Δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο (vol 1.)

μητέρα-σχολείο-ελλάδα

Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση για το πρώτο ή ένα νέο σχολείο για μικρά παιδιά μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά εάν έχετε φτάσει πρόσφατα στη χώρα. Το εκπαιδευτικό σύστημα στο Βέλγιο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αρχίσετε να σκέφτεστε τα δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο. Ίσως θέλετε να βρείτε ένα σχολείο όπου το παιδί σας μπορεί να μπει στη νέα κουλτούρα και τη γλώσσα του; Εναλλακτικά, ίσως ψάχνετε μια διεθνή κοινότητα ή ένα συγκεκριμένο στυλ εκπαίδευσης;

Στην αρχή, οι επιλογές μπορεί να φαίνονται πολλές. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα εκπαιδευτικό στυλ που ταιριάζει σε κάθε παιδί. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει στις επιλογές και θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή για το παιδί σας.

Το σύστημα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Βέλγιο

Η υποχρεωτική σχολική ηλικία σε ολόκληρο το Βέλγιο είναι μεταξύ έξι και 18 ετών. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση – lager onderwijs στα ολλανδικά και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα γαλλικά – είναι υποχρεωτική από έξι έως 12 ετών. Υπάρχουν επίσης δωρεάν προσχολικές εγκαταστάσεις για παιδιά 2,5 ετών. Επιπλέον, ορισμένα διεθνή σχολεία προσφέρουν φροντίδα παιδιών από την ηλικία των έξι εβδομάδων. Η προσχολική και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η βασική εκπαίδευση.

Το Homeschooling είναι επίσης νόμιμο στο Βέλγιο, αν και οι κανονισμοί μπορούν να περιορίσουν τις επιλογές σας.

Κρατικά / δημόσια δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο

Η δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο είναι δωρεάν για όλους. Το πιθανό κόστος περιλαμβάνει ταξίδια και εκπαιδευτικό υλικό. Ωστόσο, αφού ζείτε στο Βέλγιο για μια ορισμένη περίοδο, μπορείτε επίσης να λάβετε οικονομική υποστήριξη για όποιο επιπλέον κόστος.

Επιπλέον, τα κοινοτικά σχολεία και ορισμένα ανεξάρτητα σχολεία επιδοτούνται από τον τοπικό δήμο ή το κράτος, καθιστώντας τα δωρεάν. Τα επιδοτούμενα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών σχολείων στο Βέλγιο.

Κυρίως, αυτά τα σχολεία έχουν καθολική θρησκεία, αλλά άλλα έχουν διαφορετικές θρησκευτικές σχέσεις ή εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως ο Steiner Waldorf. Επιπλέον, τα τοπικά σχολεία γίνονται πιο δημοφιλή για οικογένειες ομογενών που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα παιδιά τους στον πολιτισμό και τις γλώσσες της κοινότητάς τους.

Γενικά, η τυπική πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο είναι υψηλή. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις (PDF) του ΟΟΣΑ, σχεδόν όλα τα παιδιά βρίσκονται στην εκπαίδευση έως την ηλικία των τριών. Ενώ τα πρότυπα είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε όλο το Βέλγιο, τα υψηλότερα είναι στη Φλάνδρα.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το σχολικό έτος ξεκινά τον Σεπτέμβριο και χωρίζεται σε πέντε περιόδους σχολικών διακοπών. Οι ημερομηνίες είναι ίδιες και στις τρεις γλωσσικές κοινότητες. Οι πέντε περίοδοι διακοπών είναι:

  • Φθινοπωρινές διακοπές
  • Διακοπές Χριστουγέννων
  • Αποκριάτικες διακοπές
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ του Πασχα
  • Καλοκαιρινές διακοπές (έξι εβδομάδες)

Το πρόγραμμα σπουδών στα δημοτικά σχολεία του Βελγίου

Συνολικά, το πρόγραμμα σπουδών στα δημοτικά σχολεία του Βελγίου είναι αρκετά παραδοσιακό. Τα πρωινά μαθήματα περιστρέφονται γύρω από τον αλφαβητισμό και τα μαθηματικά, ενώ μια σειρά από άλλα θέματα, όπως η μουσική και η ιστορία, είναι το απόγευμα. Τα απογεύματα της Τετάρτης είναι συχνά δωρεάν ή επικεντρώνονται στον αθλητισμό. Επειδή τα περισσότερα παιδιά εγγράφονται στην προσχολική εκπαίδευση με βάση το παιχνίδι από την ηλικία των τριών ετών, η μετάβαση σε επίσημες τάξεις στην ηλικία των έξι είναι συνήθως αρκετά ομαλή.

Τα μαθήματα διδάσκονται στη γλώσσα της κοινότητας: Γαλλικά, Ολλανδικά ή Γερμανικά. Ωστόσο, με μια τόσο διαφορετική γλωσσική κουλτούρα στο Βέλγιο, τα σχολεία διδάσκουν μια δεύτερη επίσημη γλώσσα νωρίς, συνήθως από το πέμπτο έτος του δημοτικού (ηλικία 11 ετών). Ορισμένα σχολεία, εκείνα που βρίσκονται κοντά στα γλωσσικά σύνορα ή εκείνα στις Βρυξέλλες, διδάσκουν μια δεύτερη γλώσσα από το τρίτο έτος του δημοτικού σχολείου (ηλικίας οκτώ) ή ακόμα και νωρίτερα. Ορισμένα σχολεία το κάνουν μέσω μαθημάτων εμβάπτισης και διδάσκουν ένα θέμα όπως η ιστορία στη δεύτερη γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολεία στο Βέλγιο είναι γνωστά ως αυστηρά όσον αφορά τις αξιολογήσεις. Τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούν αξιολογήσεις στο τέλος κάθε έτους για να προσδιορίσουν εάν ένας μαθητής είναι έτοιμος να περάσει στην επόμενη τάξη. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό επανάληψης ενός έτους είναι αρκετά υψηλό. Εξαιτίας αυτού, ωστόσο, το στίγμα που μένει είναι πολύ μικρότερο από αυτό που συναντάμε σε άλλες χώρες.

Το τελικό στάδιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το πιστοποιητικό βασικής εκπαίδευσης: certificat d’études de base στη Γαλλική Κοινότητα και τα getuigschrift basisonderwijs στη Φλαμανδική Κοινότητα. Αν και μεμονωμένα σχολεία καθορίζουν αξιολογήσεις και όχι από την κυβέρνηση, τα πιστοποιητικά εγγυώνται την αποδοχή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΑΥΡΙΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οι Έλληνες θα συναντήσουν ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά τους στο Βέλγιο.

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks