Νέοι κανονισμοί για τα διπλώματα οδήγησης και της οδηγικής συμπεριφοράς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά νέων κανονισμών που αφορούν την οδήγηση και τις άδειες οδήγησης. Μπορούμε να οδηγήσουμε με το δίπλωμα μας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κάποιοι κανόνες διαφέρουν.
Αυτή τη στιγμή, παρότι λιγότερο ή περισσότερο έχουμε τους ίδιους κανόνες οδήγησης στην Ε.Ε. δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό είναι επικίνδυνο και επίσης είναι δύσκολο να βρει κάποιος το δίκιο του.
Πάμε να δούμε παρακάτω ποιες αλλαγές να αναμένουμε για τα επόμενα χρόνια στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νέοι κανονισμοί για τα διπλώματα οδήγησης και της οδηγικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ηλεκτρονικών αδειών οδήγησης που θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, της μείωσης της ηλικίας οδήγησης στα 17 έτη και μέτρων που θα διασφαλίζουν την πληρωμή των προστίμων που επιβάλλονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η επιτροπή θέλει να διευκολύνει τις αρχές επιβολής του νόμου να επιδιώκουν πρόστιμα κυκλοφορίας διασυνοριακά. Περίπου το 40% των 6,3 εκατομμυρίων τροχαίων παραβάσεων που αφορούσαν ένα «ξένο» αυτοκίνητο δεν πληρώθηκαν το 2019 είτε επειδή δεν αναγνωρίστηκε ο οδηγός είτε επειδή η πληρωμή δεν εκτελέστηκε, ανέφερε η επιτροπή.
Για τους νέους οδηγούς
Σε ότι αφορά τα 17 έτη, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχουν δύο δοκιμαστικά έτη από την επιτυχία στις εξετάσεις του διπλώματος με μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Οι νεαροί οδηγοί αντιπροσωπεύουν το 8% όλων των οδηγών αυτοκινήτων, ενώ 2 στις 5 θανατηφόρες συγκρούσεις αφορούν νεαρό οδηγό ή αναβάτη (ηλικίας κάτω των 30 ετών). Την περίοδο 2017-2020, για κάθε 100.000 αρχάριους οδηγούς, σημειώνονταν κατά μέσο όρο 10 θάνατοι ετησίως, ενώ για κάθε 100.000 έμπειρους οδηγούς, υπήρχαν μόλις 3 θάνατοι, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα CARE που είναι διαθέσιμα από 18 χώρες της ΕΕ.
Το υψηλότερο επίπεδο ατυχημάτων και θανάτων που αφορούν αρχάριους οδηγούς υποδηλώνει την ανάγκη προσαρμογής των απαιτήσεων για την έκδοση αδειών οδήγησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σημερινές προτάσεις επιφέρουν αρκετές αλλαγές.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα ισχύει για τους νέους
Οι νέοι θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις οδήγησης στην ηλικία των 17 ετών. Ωστόσο, δεν θα επιτρέπεται να οδηγούν μόνοι τους πριν από την ηλικία των 18 ετών (εκτός από χώρες όπου η ηλικία οδήγησης είναι ήδη 17 ετών).
Ένα τέτοιο σύστημα υπάρχει ήδη για άδειες κατηγορίας Β σε ορισμένα κράτη μέλη (π.χ. Γερμανία, Αυστρία) και είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια. έδωσε τη δυνατότητα στους νέους οδηγούς να αποκτήσουν πολύτιμη οδηγική εμπειρία υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα στο πρώτο έτος οδήγησης .
Σε χώρες όπου η ελάχιστη ηλικία οδήγησης είναι ήδη τα 17 έτη, οι οδηγοί θα μπορούν να οδηγούν μόνοι τους από τα 17 τους εντός του κράτους μέλους τους και από τα 18 σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μεγαλύτερη εστίαση στην επίγνωση των κινδύνων
Εκτός από τις γενικές απαιτήσεις που περιείχαν ήδη η προηγούμενη νομοθεσία της ΕΕ για τις άδειες οδήγησης, οι νέοι και αρχάριοι οδηγοί θα δοκιμάζονται τώρα για την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός μηχανοκίνητου οχήματος και των πιο εκτεθειμένων και ευάλωτων χρηστών του δρόμου όπως πεζοί, ποδηλάτες και χρήστες ηλεκτρονικών σκούτερ, ηλεκτρονικών ποδηλάτων ή άλλων σχετικά νέων συσκευών μεταφοράς.
Σχόλιο: Είναι απαραίτητο και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο με ευλάβεια και αφού υπάρχει εκπαίδευση των οδηγών. Είναι σημαντικό και στην Ελλάδα να σεβόμαστε τον πεζό και τον ποδηλάτη, το σκούτερ. Όλοι αυτοί που μετακινούνται με τους παραπάνω τρόπους είναι εκτεθειμένοι και πρέπει να τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας.
Στην Ελλάδα τονίζονται συνεχώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα σκούτερ. Ξεκινάει λάθος η συζήτηση.
“Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων μιας πόλης, μεταξύ άλλων, καθορίζεται και από τη συμπεριφορά των ασφαλών και πράσινων μετακινήσεων μας”
Μηδενική ανοχή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Θα καθιερωθεί υποχρεωτική δοκιμαστική περίοδος τουλάχιστον δύο ετών για αρχάριους οδηγούς. Αυτό θα κάνει τους αρχάριους οδηγούς να υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (μηδενική ανοχή). Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν πρόσθετους κανόνες ή/και περιορισμούς για τη διετή περίοδο μετά την επιτυχία των νέων οδηγών στις εξετάσεις οδήγησης και την απόκτηση της άδειας οδήγησης.
Επιπλέον, η Επιτροπή επιθυμεί να διευκολύνει την είσοδο στην ΕΕ ατόμων με άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί εκτός ΕΕ.
Για τους μετανάστες
Οι προτάσεις αναφέρουν επίσης ότι τα άτομα που δε θα επιτύχουν στις εξετάσεις οδήγησης σε μια χώρα της ΕΕ θα μπορούν να τις δώσουν στη γλώσσα της χώρας τους. Για παράδειγμα, αν δώσεις εξετάσεις στο Βέλγιο και αποτύχεις, θα μπορείς έπειτα να δώσεις εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα.