Εξαρθρώθηκε ευρωπαϊκό κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης με πλοκάμια σε επτά χώρες

Ρότερνταμ-εξαγωγές

Κύκλωμα κοκαΐνης που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε περισσότερες από επτά ευρωπαϊκές χώρες εξάρθρωσαν η ισπανική και βελγική αστυνομία, που προχώρησαν στη σύλληψη 45 ατόμων. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές και τους εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση πρόκειται για «ένα από τα πιο ενεργά αλβανόφωνα κυκλώματα» στην Ευρώπη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι οι ύποπτοι εισήγαν την κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική μέσω ευρωπαϊκών λιμανιών. Επίσης, είπαν, στη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έρευνες σε περισσότερα από 80 μέρη, ενώ εργάστηκαν περισσότεροι από 600 αστυνομικοί, σε στενή συνεργασία με εισαγγελείς και ερευνητικά γραφεία. Οι επιδρομές της αστυνομίας για συλλήψεις έγιναν στην Ισπανία και το Βέλγιο, ενώ παράλληλες ενέργειες έγιναν στην Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία, σε βελγικό έδαφος συνελήφθησαν 30 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 49 επιχειρήσεις έρευνας σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες γύρω από τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι κατασχέσεις έγιναν στη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το Βέλγιο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη και καθώς στο λιμάνι της Αμβέρσας φτάνουν χιλιάδες κοντέινερ με προϊόντα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται από τους εμπόρους ναρκωτικών ως βασική είσοδος κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ζούσαν στην περιοχή των Βρυξελλών, ενώ τα σημεία διακίνησης βρίσκονταν κοντά στο λιμάνι της Αμβέρσας, όπου έφτανε η κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική. Εκτιμάται ότι συνεργάζονταν με άτομα στη νότια Ευρώπη που ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις στην επαρχία Λίμπουργκ.

Για να περάσουν τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, η οργάνωση χρησιμοποιούσε εμπορικά αεροσκάφη ή ιδιωτικά τζετ, αλλά και πλοία που έδεναν στην Αμβέρσα, στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία, στη Χάβρη στη Γαλλία και στο Αμβούργο στη Γερμανία.

Πριν από έναν χρόνο, η βελγική αστυνομία είχε κάνει δεκάδες συλλήψεις στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου έρευνας που πέτυχε να «σπάσει» ένα κρυπτογραφημένο σύστημα επικοινωνιών μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων.

Αυτή η επιτυχία της βελγικής αστυνομίας πέρυσι, σύμφωνα με την εισαγγελία, συνέβαλε σημαντικά στην εξάρθρωση της οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών, ενώ αναμένεται να βοηθήσει στην ταυτοποίηση εγκληματιών στη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, το Περού, τη Βολιβία και την Παραγουάη.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks