Διαζύγιο στην Ολλανδία: Βήμα προς βήμα όλα όσα πρέπει να κάνετε (vol1)

Ολλανδία-Διαζύγια-Υποχρεώσεις

Το supergreeks.eu παρέχει σήμερα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε εάν ζείτε στην Ολλανδία, επιθυμείτε να πάρετε διαζύγιο από τον/την σύζυγό σας και παράλληλα να ξεκινήσετε και τη νομική διαδικασία. 

Οι περισσότεροι ομογενείς που χωρίζουν στην Ολλανδία, μπορούν να το κάνουν νόμιμα αλλά το διαζύγιο θα πρέπει να αναγνωριστεί και από την χώρα στην οποία κατάγεστε. Η  κατάθεση αίτησης διαζυγίου στη χώρα δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία. Εάν παντρευτήκατε στην Ολλανδία, το μόνο που πρέπει να κάνετε για να τελειώσει και επίσημα ο γάμος σας είναι να αποτανθείτε στο Επαρχιακό Δικαστήριο

Οι τύποι διαζυγίου στην Ολλανδία 

Υπάρχουν τρεις τύποι επίσημης ένωσης ενός ζευγαριού στην Ολλανδία: Γάμος, Εγγεγραμμένη σύμπραξη και Σύμφωνο Συμβίωσης. Όλοι ισχύουν και για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια όσο και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. 

Παρά την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου το 2001, το ποσοστό των γάμων στην Ολλανδία μειώνεται από το 2000 και έπειτα. Επιπλέον το διαζύγιο έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία 50 χρόνια, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στην πραγματικότητα τα ποσοστά διαζυγίου στην Ολλανδία έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 1970, σύμφωνα με τα στατιστικά της επίσημης ολλανδικής υπηρεσίας. Οι λύσεις γάμου έχουν γίνει επίσης πιο συχνές. Το 2017, σχεδόν 10 άνα 1.000 γάμους έληξαν με αυτόν τον τρόπο σε σύγκριση με το 1950 που έλειγαν μόνο τρεις στους 1.000 γάμους. 

Παρά τα γεγονότα αυτά, το τρέχον ποσοστό διαζυγίου αυτή την εποχή είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ: 2 ζευγάρια ανά 1.000. Σε γενικές γραμμές οι γάμοι τείνουν επίσης να διαρκούν λίγο περισσότερο από ότι στο παρελθόν: κατά μέσο όρο το 2017 ο γάμος διαρκούσε 15,1 χρόνια, ενώ το 1950 μόλις 11,2 χρόνια, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη στατιστικών, Statista. 

Οι νομικοί λόγοι διαζυγίου στην Ολλανδία

Στν Ολλανδία το δικαστήριο πρέπει να επεξεργαστεί και να εγκρίνει όλα τα διαζύγια, ενώ συνήθως θα εξετάσει εάν ο σύντροφός σας είναι Ολλανδός. Εάν και εσείς και ο σύντροφός σας είστε κάτοικοι χωρών εκτός Ολλανδίας, τότε ίσως χρειαστεί να μάθετε πρώτα εάν οι ολλανδικοί νόμοι μπορούν να εφαρμοστούν πριν υποβάλετε αίτηση διαζυγίου. Αυτή η απόφαση μπορεί να εξαρτάται από το εάν τα παιδιά σας ζουν στις Ολλανδία και αν η κύρια ιδιοκτησία σας είναι στη χώρα.

Η αναπόφευκτη ολοκήρωση του γάμου

Ανεξάρτητα από το αν είστε ομογενής ή όχι θα πρέπει να αποδείξετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χωρίσετε από τον σύντροφό σας. Ο μόνος νομικός λόγος διαζυγίου στην Ολλανδία είναι η “αναπόφευκτη ολοκλήρωση του γάμου”. 

Το πως αυτό σχετίζεται με τη σχέση σας είναι αρκετά ανοιχτό στην ερμηνεία και συνήθως δεν χρειάζεται να ορίσετε ή να αποδείξετε το πως ο γάμος έχει πλέον καταρρεύσει. Επίσης δεν υπάρχει και το οικονομικό πλεονέκτημα για το άτομο που υποβάλλει το διαζύγιο. 

Τι να κάνετε εάν η άδεια παραμονής εξαρτάται από τον γάμο σας 

Το διαζύγιο είναι μια αγχωτική διαδικασία. Ως ομογενής είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το δικαίωμά σας να παραμείνετε στην Ολλανδία θα μπορούσε επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εάν είστε ολλανδός ή πολίτης της ΕΕ ή έχετε άδεια παραμονής στο όνομά σας, θα διατηρήσετε το δικαίωμα παραμονής στη χώρα ακόμη και μετά το διαζύγιο. 

Ωστόσο το πράγμα περιπλέκεται εάν η άδεια διαμονής σας είναι άδεια συζύγου, η οποίο συνδέεται με τη δουλειά του συντρόφου σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για να εξασφαλίσετε άδια παραμονής στο όνομά σας προκειμένου να μείνετε στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο διαμεσολάβησης διαζυγίου, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή άδεια παραμονής.  

Η διαδικασία διαζυγίου στην Ολλανδία

Η υποβολή αίτηση διαζυγίου στην Ολλανδία δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πως εσείς και ο σύζυγός σας θέλετε να το κάνετε. Μπορείτε να επιλέξετε να περάσετε από τη διαμεσολάβηση ως πρώτο βήμα. Εάν και οι δύο καταλήξετε σε συμφωνία, ο διαμεσολαβητής θα υποβάλει αίτηση διαζυγίου εκ μέρους και των δύο συζύγων, μαζί με μια συμφωνία διαζυγίου και ένα πρόγραμμα γονικής μέριμνας. 

Εάν ωστόσο, δεν μπορέσετε να συμφωνήσετε ή αν επιλέξετε να μην περάσετε από το στάδιο της διαμεσολάβησης, ο σύζυγος που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου πρέπει να ζητήσει από έναν δικηγόρο να υποβάλει αίτηση στο τοπικό περιφερειακό δικαστήριο. Την αναφορά δεν μπορείτε να την υποβάλετε μόνοι σας. Ο δικηγόρος θα επικοινωνήσει επίσης με έναν δικαστικό επιμελητή για να παραδώσει τα έγγραφα διαζυγίου στον άλλο σύζυγο. Στο μεταξύ, ο σύντροφος εναντίον του οποίου υποβάλλεται η αίτηση έχει από έξι έως δέκα εβδομάδες για να ασκήσει ένσταση αμφισβήτησης της αίτησης. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δικαστική ακρόαση. Αυτό συμβαίνει συνήθως δύο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης, ανάλογα με το πόσο απασχολημένο είναι το Επαρχιακό Δικαστήριο. Ο δικαστής θα αποφανθεί μετά την ακρόαση του δικαστηρίου, η οποία διαρκεία άλλες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Ο δικηγόρος σας θα λάβει την ετυμηγορία. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτή, θα έχετε τρεις μήνες για να υποβάλετε ένσταση. 

Τεκμηρίωση ολλανδικού διαζυγίου 

Το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία κρίνει απαραίτητα κατά την επεξεργασία της αίτησης διαζυγίου σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έγγραφα όπως: 

  • Ταυτότητες 
  • Πληροφορίες άδειας παραμονής 
  • Προ – συμφωνία εάν υπάρχει
  • Πληροφορίες εισοδήματος, περιουσίας, φορολογίας 
  • Πληροφορίες για την ύπαρξη παιδιών που επηρεάζονται από το τέλος της σχέσης. 
  • Ένα σχέδιο γονικής μέριμνας σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά 

Κόστος διαζυγίου στην Ολλανδία 

Εκτός από τη συγκέντρωση όλων των εγγράφων σας, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη και το κόστος του διαζυγίου. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με το αν το ζευγάρι έχει παιδιά, πόσα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να διαιρεθούν και αν το ζευγάρι μπορεί να καταλήξει σε συμβιβασμό. 

Συγκεκριμένα για ένα “κανονικό διαζύγιο” θα πληρώσετε περίπου 675 ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει δικαστικά έξοδα 291 ευρώ συν ΦΠΑ 21%. Τα διαζύγια που απαιτούν συναινετικό συμβόλαιο ή πρόγραμμα γονικής μέριμνας κοστίζουν περίπου 765 ευρώ. Οι ομογενείς επίσης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ένα κόστος 175 ευρώ μπαίνει για κατοικία στον εξωτερικό. 

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να λάβουν νομική συνδρομή, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος. Θα πρέπει ωστόσο, να παράσχετε αποδεικτικά στοιχεία για τα οποία πιστεύετε ότι πρέπει να λάβετε τη συνδρομή αυτή. Για παράδειγμα αποδεικνύοντυας ότι είστε χαμηλόμισθος. 

Συνεχίζεται…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks