Πώς να χρησιμοποιήσεις τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Βέλγιο

Λεωφορείο στο Βέλγιο

Είτε δε θελετε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, είτε έχετε επισκεφτεί το Βέλγιο για λίγες μέρες και θέλετε να μετακινηθείτε χωρίς να περπατήσετε ιδιαίτερα, αυτές είναι οι πληροφορίες και τα tips που θα χρειαστείτε για να μην αγχωθείτε και να φτάσετε στον προορισμό σας.

Αρχικά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι οτι το Βέλγιο διαθέτει τέσσερις φορείς δημόσιας μεταφοράς. Όλα τα δημόσια τρένα στη χώρα εκτελούνται από τη SNCB / NMBS (Société nationale des chemins de fer belges / Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen). Για λεωφορεία, τραμ και μετρό, οι λειτουργίες χωρίζονται σε περιφερειακό επίπεδο:

Φλάνδρα: De Lijn
Βρυξέλλες: STIB / MIVB
Βαλλωνία: TEC
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ή πώς ταξιδεύετε, θα μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε την κάρτα MoBIB για πληρωμή. Εάν αγοράσετε μεμονωμένα εισιτήρια σε σταθμό ή από οδηγό λεωφορείου, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε άλλο εισιτήριο εάν θέλετε να αλλάξετε υπηρεσία που εκτελείται από διαφορετικό φορέα.

Διαβάστε επίσης όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γαλλία

Κάρτα MoBIB


Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε αναφορικά με τη δημόσια συγκοινωνία στο Βέλγιο είναι η κάρτα MoBIB, που αντιπροσωπεύει την κινητικότητα στο Βέλγιο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2018 και αφορά ένα σύστημα πληρωμών που έχει φέρει επανάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες της χώρας. Η κάρτα λειτουργεί σε ολόκληρο το Βέλγιο για όλες τις επιλογές μεταφοράς, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την εναλλαγή μεταξύ τρόπων και εταιρειών.


Υπάρχουν δύο τύποι κάρτας MoBIB: ανώνυμος (βασικός) και προσωπικός. Μπορείτε να αγοράσετε κάρτες στο διαδίκτυο, σε σταθμούς και σε επιλεγμένα καταστήματα. Μπορείτε να φορτώσετε έναν αριθμό “προϊόντων” στην κάρτα σας, που να συμπεριλαμβάνει μηνιαία/ ετήσια συνδρομή, εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων και άλλα. Αυτά ονομάζονται συχνά εισιτήρια JUMP και διατίθενται για διάφορες επιλογές.

Εκτός από τα τρένα, τα τραμ και τα λεωφορεία, οι κάρτες MoBIB μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πληρωμή για στάθμευση αυτοκινήτων και σε πλατφόρμες κοινής χρήσης αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Αυτό σας προσφέρει πολλές επιλογές μεταφοράς σε όλο το Βέλγιο.

Παίρνοντας το λεωφορείο στο Βέλγιο

Όπως πολλές άλλες χώρες, η πιο κοινή μορφή δημόσιας συγκοινωνίας στο Βέλγιο είναι το λεωφορείο. Είτε είστε αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο τρένων είτε απλά ταξιδεύετε στα προάστια των μεγαλύτερων πόλεων, οι πιθανότητες είναι το λεωφορείο να είναι το καλύτερο στοίχημα για σας. Ευτυχώς, τα λεωφορεία στο Βέλγιο είναι σχετικά φθηνά, προσβάσιμα και αποτελεσματικά.

Οι χειριστές λεωφορείων διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή σας, αλλά θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα MoBIB σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν δεν έχετε κάρτα MoBIB, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο σε σταθμούς, περίπτερα και ακόμη και στο ίδιο το λεωφορείο, αν και αυτό είναι πιο ακριβό. Ορισμένα λεωφορεία σας επιτρέπουν να πάρετε το ποδήλατό σας, ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, γι ‘αυτό ελέγξτε το πριν ταξιδέψετε.

Κορυφαίες συμβουλές για ταξίδια με λεωφορείο στο Βέλγιο

 • Εάν αγοράσετε ένα εισιτήριο, ισχύουν για 60 λεπτά μετά την επικύρωση του εισιτηρίου σας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να αλλάξετε γραμμές ή λειτουργίες όσο συχνά θέλετε.
 • Ένας αυξανόμενος αριθμός λεωφορείων σε όλη τη χώρα διαθέτει δωρεάν Wi-Fi , επιτρέποντάς σας να επικοινωνήσετε με οποιονδήποτε θέλετε εν κινήσει.
 • Μην χάσετε το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι. Οι διαδρομές σε περισσότερες αγροτικές περιοχές τελειώνουν συχνά νωρίς, επομένως ελέγξτε τα δρομολόγια πριν ταξιδέψετε.
 • Ωστόσο, σε μεγαλύτερες πόλεις, θα βρείτε συνδέσεις νυχτερινών λεωφορείων που λειτουργούν την Παρασκευή και το Σάββατο βράδυ, βοηθώντας σας να φτάσετε στο σπίτι με ασφάλεια μετά από μια βραδινή έξοδο.

Ταξιδεύοντας με το μετρό στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, το ταξίδι με το μετρό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: βρίσκεστε στις Βρυξέλλες. Το μοναχικό δίκτυο μετρό της χώρας έχει τέσσερις τυπικές γραμμές μετρό και άλλες τρεις γραμμές «premetro», οι οποίες είναι παρόμοιες με τις γραμμές τραμ. Συνολικά, το ολοκληρωμένο δίκτυο διαθέτει 69 σταθμούς στις επτά γραμμές, από το κέντρο της πόλης μέχρι τα προάστια των Βρυξελλών. Το Charleroi διαθέτει επίσης ένα σύστημα “μετρό”, αν και αυτό αποτελείται μόνο από γραμμές premetro και τραμ.

Κορυφαίες συμβουλές για ταξίδια με το μετρό στο Βέλγιο

 • Τα εισιτήρια μονής ή πολλαπλής διαδρομής πρέπει να επικυρωθούν κατά την είσοδο στο μετρό και στη συνέχεια ισχύουν για 60 λεπτά, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά αλλάζετε τη λειτουργία.
 • Το μετρό μπορεί να είναι ιδιαίτερα “φορωμένο” κατά την ώρα αιχμής το πρωί και το βράδυ, οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε εκτός αυτών των ωρών, εάν είναι δυνατόν.
 • Δεν είστε εξοικειωμένοι με το πού πηγαίνετε; Ρίξτε μια ματιά στον προγραμματιστή ταξιδιού STIB / MIVB και φτάστε στον προορισμό σας εύκολα.

Ταξιδέψτε με τρένο στο Βέλγιο

Το Βέλγιο διαθέτει πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο, καθιστώντας τα τρένα τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο να ταξιδεύουν οι άνθρωποι μεταξύ πόλεων. Εκτός από το ότι σας βοηθούν να εξερευνήσετε το Βέλγιο, οι ίδιοι οι σταθμοί αξίζουν τον κόπο να τα δείτε. Το εντυπωσιακό Liège-Guillemins είναι μια εκπληκτική δήλωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ενώ το εκλεκτικό Antwerp Centraal είναι ένας από τους καλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς στον κόσμο.

Όλα τα δημόσια τρένα σε όλη τη χώρα διοικούνται από τον κρατικό φορέα, SNCB / NMBS. Πάρτε ένα εισιτήριο στο σταθμό πριν από την επιβίβαση για να αποφύγετε την πληρωμή της επιπλέον χρέωσης εισιτηρίου μέσα από το τρένο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την κάρτα MoBIB για ταξίδια, την οποία μπορείτε να φορτώσετε με εποχιακά εισιτήρια σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το τρένο για μετακινήσεις. Τα διεθνή τρένα για το Παρίσι και το Λονδίνο αναχωρούν από το σταθμό Midi / Zuid των Βρυξελλών.

Κορυφαίες συμβουλές για ταξίδια με τρένο στο Βέλγιο

 • Εάν σχεδιάζετε πολλά ταξίδια με τρένο στο Βέλγιο, θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή SNCB / NMBS. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας, να ελέγξετε τους χρόνους και να αγοράσετε εισιτήρια με το πάτημα ενός κουμπιού.
 • Επιτρέπονται κατοικίδια και ποδήλατα στις περισσότερες διαδρομές, ωστόσο, θα πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο με επιπλέον χρέωση.
 • Οι μαθητές και οι αιτούντες εργασία μπορούν να διεκδικήσουν εκπτωτικά εισιτήρια, οπότε ρωτήστε στον πλησιέστερο σταθμό σας ή ελέγξτε τον ιστότοπο SNCB / NMBS για περισσότερες λεπτομέρειες.
 • Τα παιδιά κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν δωρεάν σε βελγικά τρένα, ενώ οι έγκυες γυναίκες τους τελευταίους τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης μπορούν να αναβαθμιστούν στην πρώτη τάξη χωρίς επιπλέον χρέωση.

Ταξιδεύοντας με τραμ στο Βέλγιο

Τα τραμ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Βέλγιο, προσφέροντας γρήγορα και αποτελεσματικά ταξίδια με μια συνεχώς μεταβαλλόμενη θέα στην πόλη. Το Βέλγιο λειτουργεί πέντε συστήματα τραμ σήμερα – Αμβέρσα, Βρυξέλλες, Σαρλερόι, Γάνδη και το δημοφιλές τουριστικό τραμ που τρέχει κατά μήκος των βελγικών ακτών. Αυτή η γραμμή τραμ μήκους 67 χιλιομέτρων προσφέρει εξαιρετική θέα στη θάλασσα.

Τα τραμ στο Βέλγιο διευθύνονται από τους αντίστοιχους περιφερειακούς φορείς μεταφορών, De Lijn (Flanders), STIB / MIVB (Βρυξέλλες) και TEC (Βαλλωνία). Οι κάρτες MoBIB μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δίκτυα τραμ της χώρας, αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια όταν ταξιδεύετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με άλλους τρόπους μεταφοράς.

Brussels, Belgium – April 22, 2017: Tram in the city of Brussels. The Tram system of the city has 19 lines, and the first horse powered line started in 1869. Brussels, Belgium

Κορυφαίες συμβουλές για ταξίδια με τραμ στο Βέλγιο

 • Κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής το πρωί και το απόγευμα, τα τραμ στα κέντρα της πόλης μπορεί να είναι υπερφορτωμένα από κόσμο, οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε εκτός αυτών των ωρών, εάν είναι δυνατόν.
 • Το δίκτυο τραμ του Charleroi ονομάζεται Charleroi Metro και έχει ακόμη τα ίδια μπλε σήματα “M” ορατά στο μετρό των Βρυξελλών. Ωστόσο, αυτό είναι τεχνικά ένα υπόγειο τραμ / ελαφρώς σιδηροδρομικό δίκτυο.
 • Υπάρχει ένα επιπλέον έκτο σύστημα τραμ στο Han-sur-Lesse, που λειτουργεί σε μια δημοφιλή τουριστική διαδρομή.

Παίρνοντας βελγικό ταξί

Με όλες αυτές τις δυνατότητες δημόσιας συγκοινωνίας – καθώς και με τα πόδια και την ποδηλασία – ίσως να μην σκεφτείτε καν να πάρετε ταξί. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ταξί είναι η πιο βολική μορφή ταξιδιού. Ευτυχώς, είναι εύκολο να πάρετε ταξί στο Βέλγιο. Σε πόλεις και κωμοπόλεις, θα βρείτε ταξί κοντά σε εξέχοντα αξιοθέατα, καθώς και σταθμούς και λιμάνια.

Τα ταξί χρεώνουν συνήθως έναν καθορισμένο ναύλο συν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά χιλιόμετρο που διανύθηκε. Αυτό το κόστος ανά χιλιόμετρο διαφέρει μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και υπάρχει ένα συμπλήρωμα για νυχτερινές μετακινήσεις.

Κορυφαίες συμβουλές για ταξί στο Βέλγιο

 • Οι οδηγοί ταξί υποχρεούνται νομικά να σας παράσχουν μια απόδειξη. Σε αυτήν την απόδειξη, θα πρέπει να βρείτε τον αριθμό ταυτότητας του οδηγού, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που χρειαστεί να παραπονεθείτε ή να ρωτήσετε σχετικά με την απώλεια ενός αντικειμένου σας.
 • Ένας αυξανόμενος αριθμός ταξί είναι ηλεκτρικός, οπότε ρωτήστε εκ των προτέρων εάν θέλετε να κάνετε το ταξίδι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Η εφαρμογή Uber-sharing είναι διαθέσιμη μόνο στις Βρυξέλλες, αν και η ακτίνα λειτουργίας τους περιλαμβάνει επίσης τις νότιες πόλεις Mons και Charleroi.

Αεροδρόμια στο Βέλγιο

Πετάτε στη νέα σας ζωή στο Βέλγιο; Ή ίσως πηγαίνετε σε πιο ηλιόλουστα κλίματα για καλές διακοπές με την οικογένειά σας. Το Βέλγιο διαθέτει πέντε αεροδρόμια: Αμβέρσα, Βρυξέλλες, Σαρλερόι, Λιέγη και Οστάνδη-Μπριζ. Αυτά τα αεροδρόμια εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα προορισμών και όλα διαθέτουν δημόσιες συγκοινωνίες και συνδέσεις με ταξί.

Το μεγαλύτερο από τα αεροδρόμια του Βελγίου είναι οι Βρυξέλλες (επίσης γνωστές ως Brussels-Zaventem), οι οποίες υποδέχτηκαν μόνο 26 εκατομμύρια επιβάτες το 2019. Μην συγχέετε αυτό το αεροδρόμιο με το αεροδρόμιο Charleroi, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Brussels South και καλωσορίζει πολλές οικονομικές αεροπορικές εταιρείες.

Κορυφαίες συμβουλές για αεροδρόμια στο Βέλγιο

 • Ελέγξτε το εισιτήριό σας για να δείτε από ποιο αεροδρόμιο πραγματοποιείτε η πτήση σας, ειδικά εάν πετάτε έξω από τις Βρυξέλλες καθώς θα μπορούσατε να αναχωρείτε από Βρυξέλλες ή Νότια των Βρυξελλών.
 • Προγραμματίστε τη μεταφορά σας στο αεροδρόμιο εκ των προτέρων, ειδικά αν έχετε πρόωρη πτήση ή που σημαίνει ότι θα μετακινείστε κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής.
 • Πετάτε προς Βέλγιο; Ίσως είναι πιο βολικό να ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ Schiphol και να ταξιδέψετε στη χώρα με το τρένο.Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?