[UPDATE] Πληροφορίες για τα μη-οργανωμένα κάμπινγκ στην Ολλανδία

κάμπινγκ-ελεύθερο-ολλανδία

Το καλοκαίρι και αν άργησε, ΝΑ! που έφτασε και ήρθε ώρα για δραστηριότητες και ύπνο στη φύση. Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο πράμα στη ζωή από το να ξυπνάς σε ένα κάμπινγκ, με τους ήχους της φύσης. Να ανοίγεις τα μάτια σου και να βλέπεις κάτι πανέμορφο.

[UPDATE] To άρθρο ανανέωθηκε στις 31.5.21 μιας και πήγαμε και οι ίδιοι για κάμπινγκ στην Ολλανδία και θα πηγαίνουμε απ’ ότι φαίνεται συνέχεια από εδώ και πέρα.

Τα “ελεύθερα” κάμπινγκ στην Ολλανδία ήταν ενδεχομένως ένας λάθος τίτλος που είχαμε βάλει, διότι δε μοιάζουν με τον όρο που τα χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα κάνουμε από μικρά παιδιά ελεύθερο κάμπινγκ και το λατρεύουμε.

Ο τίτλος έχει αλλάξει του άρθρου…

Για όλους εσάς που βαρεθήκατε τους υπολογιστές και τα κινητά, την κίνηση και τα φανάρια, τα μεγάλα αστικά κέντρα, τότε δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στη φύση ή ακόμα και την κατασκήνωση σε ένα από τα πολλά κάμπινγκ της χώρας. Το κάμπινγκ στη φύση και την ηρεμία μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες μας και να επιστρέψουμε δριμύτεροι στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Ένα ΣΚ είναι αρκετό ; χμμμμ Καλύτερα θα ήταν μια εβδομάδα, αλλά ακόμα και ένα ΣΚ μπορεί να μας δώσει τις απαραίτητες ανάσες που χρειαζόμαστε.

Η Ολλανδία από άκρη σε άκρη έχει μαγικά τοπία στα οποία μπορείτε με την παρέα σας ή το αμόρε να κατασκηνώσετε και να έχετε ένα υπέροχο ΣΚ.

Μια απλή σκηνή, ένα sleeping bag και καλή διάθεση είναι αρκετά για να περάσετε υπέροχα.

Κάμπινγκ στην Ολλανδία υπάρχουν 1000άδες, άλλα είναι ιδιωτικά και άλλα είναι μη-οργανωμένα. Σήμερα εμείς θα δούμε για τα μη-οργανωμένα κάμπινγκ και σε άλλο άρθρο μας θα δούμε και για τα ιδιωτικά κάμπινγκ, τα οποία φημίζονται για τις πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις εκεί.

Τα μη-οργανωμένα κάμπινγκ διαφέρουν λίγο από της Ελλάδος τα αντίστοιχα. Είναι ελεύθερα, αλλά και οργανωμένα συνάμα.

Διαβάστε ακόμα

Κάποια από τα ζωάκια που συναντάμε στην Ολλανδία

5 πανέμορφα, αλλά και άγνωστα σε πολλούς μέρη στη Γερμανία

SuperBlog- Ένα κάλεσμα για ανοιξιάτικη βόλτα στη φύση

3+2 προτάσεις για εκδρομές στην Ολλανδία

Που μπορώ να κάνω ελεύθερο κάμπινγκ στην Ολλανδία;

ολλανδία-σπίτια-κορονοιός-φώκια

Σε έναν από τους 146 χώρους που είναι διαθέσιμοι σε όλη την Ολλανδία για να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τους αρέσει να ζούνε στη φύση, τους αρέσει το ελεύθερο κάμπινγκ. Στην απόλυτη ηρεμία και μακρυά από τα πλήθη και την βαβούρα.

Εθελοντισμός

Όλα αυτά τα μη-οργανωμένα κάμπινγκ αποτελούνται από εθελοντές που διαμορφώνουν το χώρο, μας υποδέχονται και διατηρούν το χώρο όπως πρέπει να είναι – καθαρός και οργανωμένος (μερικώς).

Μπορείτε και εσείς να γίνεται εθελοντές σε ένα από τα κάμπινγκ, μόνος ή με το αγόρι / κοπέλα σας.

Πως μπορώ να κάνω ελεύθερο κάμπινγκ;

Tents and bonfire in steppe near river at sunrise

Καλό είναι να αγοράσετε αυτή την κάρτα από εδώ! και τα χρήματα σας πηγαίνουν για τη συντήρηση αυτών των χώρων.

Θα πρέπει να πληρώσετε για τον εκάστοτε μη-οργανωμένο χώρο ένα πολύ μικρό ποσό για τη σκηνή και τα άτομα που θα πάτε. Οι τιμές διαφέρουν, αλλά είναι αρκετά χαμηλότερες από τα ιδιωτικά κάμπινγκ.

Που βρίσκω αυτά τα κάμπινγκ;

Σε 145 διαφορετικές τοποθεσίες σε Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ.

Όλα βρίσκονται σε σχετικά απομονωμένες τοποθεσίες και είναι μοναδικά.

Υπάρχουν τουαλέτες σε αυτά τα κάμπινγκ;

Ναι, στα περισσότερα υπάρχουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρείτε και ντους και εγκαταστάσεις για να πλένεται τα ρούχα σας.

Υπάρχει κάποιος που διαχειρίζεται αυτά τα κάμπινγκ;

Στα περισσότερα από αυτά τα κάμπινγκ υπάρχει κάποιος διαχειριστής που ζει εκεί κοντά στην περιοχή και θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για ερωτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να έχετε. Ο δασοφύλακας μπορεί επίσης να επισκεφτεί την περιοχή που θα είστε.

Οι εθελοντές που γράψαμε παραπάνω είναι αυτοί που φροντίζουν για τα πάντα στο κάμπινγκ σου.

Μπορώ να κάνω ψηστήρι / μπάρμπεκιου στο κάμπινγκ ;

Σε κάποια μέρη, ναι σε κάποια άλλα, όχι! Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τον διαχειριστή του κάμπινγκ και σίγουρα θα βρείτε κάποιες ενδείξεις ότι μπορείτε να βάλετε – υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για φωτιά σε αυτά τα κάμπινγκς.

Πρόταση για κάμπινγκ

Η πρόταση μας είναι από την πρώτη μας εμπειρία σε κάμπινγκ και αφορά το μη- οργανωμένο κάμπινγκ του Kleine Rug στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Zuid Holland.

Είναι μια απίστευτη τοποθεσία που μπορείς να πας μόνο με βάρκα που έρχεται και σε παίρνει κάποιος εθελοντής / διαχειριστής του κάμπινγκ. Το ποδήλατο σου θα το κλειδώσεις σε ένα κοντέινερ που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό (θα σε βοηθήσει ο διαχειριστής).

Με την βάρκα θα πάτε απέναντι στο κάμπινγκ σε μια μοναδική τοποθεσία όπου με το πρώτο σας βλέμμα θα αντικρίσετε δεκάδες κουνέλια να περιφέρονται στον ίδιο χώρο.

Στο μη-οργανωμένο αυτό κάμπινγκ υπάρχει κουζίνα, υπάρχει τουαλέτα και υπάρχει η δυνατότητα να ανάψετε μεγάλη φωτιά για να ζεσταθείτε με την παρέα. Υπάρχει και η δυνατότητα του ψησίματος. Υπάρχει ένα καταπληκτικά οργανωμένο και καθαρό μονοπάτι για πεζοπορία (περίπου 3-4 χλμ.), όπου αν είστε τυχεροί θα δείτε στο σούρουπο κάποιον κάστορα. Σε αυτή την τοποθεσία υπάρχουν άπειροι κάστορες και δε χρειάζεται και ιδιαίτερη τύχη για να πετύχετε κάποιο από αυτά τα καταπληκτικά ζώα στην περιοχή.

Κανό

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να νοικιάσετε κανό από το κάμπινγκ και να περιηγηθείτε στους παραποτάμους του Ρήνου, όπως και στα υδάτινα μονοπάτια του national park. Είναι μια φανταστική εμπειρία.

Ανεφοδιασμός

Ο ανεφοδιασμός για τρόφιμα και πάγο είναι εύκολος μιας και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται σουπερμαρκετ. Προϋπόθεσή είναι πάντα να σας περάσει ο εθελοντής βαρκάρης απέναντι.

Το Kleine Rug βρίσκεται στο national park του Biesbosch (το είχαμε προτείνει μαζί με άλλα μέρη στην Ολλανδία για εκδρομή και διακοπές εδώ) και είναι μια φανταστική τοποθεσία.

Πως πάμε εκεί

Εμείς πήγαμε με τα ποδήλατα από Ρότερνταμ γιατί η μέρα ήταν καταπληκτική και η απόσταση μικρή για να διαχειριστούμε και το βάρος στους ώμους μας.

Αυτό που προτείνουμε σε κάθε περίπτωση είναι πάτε με το τρένο μέχρι το Dordrecht και από εκεί είναι μόλις 3 χλμ. με το ποδήλατο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε με το που φτάσετε στο κάμπινγκ είναι να καλέσετε τους εθελοντές για να έρθουν να σας παραλάβουν με τη βάρκα (όλες οι πληροφορίες θα αναγράφονται στο email που θα σας σταλεί όταν κάνετε το booking).

Η τιμή

Για ένα βράδυ, δύο άτομα με μία σκηνή, η κράτηση του χώρου για κάμπινγκ κοστίζει 9 ευρώ.

*Στην περιοχή υπάρχουν διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όπως extreme υδάτινα σπορ, ενοικίαση βάρκας και ποδηλάτων, σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και κάρτ.

Group of teenagers camping in forest, sitting by the open fire, boy playing guitar.

Μερικά Facts

Group of friends camping, sitting around camp fire, playing guitar
  • Δεν μπορείτε να αφήσετε τη σκηνή σας εκεί για μια εβδομάδα και να ξανά επιστρέψετε στο ίδιο μέρος. * Αυτό κανονικά δεν πρέπει να το κάνουμε ούτε στην Ελλάδα – δεν είναι κανενός ιδιοκτησία, καμία δημόσια τοποθεσία.
  • Σε πολλά από τα ελεύθερα κάμπινγκ θα βρείτε κάπου ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Πάντα να προσέχετε τις τουαλέτες- όπως βρίσκουμε μια τουαλέτα, έτσι και να την αφήνουμε.
  • Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και κάποιο άγριο ζώο

Επίλογος

Οι Έλληνες του Εξωτερικού, όντας γεννημένοι στην Ελλάδα, γνωρίζουμε από κάμπινγκ και το αγαπάμε από μικρά παιδιά. Γιατί όχι να μην κάνουμε κάμπινγκ και στο εξωτερικό;

Ο καιρός μπορεί να μην είναι σαν την Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάμπινγκ. Με λίγο καλύτερο εξοπλισμό και καλύτερα ρούχα μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου το κάμπινγκ, σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Για να βρεις ποιες τοποθεσίες είναι διαθέσιμες για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γαλλία, δες εδώ!

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράμα από τα ταξίδια, τις εκδρομές και φυσικά το κάμπινγκ.

Και SuperGreeks μου, θέλω την προσοχή σας! – Η Ελλάδα μας είναι μοναδική στον κόσμο, είναι πανέμορφη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου μοναδικά και παραμυθένια μέρη. Παντού μπορείς να κάνεις ταξίδια και εκδρομές, να βρεις όμορφα μέρη και όμορφους ανθρώπους για να ξεκουραστείς, ηρεμήσεις, μάθεις. Παντού όμως.

Και ένα τελευταίο σχόλιο: ΠΟΤΕ και για κανένα λόγο δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας στα μέρη που πάμε για κάμπινγκ. ΠΟΤΕ. Σεβόμαστε τη φύση, σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, σεβόμαστε τα ζωάκια που κατοικούν στη φύση.

Αν σου αρέσουν αυτά τα άρθρα για τη φύση, άφησε μια καρδούλα στο ποστάκι μας.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks