν ειδικά δάνεια γι’ αυτό τον σκοπό (με τα ”κανονικά” δάνεια απαγορεύεται να ενοικιασθεί το σπίτι). Ο τόκος αυτού του δανείου είναι αρκετά υψηλότερος.
  • Εδώ μπορείς να υπολογίσεις το ύψος του δανείου που μπορείς να λάβεις.

Πηγή εδώ, εδώ

Και αφού αγοράσεις το σπίτι ίσως χρειαστείς κάποιους τεχνίτες για εργασίες. Σε παροτρύνουμε, λοιπόν, να πάρεις μια προσφορά από τους επαγγελματίες εδώ!

Είναι πολύ πιθανόν σε όλη τη διαδικασία να χρειαστείς και κάποιον επίσημο μεταφραστή. Στο SuperGreeks.EU βρίσκουμε επαγγελματίες επίσημους μεταφραστές στην Ολλανδία. Βλέπε εδώ!

Author: mando@porto_

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks