Όλες οι πληροφορίες για τα διαζύγια στη Γερμανία!

Όταν μια σχέση και κυρίως ένας γάμος φτάνει σε αδιέξοδο, συχνά είναι καλύτερο να ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος το δικό του δρόμο. Είναι όμως σημαντικό οι ξένοι να κατανοήσουν πλήρως τη διαδικασία και τις επιπτώσεις του διαζυγίου ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να επηρεάσει το δικαίωμά τους να διαμένουν στη χώρα, ιδιαίτερα εάν είναι παντρεμένοι για λιγότερο από τρία χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλες λεπτομέρειες που θα θέλετε να εξετάσετε.

Λόγοι διαζυγίου

Στο γερμανικό αστικό δίκαιο, τα γερμανικά δικαστήρια είναι αρμόδια για τις υποθέσεις διαζυγίου εάν το ζευγάρι είναι υπήκοοι της ΕΕ και έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στη Γερμανία. Ο μόνος λόγος διαζυγίου που αναγνωρίζεται από το γερμανικό δίκαιο είναι η κατάρρευση του γάμου.

Για να χαρακτηριστεί ένας γάμος ως “διαλυμένος”, το ζευγάρι δεν πρέπει πλέον να έχει συζυγικές σχέσεις και δεν περιμένει να αποκαταστήσει τη σχέση του. Για να αποδείξουν ότι ο γάμος έχει διαλυθεί, οι σύζυγοι πρέπει να ζήσουν χωριστά για τουλάχιστον ένα χρόνο (Trennungsjahr) εάν και οι δύο θέλουν διαζύγιο ή να ζήσουν χωριστά για τρία χρόνια εάν μόνο ένας από τους συντρόφους θέλει διαζύγιο. Το να ζουν χωριστά σημαίνει ότι οι σύζυγοι πρέπει να μένουν σε ξεχωριστές ιδιοκτησίες, να μην τρώνε κοινά γεύματα μαζί, να μην παρέχουν υπηρεσίες στον άλλο σύζυγο και να μην έχουν άλλες ομοιότητες στην καθημερινή τους ζωή.

Τα ζευγάρια δε χρειάζεται να βρεθούν σε διάσταση για ένα χρόνο για να χωρίσουν εάν υπάρχουν περιπτώσεις «αφόρητης δυσκολίας». Αυτό θα περιλαμβάνει πράγματα όπως ένας σύζυγος που αντιμετωπίζει συχνή κακομεταχείριση και κακοποίηση ή ζει με έναν σύζυγο που πάσχει από αλκοολισμό.

Διαβάστε επίσης: Οι βασικές ασφάλειες στη Γερμανία

Απαραίτητα έγγραφα και έγγραφα

Το πρώτο βήμα για διαζύγιο στη Γερμανία είναι η πρόσληψη δικηγόρου που θα ασχοληθεί με την αίτηση διαζυγίου. Αυτό πρέπει να κατατεθεί στο τοπικό δικαστήριο (Amtsgericht) ή στο οικογενειακό δικαστήριο (Familiengericht). Συνήθως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το τοπικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή όπου βρίσκεται η γαμήλια κατοικία σας.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαζυγίου στη Γερμανία, θα πρέπει να υποβάλετε τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Αίτηση διαζυγίου
  • Ταυτότητα
  • Πιστοποιητικό γάμου (πάρτε το μεταφρασμένο στο lingoking).
  • Τα πιστοποιητικά γέννησης (ή επικυρωμένα αντίγραφα) οποιουδήποτε παιδιού έχετε (πάρτε το μεταφρασμένο στο lingoking)

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να μεταφράσετε όλα τα έγγραφα στα γερμανικά από έναν πιστοποιημένο διερμηνέα, όπως το lingoking. Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα εξετάσει την αίτησή σας και θα την στείλει στον/στην σύντροφό σας, ζητώντας την απάντησή του/της. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το δικαστήριο θα στείλει επίσης σε εσάς και τον/την σύντροφό σας κάποια επιπλέον έντυπα προκειμένου να υπολογίσουν τυχόν συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν.

Αυτή η αρχική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες και όταν ολοκληρωθεί, θα σας δοθεί ημερομηνία διαζυγίου. Εσείς, ο σύζυγός σας και ο δικηγόρος σας πρέπει να παρευρεθείτε στο δικαστήριο αυτήν την ημερομηνία. Η διάρκεια των διαδικασιών διαζυγίου θα διαφέρει ανάλογα με το πόσο κράτησε ο γάμος, εάν εσείς και ο σύζυγός σας συμφωνείτε για το πώς μοιράζονται τα περιουσιακά στοιχεία και πόσα χρήματα διακυβεύονται.

Κόστος διαζυγίου

Το κόστος του διαζυγίου στη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις σας. Θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως τα ποσά που κερδίζουν και οι δύο σύζυγοι και πόσα εξαρτώμενα παιδιά θα επηρεαστούν.

Γενικά, τα δικαστικά και νομικά έξοδα κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ. Αυτό το ποσό συνήθως πρέπει να χωριστεί μεταξύ του ζευγαριού. Εάν υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο, αυτά τα τέλη θα αυξηθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο και συνεπώς θα απαιτήσει περισσότερη δουλειά (και αμοιβές) για τους δικηγόρους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να εκπροσωπούν τον εαυτό τους προκειμένου να μειώσουν το κόστος. Ωστόσο, εάν το διαζύγιο είναι οδυνηρό και εμπλέκονται μεγάλα χρηματικά ποσά, χαρτιά και περίπλοκες περιστάσεις, ίσως είναι καλύτερο να αφήσετε έναν επαγγελματία να ασχοληθεί με την περίπτωσή σας.

Για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να είναι διαθέσιμη νομική βοήθεια (Verfahrenskostenhilfe), η οποία είτε θα μειώσει το κόστος είτε θα το ακυρώσει εντελώς. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στο κράτος για νομική βοήθεια και ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Επιμέλεια και διατροφή παιδιών

Εάν έχετε παιδιά, θα επηρεαστούν επίσης από την απόφασή σας να χωρίσετε. Κατά γενικό κανόνα, και οι δύο γονείς θα έχουν κοινή επιμέλεια των παιδιών τους, ακόμη και μετά το πέρας του διαζυγίου. Η κοινή επιμέλεια σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να αποφασίζουν από κοινού για σημαντικά πράγματα όπως η θρησκεία των παιδιών, η ιατρική περίθαλψη και το σχολείο που φοιτούν. Ο γονιός που στεγάζει το παιδί, ωστόσο, μπορεί να παίρνει μικρές καθημερινές αποφάσεις.

Εάν οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτά τα μεγαλύτερα ζητήματα, το δικαστήριο μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει ποιος γονέας πρέπει να λάβει αυτές τις αποφάσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας γονέας θα έχει αποκλειστική επιμέλεια ενός παιδιού σε ακραίες περιπτώσεις, όπως εάν ένας γονέας έχει κακοποιήσει το παιδί.

Όποιος γονιός δε ζει με το παιδί θα πρέπει να πληρώσει την υποστήριξη του παιδιού. Αυτό είναι πληρωτέο από τη στιγμή που το παιδί γεννιέται μέχρι να γίνει 18 ετών ή να κερδίσει χρήματα για τον εαυτό του. Το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί από το εισόδημα των γονέων και την ηλικία του παιδιού. Κατά γενικό κανόνα, όσο μικρότερο είναι το παιδί και όσο περισσότερα κερδίζει ο γονέας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της διατροφής του παιδιού.

Το δικαστήριο θεωρεί όλα τα εισοδήματα σχετικά, όχι μόνο τον μισθό του γονέα, αλλά και τυχόν πληρωμές παροχών, τόκους ταμιευτηρίου και εισόδημα από σύνταξη. Εάν ένας γονέας είναι αυτοαπασχολούμενος ή λαμβάνει χρήματα από ενοίκιο, το εισόδημά του θα υπολογίζεται ως μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Τι κάνετε αν η βίζα σας εξαρτάται από τον γάμο σας

Εάν το δικαίωμά σας να ζείτε στη Γερμανία οφείλεται αποκλειστικά στον γάμο σας ή ήρθατε στη Γερμανία μέσω οικογενειακής επανένωσης, μπορεί να χάσετε το δικαίωμα διαμονής σας εάν χωρίσετε. Ειδικά αν έχετε παντρευτεί για λιγότερο από τρία χρόνια. Στις περιπτώσεις που είστε παντρεμένοι για τρία ή περισσότερα χρόνια, ωστόσο, μπορείτε να ανανεώσετε την άδεια παραμονής σας για ένα χρόνο μετά το διαζύγιο. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δικαίωμα διαμονής στη Γερμανία ανεξάρτητα.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η άδεια παραμονής σας θα παραταθεί, ακόμη και αν έχετε παντρευτεί για λιγότερο από τρία χρόνια. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, εάν έχετε παιδί με τον/τη σύζυγό σας, εάν έχετε τερματίσει τον γάμο επειδή ο/η σύντροφός σας έχει διαπιστωθεί οτι συμπεριφερόταν βίαια απέναντι σας, ή εάν είστε ειδικευμένος εργαζόμενος ή επαγγελματίας ασκούμενος και έχετε παράταση της άδειάς σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks