Εκλογές 2023: Τελειώνει ο χρόνος για να ψηφίσουν οι Απόδημοι Έλληνες

εκλογές-έλληνες-εξωτερικού

Αν και οι περισσότεροι που ζούνε στο εξωτερικό δε γνωρίζουν ότι μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ή δεν γνωρίζουν πώς, αυτό μπορεί να γίνει, είναι γεγονός. Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να ψηφίσουμε οι Έλληνες του Εξωτερικού!

Δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά μερικοί απόδημοι Έλληνες από τον τόπο κατοικίας, δίνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες.

Και αυτό γιατί η νομοθεσία ορίζει ότι οιε κλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Δεδομένου ότι η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, είναι καλό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Για παράδειγμα, αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 9 Απριλίου 2023, τότε η προκήρυξή τους τοποθετείται στις 10 Μαρτίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που, έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ή θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Όπως ορίζει ο νόμος (4648/2019), απαραίτητη προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος Απόδημος Έλληνας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, είναι να έχει διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική.

Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, ελάχιστοι Έλληνες που εργάζονται και κατοικούν στο εξωτερικό έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα –που δόθηκε για πρώτη φορά– συμμετοχής στις εκλογές εξ αποστάσεως. Το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023, ήταν 5.165 και υπολογίζεται ότι περίπου 800 έχουν απορριφθεί. 

Πηγή: ERT News

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks