#SuperGreek tips: To εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας

δασκαλος-σχολειο-Γερμανια-εκπαιδευτικο-συστημα-ταξη

Μιας και οι μετακινήσεις προς τη Γερμανία παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, σκοπός του παρόντος οδηγού είναι η ενημέρωση, αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας.

Γενικότερα, η εκπαίδευση στη Γερμανία κατατάσσεται σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του OECD/PISA (2015), σε σχέση με τις προδιαγραφές του εκπαιδευτικού συστήματος, η Γερμανία κατακτά :

-Την 16η θέση στα μαθηματικά

-Την 16η στις φυσικές επιστήμες

-Και την 11η στο μάθημα της γλώσσας/έκθεσης

Στην παραπάνω έρευνα συμμετείχαν 72 χώρες και οικονομίες. Επιπλέον, η ίδια έρευνα έδειξε, ότι οι μαθητές αισθάνονται οικεία στο σχολικό περιβάλλον και παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα άγχους, όσον αφορά τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Επίσης, περισσότεροι από τους μαθητές αποκτούν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Να σημειωθεί, ότι στα περισσότερα γερμανικά σχολεία δίνεται έμφαση στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Δηλαδή, πολλά δημιουργικά projects και θέματα προς συζήτηση αποτελούν κομμάτι του προγράμματος σπουδών. Γι’ αυτό, οι περισσότεροι μαθητές πρέπει να αποφασίσουν, αν επιθυμούν να ακολουθήσουν μία ακαδημαϊκή πορεία στο τέλος του δημοτικού σχολείου και σε ηλικία περίπου 10 ετών.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα και για το εκπαιδευτικό σύστημα του Βελγίου εδώ.

Τοπικά και διεθνή σχολεία στη Γερμανία

Οι περισσότεροι μαθητές στη Γερμανία φοιτούν σε τοπικά σχολεία, τα οποία είναι δωρεάν. Ωστόσο, οι οικογένειες που προέρχονται από άλλες χώρες, μπορούν να επιλέξουν ένα διεθνές σχολείο, για να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού τους, ώστε να συνεχίσει το σχολείο σε μια οικεία γλώσσα και σε ένα ανάλογο πρόγραμμα σπουδών. Η ηλικία και η διάρκεια διαμονής ενός παιδιού στη Γερμανία είναι μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Υποχρεωτική εκπαίδευση στη Γερμανία

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών, που διαμένουν στη Γερμανία. Γενικότερα, η υποχρεωτική εκπαίδευση διαρκεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Τα περισσότερα σχολεία στη Γερμανία είναι κρατικά και δωρεάν, αν και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ιδιωτικό ή διεθνές σχολείο με δίδακτρα.

Αν και η γενική εκπαιδευτική πολιτική στη Γερμανία καθορίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF), κάθε ομοσπονδιακό κράτος (Land) έχει το δικό του Υπουργείο Παιδείας, το οποίο καθορίζει το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχολεία και πρότυπα. Αυτό σημαίνει, ότι το σχολικό σύστημα και τα μαθήματα διαφέρουν σε ολόκληρη τη χώρα. Με άλλα λόγια, υπάρχουν διαφορετικά είδη σχολείων, όπου οι μαθητές ενδέχεται να χρησιμοποιούν διαφορετικά, σχολικά εγχειρίδια και να ποικίλλουν τα μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε σχολείο, αναλόγως την περιοχή.

Βέβαια, λόγω των υψηλών προδιαγραφών στην εκπαίδευση, οι μαθητές δοκιμάζονται τακτικά σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Έτσι, λαμβάνουν βαθμολογίες δύο φορές το χρόνο με βαθμούς από 1-6 (1 είναι η υψηλότερη). Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εάν οι μαθητές είναι κάτω από το επιτρεπόμενο βαθμολογικό όριο σε δύο ή περισσότερα μαθήματα, ίσως χρειαστεί να επαναλάβουν ολόκληρο το σχολικό έτος. Μάλιστα, στην έρευνα PISA του 2015, το 18% των μαθητών ανέφερε, ότι χρειάστηκε να επαναλάβει το χρόνο τουλάχιστον μία φορά.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα και για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας εδώ.

Η σχολική χρονιά στη Γερμανία

Η σχολική χρονιά ξεκινά, περίπου, στα μέσα Αυγούστου / Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, οι ακριβείς ημερομηνίες τείνουν να διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Επιπλέον, υπάρχουν γενικά έξι εβδομάδες για τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο εβδομάδες τις φθινοπωρινές (Herbstferien), δύο ή τρεις εβδομάδες τα Χριστούγεννα (Weihnachtsferien), μια εβδομάδα το Πάσχα (Osterferien) και διάφορες πολιτειακές και θρησκευτικές αργίες. Βέβαια, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν το δικό τους σχολικό ημερολόγιο. Οι κανόνες για την απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι αρκετά αυστηροί και πρέπει πάντα το σχολείο να είναι ενήμερο για την απουσία κάποιου μαθητή.

Μια τυπική σχολική εβδομάδα στη Γερμανία

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κρατικά σχολεία είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 το πρωί έως τις 13:00-14:00 το μεσημέρι. Πλέον όμως, όλο και σε περισσότερα σχολεία πραγματοποιούνται μαθήματα για μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές μέχρι τις 16:00. Στα περισσότερα κρατικά σχολεία δεν υπάρχει καντίνα/τραπεζαρία για τους μαθητές, καθώς η σχολική μέρα ολοκληρώνεται πριν το μεσημεριανό γεύμα. Γι’ αυτό, συνήθως, οι μαθητές τρώνε στο σπίτι.

Τα μαθήματα διαρκούν περίπου 45 λεπτά με ένα διάλειμμα πέντε λεπτών ανάμεσα σε κάθε μάθημα, για να διευκολύνεται η μετακίνηση των εκπαιδευτικών από τη μία τάξη στην άλλη. Άλλωστε, στη Γερμανία οι μαθητές τείνουν να μένουν σε ένα δωμάτιο για τα περισσότερα μαθήματα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν ώρες μελέτης που διατίθενται για εργασία στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα γερμανικά σχολεία προσφέρουν μια ολόκληρη μέρα εκπαίδευσης (Ganztagsschule), παράλληλα με τις ώρες μελέτης και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το βίντεο που ακολουθεί μας ταξιδεύει σε ένα γερμανικό σχολείο:

Υποστήριξη σε μη γερμανόφωνους μαθητές

Η σχολική τάξη, στην οποία τοποθετούνται οι μαθητές από άλλες χώρες όταν φτάνουν στη Γερμανία, εξαρτάται από το πόσο καλά μιλούν γερμανικά. Τα παιδιά που δεν μιλούν γερμανικά στο σπίτι και δεν έχουν παρακολουθήσει γερμανικό νηπιαγωγείο επαναλαμβάνουν συχνά την πρώτη ή τη δεύτερη τάξη. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των μαθητών, προερχόμενων από άλλες χώρες. Έτσι, έγιναν ορισμένες προσαρμογές, για να διευκολυνθεί η ένταξή τους.

Δηλαδή, τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν στη Γερμανία ή των οποίων οι γονείς δεν μιλούν γερμανικά στο σπίτι μπορούν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα. Αυτό έρχεται με τη μορφή προπαρασκευαστικών μαθημάτων, δίγλωσσων μαθημάτων και εντατικών μαθημάτων, ανάλογα με το γερμανικό κράτος και τη διαθεσιμότητα του διδακτικού προσωπικού.

Οι αλλοδαποί, των οποίων τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν στη Γερμανία, συχνά ανησυχούν, ότι τα παιδιά τους χάνουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Επομένως, σε ορισμένες πολιτείες, τα παιδιά με μη Γερμανούς γονείς ενδέχεται να μπορούν να διεκδικήσουν κάποια οικονομική κάλυψη για τη διδασκαλία μαθημάτων στη μητρική τους γλώσσα.

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks