Τι ισχύει με τα drones για ψυχαγωγική χρήση στην Ολλανδία;

drone-ολλανδία-χρόνινγκεν

Ήρθαν στη ζωή μας τα drones και άλλαξαν πολλά. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, με μια άλλη ματιά πλέον- είναι παντού.

Τι ισχύει όμως με τα drones στην Ολλανδία;

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θέλει να αποτρέψει τα ατυχήματα με drones και ως εκ τούτου, οι χειριστές drones υποχρεούνται να ακολουθούν ορισμένους κανόνες. Για παράδειγμα, δεν μπορούν οι χειριστές να πετάξουν ένα drone πάνω από 120 μέτρα ή αν έχετε drone, θα πρέπει να ελέγξετε εάν καλύπτεται από την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Κανόνες για την ψυχαγωγική χρήση των drones

Οι πιο σημαντικοί κανόνες για την ψυχαγωγική χρήση των drones είναι οι εξής:

  • Ένα ιδιωτικό drone δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 25 κιλά (συμπεριλαμβανομένου του φορτίου). 
  • Υπάρχουν μέρη όπου δεν επιτρέπεται να πετάξετε ένα drone, όπως πάνω από πλήθη ή κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αεροδρόμια και άλλες ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. 
  • Το drone πάντα θα πρέπει να πετάει σε κοινή θέα
  • Δεν επιτρέπεται να πετάξετε πάνω από 120 μέτρα, είτε πάνω από το έδαφος είτε πάνω από το νερό.
  • Δεν επιτρέπεται να πετάτε στο σκοτάδι.
  • Πρέπει πάντα να παραχωρείτε χώρο σε άλλα αεροσκάφη, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα και ανεμόπτερα – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσγειωθείτε αμέσως εάν δείτε ένα αεροσκάφος να πλησιάζει. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από σκηνές ατυχήματος, καθώς ένα drone μπορεί να εμποδίσει τα ελικόπτερα έκτακτης ανάγκης και την αστυνομία.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το drone σας για να τραβήξετε αεροφωτογραφίες για προσωπική χρήση- Αυτό θεωρείται «ψυχαγωγική χρήση». Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να παραβιάζετε το απόρρητο άλλων ανθρώπων. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να κινηματογραφήσετε κρυφά κάποιον. Σημαντικό: Εάν θέλετε να κινηματογραφήσετε ή να φωτογραφίσετε ένα άτομο, πρέπει πρώτα να λάβετε την άδειά του.

Πρόστιμα σε χειριστές drone

Εάν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, μπορεί να σας δοθεί προειδοποίηση ή πρόστιμο – σε πιο σοβαρή παράβαση είναι επίσης πιθανό το drone σας να κατασχεθεί. Το ύψος του προστίμου ή το είδος της ποινής εξαρτάται από τη φύση του αδικήματος. Για παράδειγμα, οι αρχές θα εξετάσουν εάν χρησιμοποιούσατε το drone για αναψυχή ή για επαγγελματική ιδιότητα και εάν οι ενέργειές σας θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους.

Ασφάλιση drone

Δεν απαιτείται να έχετε ασφάλιση drone για να κάνετε πτήσεις ψυχαγωγικά, αν και συνιστάται. Δεν καλύπτουν όλοι οι τύποι ασφάλισης αστικής ευθύνης για ζημιές που προκαλούνται από drones. Εάν το drone σας προκαλέσει υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες, ο τραυματίας μπορεί να σας θεωρήσει υπεύθυνο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων καλύπτει ζημιές που σχετίζονται με drone.

Η πληρωμή για ζημιές που προκαλούνται σε άλλα άτομα μπορεί να είναι ακριβή (έως χιλιάδες ευρώ).

Πηγή: Κυβέρνηση της Ολλανδίας

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks