Δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο (vol. 2)

Βέλγιο-Δημοτικά-Σχολεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση για το πρώτο ή ένα νέο σχολείο για μικρά παιδιά μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά εάν έχετε φτάσει πρόσφατα στη χώραΤο εκπαιδευτικό σύστημα στο Βέλγιο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αρχίσετε να σκέφτεστε τα δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο. Ίσως θέλετε να βρείτε ένα σχολείο όπου το παιδί σας μπορεί να μπει στη νέα κουλτούρα και τη γλώσσα του; Εναλλακτικά, ίσως ψάχνετε μια διεθνή κοινότητα ή ένα συγκεκριμένο στυλ εκπαίδευσης;

Στην αρχή, οι επιλογές μπορεί να φαίνονται πολλές. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα εκπαιδευτικό στυλ που ταιριάζει σε κάθε παιδί. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει στις επιλογές και θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή για το παιδί σας.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Υποβολή αιτήσεων για δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο

Ο δήμος κάθε γλωσσικής κοινότητας επιβλέπει την πρωτοβάθμια κρατική εκπαίδευση και τα μεμονωμένα σχολεία καθορίζουν το δικό τους σύστημα εγγραφής. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες είναι συνεπείς. Η εγγραφή, για παράδειγμα, δεν περιορίζεται από την περιοχή διαμονής του κάθε παιδιού.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε δημοτικό σχολείο για το παιδί σας χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το πού ζείτε. Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι τα δημοφιλή σχολεία έχουν συχνά λίστες αναμονής. Γενικά, συνιστάται να εγγράψετε το παιδί σας ένα χρόνο νωρίτερα, όπου είναι δυνατόν.

Η εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι επιλεκτική και εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων. Ωστόσο, τα παιδιά που είναι νέα στη χώρα, ενδέχεται να πρέπει να πληρούν τις γλωσσικές απαιτήσεις, οι οποίες ποικίλλουν σε κάθε κοινότητα. Τα παιδιά που υποβάλλουν αίτηση σε ολλανδικά σχολεία, για παράδειγμα, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 220 μισές ημέρες σε ένα ολλανδικό προσχολικό για να προσδιορίσουν τη γλωσσική επάρκεια. Οι μη Βέλγοι μαθητές ενδέχεται να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε αξιολόγηση γλώσσας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι μόνο για να εκτιμηθεί το επίπεδο υποστήριξης που απαιτείται.

Όλα τα παιδιά που ζουν στο Βέλγιο πρέπει να εγγραφούν εντός των πρώτων 60 ημερών από την εγγραφή τους στο δήμο. Τα έγγραφα που θα πρέπει να υποβάλλετε περιλαμβάνουν:

 • Απόδειξη ταυτότητας
 • Άδεια διαμονής για το Βέλγιο (εάν ισχύει)
 • Απόδειξη εμβολιασμού στο Βέλγιο
 • Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας
 • Τυχόν προηγούμενα ακαδημαϊκά αρχεία

Τα παιδιά χωρίς επίσημα έγγραφα διαμονής έχουν επίσης το νόμιμο δικαίωμα να εγγραφούν σε σχολείο.

Για πληροφορίες σχετικά με τα μεμονωμένα συστήματα σε κάθε γλωσσική κοινότητα και για εγγραφή σε δημόσια σχολεία, επισκεφθείτε:

Enseignement – Τμήμα γαλλικής γλώσσας για την εκπαίδευση
Ostbelgien – Πύλη εκπαίδευσης στη γερμανική γλώσσα
Onderwijs – Ολλανδικό τμήμα εκπαίδευσης

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κρατικών σχολείων στο Βέλγιο

Χωρίς να είστε εξοικειωμένοι με το σχολικό σύστημα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε εάν ένα κρατικό σχολείο είναι το πιο κατάλληλο κατά τη μετάβαση σε μια νέα χώρα.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημόσιας και κρατικής επιδοτούμενης εκπαίδευσης στο Βέλγιο.

Πλεονεκτήματα

 • Κόστος: η κρατική εκπαίδευση είναι δωρεάν σε όλους
 • Η μετάβαση στο σχολείο στην τοπική γλώσσα και κοινότητα διευκολύνει τα παιδιά να ενσωματωθούν γρήγορα και μακροπρόθεσμα
 • Λόγω των πολλαπλών επίσημων γλωσσών του Βελγίου, τα σχολεία επικεντρώνονται στη διγλωσσία από μικρή ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιδιά μαθαίνουν μια νέα γλώσσα.
 • Η αναλογία δασκάλου προς μαθητή είναι γενικά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα δημοτικά σχολεία, που σημαίνει μικρότερες τάξεις.
 • Οι Δήμοι επενδύουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε επίπεδο άνω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ
 • Η εγγραφή δεν περιορίζεται από την περιοχή διανομής. Ως αποτέλεσμα, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε οποιοδήποτε δημοτικό σχολείο.

Μειονεκτήματα

 • Δεν υπάρχουν κεντρικές εξωτερικές αξιολογήσεις των σχολείων, εκτός από τη Φλάνδρα. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα πρότυπα μεταξύ των σχολείων.
 • Τα ζητήματα χρηματοδότησης μπορεί να σημαίνουν λιγότερες διευκολύνσεις και λιγότερες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες.
 • Τα κρατικά δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο δεν έχουν πάντα την υποστήριξη για παιδιά με ΕΕΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ένταξης των μαθητών στην γενική εκπαίδευση.
 • Καμία περιοχή διαμονής δεν οδηγεί σε ανταγωνιστικές διαδικασίες εγγραφής και λίστες αναμονής για δημοφιλή σχολεία.

Ιδιωτικά και διεθνή δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο

Τα ιδιωτικά σχολεία στο Βέλγιο δεν λαμβάνουν χρήματα από το κράτος ή τον δήμο. Ως αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να τηρούν το πρόγραμμα σπουδών της γλωσσικής κοινότητας στην οποία βρίσκονται.

Φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτά τα σχολεία απαιτούν από τους γονείς να καταβάλλουν ετήσια τέλη, καθώς και εφάπαξ τέλος εγγραφής. Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης, όπως το Montessori.

Ωστόσο, η πλειονότητα των σχολείων μεθόδου στο Βέλγιο είναι επίσης διεθνή, προσφέροντας δίγλωσση εκπαίδευση – κυρίως σε συνδυασμό γαλλικών, αγγλικών, ολλανδικών ή γερμανικών.

Διεθνή δημοτικά σχολεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διεθνή σχολεία βασίζουν τα προγράμματα σπουδών τους σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σύστημα. Άλλοι προσφέρουν το Διεθνές Πρωτοβάθμιο Πρόγραμμα Σπουδών (IPC) ή το Διεθνές Πρόγραμμα Πρωτοετών Απολυτηρίου.

Επιπλέον, πολλά διεθνή σχολεία παρέχουν επίσης εκπαίδευση από το προσχολικό έως την αποφοίτηση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ηλικία 18 ετών).

Τα τέλη κυμαίνονται από 6.000 € έως πάνω από 35.000 € ετησίως. Προκειμένου να εγγραφούν τα παιδιά, ορισμένα σχολεία απαιτούν τεστ ικανοτήτων ή ακαδημαϊκές και γλωσσικές αξιολογήσεις.

Παρόλο που είναι λιγότερο συνηθισμένο από ό, τι σε άλλες χώρες, ένας μικρός αριθμός προσφέρει εγκαταστάσεις διαμονής, όπως το St John’s International.

Σχολεία Montessori

Ίσως το πιο γνωστό εναλλακτικό στυλ εκπαίδευσης, τα σχολεία του Montessori εστιάζουν στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και στην ανεξάρτητη μάθηση για παιδιά της ηλικίας του δημοτικού.

Τα μεγέθη της τάξης είναι γενικά μικρά. Η πλειονότητα των σχολείων Montessori προσφέρει εκπαίδευση και φροντίδα παιδιών από την προσχολική ηλικία (δύο ετών) έως την ηλικία των έξι ετών ή μέχρι το τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (12 ετών).

Ωστόσο, μερικά, όπως το Διεθνές Montessori Savoorke, παίρνουν παιδιά από έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διεθνών σχολείων στο Βέλγιο

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε εάν ένα διεθνές σχολείο στο Βέλγιο είναι η σωστή επιλογή για το παιδί σας; Παρακάτω είναι μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφασή σας.

Πλεονεκτήματα

 • Τα διεθνή σχολεία έχουν συνήθως καλύτερες εγκαταστάσεις, όπως χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις
 • Οι μαθητές μπορούν να σπουδάσουν για διεθνώς αναγνωρισμένα προσόντα
 • Καθώς πολλά διεθνή σχολεία στο Βέλγιο προσφέρουν εκπαίδευση από 2-18 ετών, μπορούν να προσφέρουν συνέπεια
 • Τα μεγέθη της τάξης τείνουν να είναι μικρότερα από τα σχολεία του κράτους ή των επιδοτούμενων
 • Οι γονείς θα μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο στη δική τους γλώσσα εάν δεν είναι σε θέση να μιλήσουν την τοπική γλώσσα
 • Μειονεκτήματα
 • Τα διεθνή σχολικά τέλη μπορεί να είναι πολύ δαπανηρά. Λιγότερες εταιρείες προσφέρουν τώρα πακέτα για την κάλυψη του κόστους της παιδικής εκπαίδευσης
 • Τα παιδιά θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να ενσωματωθούν στον τοπικό πολιτισμό και τη γλώσσα
 • Τα περισσότερα διεθνή σχολεία βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Εάν ζείτε αλλού, μπορεί να υπάρχουν λιγότερες επιλογές
 • Τα τεστ συμμετοχής μπορούν επίσης να περιορίσουν τις επιλογές σας

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks