Όλες οι πληροφορίες για τους εμβολιασμούς στο Βέλγιο

vaccine

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος λόγος για τα εμβόλια, λόγω κορωνοϊού, αλλά η αλήθεια είναι πως ο εμβολιασμός ήταν μέρος της ζωής μας πολύ πριν τη συγκεκριμένη πανδημία. Το βελγικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παρέχει εμβολιασμούς στο Βέλγιο, αν και το σύστημα λήψης αυτών των εμβολιασμών μπορεί να είναι κάπως περίπλοκο. Και οι τρεις γλωσσικές κοινότητες προσφέρουν δωρεάν εμβόλια στο Βέλγιο σε όλους τους κατοίκους, καθώς και επιπλέον εμβόλια για ειδικές ομάδες και υποψήφιους ταξιδιώτες.

COVID-19 στο Βέλγιο

Η πανδημία της COVID-19 αποτελεί μια δύσκολη περίοδος για όλους τους ανθρώπους. Πολλοί μετανάστες βρίσκονται χωρισμένοι από την οικογένεια και τους αγαπημένους τους στις χώρες καταγωγής τους. Για έναν αλλοδαπό, είναι επίσης δύσκολο (κάποιες φορές) να βρεθούν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό, τα τοπικά μέτρα και τους περιορισμούς, και τώρα, ευτυχώς, τα εμβόλια.

Για γενικές πληροφορίες υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων και των τοποθεσιών εμβολιασμού, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της MijnGezonheid.

Για επίσημα μέτρα, κανόνες και περιορισμούς για το COVID-19 στο Βέλγιο, επισκεφτείτε τον ιστότοπο της βελγικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

Η καλή μέρα πρέπει να ξεκινά με έναν ελληνικό καφε… Στην Ολλανδία βρίσκουμε το Λουμίδη παπαγάλο από το SuperGreeks Marketplace

Το βελγικό σύστημα εμβολιασμού

Πριν από το 2015, η πολιτική εμβολιασμού στο Βέλγιο είχε οργανωθεί από την εθνική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα της έκτης κρατικής μεταρρύθμισης, η ευθύνη για τους εμβολιασμούς (καθώς και πολλά άλλα που σχετίζονται με την οικογενειακή υγεία) μεταφέρθηκε στις τρεις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου. Αξίζει βέβαια να επισημανθεί πως στο Βέλγιο απαιτείται μόνο ένας εμβολιασμός, αυτός που αφορά την πολιομυελίτιδα. Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας απαιτείται για όλους τους κατοίκους στο Βέλγιο από το 1967.

Οι αρχές που διαχειρίζονται την εποπτεία των εμβολιασμών στις τρεις κοινότητες είναι οι ακόλουθες:

Όσον αφορά την ασφάλιση στη χώρα, αυτή διακρίνεται σε δημόσια και ιδιωτική. Τα περισσότερα εμβόλια στο Βέλγιο καλύπτονται από το κρατικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας του Βελγίου. Εξαιρέσεις σε αυτό περιλαμβάνουν το εμβόλιο ροταϊού (rotavirus) καθώς και πολλοί εμβολιασμοί που σχετίζονται με το ταξίδι.

Η κάλυψη των εμβολιασμών ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το mutuelle/ziekenfonds (δημόσια ασφάλιση) με το οποίο εγγράφεστε. Στο Βέλγιο υπάρχουν πολλές διαφορετικά είδη, όπως:

 • Partena
 • Mutuelle Chretienne
 • Mutualite Socialiste
 • Symbio

Αντίθετα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υγείας στο Βέλγιο μπορούν να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη κάλυψη για εμβολιασμούς. Στο Βέλγιο λειτουργούν αρκετές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υγείας, όπως:

Εμβολιασμός παιδιών

Εάν το παιδί σας έχει γεννηθεί στο Βέλγιο, ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό ραντεβού για τα εμβόλια, είτε απαιτούνται είτε απλώς συνιστώνται. Πολλά από τα εμβόλια είναι δωρεάν στο Βέλγιο, ανεξάρτητα από το πού ζείτε ή ποια από τις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου σας αντιπροσωπεύει.

Όπως προαναφέρθηκε, στο Βέλγιο το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο είναι αυτό της πολιομυελίτιδας. Εκτός εάν υπάρχει έγκυρος ιατρικός λόγος για να μην λάβει το παιδί το εμβόλιο, όλα τα παιδιά στο Βέλγιο πρέπει να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, ο γιατρός θα συμπληρώσει ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι το παιδί έχει εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

Ωστόσο, οι γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για πολιομυελίτιδα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ή ακόμη και ποινή φυλάκισης. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά δεν μπορούν να παραβρεθούν παιδικό σταθμό ή σχολείο εάν δεν είναι εμβολιασμένα για την πολιομυελίτιδα. Επιπλέον τα χρονοπρογράμματα εμβολιασμών στο Βέλγιο είναι γενικά ισοδύναμα μεταξύ τους στις τρεις κοινότητες, αλλά υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κοινότητα που σας εξυπηρετεί.

Στη Γαλλική Κοινότητα (δηλαδή, η πρωτεύουσα των Βρυξελλών και η Βαλλωνία), τα παιδιά χρειάζονται επτά διαφορετικούς εμβολιασμούς προτού μπορέσουν να πάνε σε παιδικό σταθμό ή σχολείο:

 • διφθερίτιδα
 • ιλαρά
 • παρωτίτιδα
 • ερυθρά
 • τύπο Β αιμόφιλο της γρίπης
 • κοκκύτης
 • Τα βρέφη μπορούν επίσης να λάβουν ένα από του στόματος εμβόλιο που προστατεύει από τον ροταϊό, αν και οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος για αυτό.

Τα εμβόλια στη Γαλλική Κοινότητα διαχειρίζονται από το Office de la Naissance et de l’Enfance.

εμβόλια-γιατροί-γηροκομεία-αρνητές

Στη Φλαμανδική Κοινότητα (δηλ. Την πρωτεύουσα των Βρυξελλών και τη Φλάνδρα), οι άλλοι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί, απλώς συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Τα βρέφη για παράδειγμα λαμβάνουν έναν αριθμό εμβολίων, όπως:

 • ένα εμβόλιο έξι σε ένα για τη διφθερίτιδα, την ηπατίτιδα Β, την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και τον τύπο Β Αιμόφιλο της γρίπης.
 • εμβόλιο που προστατεύει από δέκα διαφορετικές ποικιλίες πνευμονιόκοκκου
 • εμβόλιο για προστασία από ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά
 • Ομοίως με τη Γαλλική Κοινότητα, το εμβόλιο ροταϊού δεν είναι δωρεάν.

Τα εμβόλια για τη Φλαμανδική Κοινότητα διεκπεραιώνονται από το Kind en Gezin.

Στη Γερμανική Κοινότητα (δηλαδή, 9 δήμοι που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Λιέγης), δεν υπάρχουν πρόσθετοι εμβολιασμοί που να είναι υποχρεωτικοί. Ωστόσο, η Γερμανική Κοινότητα συνιστά τα ακόλουθα εμβόλια:

 • ένα εμβόλιο έξι σε ένα για τη διφθερίτιδα, την ηπατίτιδα Β, την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και τον τύπο Β Αιμόφιλο της γρίπης
 • εμβόλιο που προστατεύει από δέκα διαφορετικές ποικιλίες πνευμονιόκοκκου ·
 • εμβόλιο για προστασία από ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά.

Τα εμβόλια στη Γερμανική Κοινότητα πραγματοποιούνται από το Kaleido.

Εμβόλια για ευπαθείς ομάδες στο Βέλγιο

Τα εμβόλια εποχικής γρίπης είναι διαθέσιμα για τους ηλικιωμένους, αν και μπορεί να μην είναι δωρεάν στην κοινότητα στην οποία ζείτε. Στη Φλαμανδική Κοινότητα για παράδειγμα, τα εμβόλια γρίπης είναι δωρεάν μόνο αν βρίσκεστε σε κάποιο είδος υγειονομικής περίθαλψης. Η μερική επιστροφή είναι διαθέσιμη, ωστόσο, μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών με ιατρική συνταγή.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλική Κοινότητα καλύπτει εν μέρει τα εμβόλια γρίπης για εκείνους με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών (π.χ. ηλικιωμένα άτομα). Οι έγκυες γυναίκες στο Βέλγιο λαμβάνουν επίσης εμβόλιο κοκκύτη μεταξύ 24 και 32 εβδομάδων κύησης.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?