Το χωριό-φάντασμα του Βελγίου

Σήμερα θα ταξιδέψουμε νοερά σε ένα χωριό-φάντασμα. Ανάλογα χωριά έχουμε στην Ελλάδα σε διάφορα μέρη, βλέπε Ήπειρο. Το Βέλγιο είναι όμως πυκνοκατοικημένο και δεν πίστευα ποτέ ότι θα πέσουμε μια μέρα κατά λάθος σε ένα τέτοιο χωριό.

Πάμε μια βόλτα;

Το χωριό αυτό απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πόλη της Αμβέρσας και βρίσκεται δίπλα από τα σύνορα με την Ολλανδία. Το όνομα του είναι Doel (Ντουλ) και έχει περίπου 20 κατοίκους!

Αυτό το έρημο χωριό βόρεια της Αμβέρσας, που κάποτε είχε 1300 κατοίκους και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Scheldt, δίπλα σε έναν πυρηνικό σταθμό. 

Τα σπίτια επρόκειτο να κατεδαφιστούν τη δεκαετία του 1960 για να καταστεί δυνατή η κατασκευή μιας νέας αποβάθρας για το λιμάνι, αλλά στη συνέχεια το σχέδιο τέθηκε σε αναμονή. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν όμως φύγει, αφήνοντας πίσω εγκαταλελειμμένα σπίτια, μια εκκλησία και ένα μικρό λιμανάκι. Ένα χωριό – μουσείο!

Το χωριό έχει γίνει η αγαπημένη τοποθεσία για καλλιτέχνες του δρόμου, αλλά προσελκύει τελικά όπως μάθαμε και κάποιους λίγους τουρίστες και φωτογράφους.

Λένε ότι υπάρχει σχέδιο για να ξανά αναβιώσει η πόλη.

Με 20 κατοίκους κανείς δε ξέρει αν αυτό το χωριό θα υπάρχει σε μερικά χρόνια, αν και φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση αυτό το χωριό να σωθεί. Αν θέλετε την εκτίμηση μας, θα σωθεί το χωριό γιατί κάπως θα σκεφτούν οι Βέλγοι να το αξιοποιήσουν όλο αυτό.

Τον Μάρτιο του 2022 αποφασίστηκε να επεκταθεί τελικά το λιμάνι της Αμβέρσας χωρίς όμως να χρειάζεται να εξαφανιστεί το χωριό…

Ιστορία

Το Doel αναφέρεται για πρώτη φορά το 1267 ως “De Doolen”.

Το χωριό υπέφερε μετά το 14ο αιώνα από πολλές πλημμύρες – το ίδιο και τα χωριά της περιοχής.

Στις πλημμύρες του 1583 το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς. Γρήγορα όμως ξανά στήθηκε το χωριό και θωρακίστηκε από νέες πλημμύρες (όσο αυτό ήταν εφικτό εκείνη την εποχή).

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο δήμος καταλήφθηκε από τον γερμανικό στρατό γύρω στις 22 Μαΐου 1940 και απελευθερώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Το αντιστασιακό κίνημα De Witte Brigade δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής με πολλά από τα μέλη του να έχουν πεθάνει από την αντίσταση. Το πολεμικό μνημείο στην εκκλησία του Doel αναφέρει 14 ονόματα νεκρών από τις θηριωδίες των ΝΑΖΙ στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Ότι πρέπει για μια μονoήμερη εκδρομή ! Τι λέτε SuperGreeks?

Αν σου αρέσουν οι εναλλακτικές εκδρομές / διακοπές τότε στην περιοχή μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον πύργο Zimmer! Νομίζουμε ότι συνδυάζεται άψογα το χωριό -φάντασμα με τον καταπληκτικό πύργο του Ζίμερ. Για τον πύργο του Ζίμερ διάβασε στο supergreeks.eu εδώ!

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks