Λίγα λόγια τους μετανάστες Έλληνες της Γερμανίας- Αλήθεια, πόσοι Έλληνες ζούμε στη Γερμανία;

έλληνες-γερμανίας

Στη Γερμανία ζούμε από άκρη σε άκρη Έλληνες εδώ και πολλά χρόνια. Είναι οι Έλληνες που έφυγαν από το 1700 προς τη Γερμανία όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία άνοιξε τα σύνορα της έως και σήμερα που ξανά μεταναστεύσαμε προς τη Γερμανία χιλιάδες Έλληνες.

Η ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία

  • Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες πήγαν στη Λειψία το 1700, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία άνοιξε τα σύνορά της. 
  • Το δεύτερο κύμα μετανάστευσης ήταν όταν ο Όθωνας έγινε βασιλιάς της Ελλάδας. Πολλοί Έλληνες ήρθαν ως φοιτητές εκείνη την εποχή στη Βαυαρία.
  • Ο σημερινός ελληνικός πληθυσμός της Γερμανίας ήρθε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Δυτική Γερμανία χρειαζόταν υπαλλήλους για την ανάπτυξη της, ενώ στην Ανατολική Γερμανία ήρθαν αρκετοί Έλληνες κομμουνιστές ως πολιτικοί πρόσφυγες μέχρι το 1973.
  • Το τελευταίο μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία είναι το δικό μας της κρίσης.

Πόσοι Έλληνες ζούμε στη Γερμανία;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, 453.000 άνθρωποι που ζούσαν στη Γερμανία το 2019 είχαν πλήρη ή μερική ελληνική καταγωγή. 363.650 από αυτούς ήταν Έλληνες πολίτες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διπλή υπηκοότητα).

Από το πρώτο ελληνικό σχολείο που χτίστηκε το 1960 και μέχρι το 1990, πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Περίπου 800.000 από αυτούς τους Έλληνες επέστρεψαν ξανά στην Ελλάδα έπειτα από πολλά ή λιγότερα χρόνια.

Εμπόριο και Έλληνες

Παράλληλα, η Γερμανία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, με τον ετήσιο όγκο εμπορίου να ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό καθιστά τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία και την κοινωνία της κάθε χώρας.

Έλληνες της Γερμανίας το 2023

Σήμερα ζούμε χιλιάδες Έλληνες της κρίσης σε όλη τη Γερμανία. Από άκρη σε άκρη, σε κάθε πόλη και σχεδόν σε κάθε χωριό θα ακούσεις την ελληνική γλώσσα. Η ποιότητα ζωής είναι καλή, με αποτέλεσμα να προσελκύει ξανά πολλούς Έλληνες η Γερμανία.

Ποια η διαφορά στο σήμρα με τα προηγούμενα χρόνια και τα προηγούμενα κύματα μετανάστευσης;

Αυτή τη φορά οι περισσότεροι Έλληνες δε σκέφτονται να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα εάν δεν ξανά στηθεί το κράτος με διαφορετικούς όρους που θα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Δεν είναι μόνο η δουλειά που μας κρατάει στην Κεντρική Ευρώπη, είναι στο σύνολο η ποιότητα ζωής που μας προσφέρουν αυτές οι χώρες με τα μεγάλα πάρκα, την τέλεια συγκοινωνία, τους ποδηλατοδρόμους, τα προσεγμένα και καθαρά τοπία κ.α.

Πού ζούνε οι περισσότεροι Έλληνες της Γερμανίας;

O μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων στη Γερμανία ζει στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και τη Στουτγάρδη.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks