Το Βέλγιο αντιμετωπίζει την ακρίβεια στην ενέργεια με μείωση του ΦΠΑ, όπως δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός

βρυξέλλες

Το Βέλγιο αναμένεται να μειώσει τον ΦΠΑ για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Το Βέλγιο θα μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός.

Οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού στην Ευρώπη σημείωσαν μεγάλη αύξηση φέτος, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, με αποτέλεσμα αυξημένους λογαριασμούς για τους καταναλωτές και αυξήσεις των τιμών πολλών αγαθών.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να λαμβάνει ισορροπημένα μέτρα που απαντούν στις πραγματικότητες στο πεδίο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έπειτα από συνομιλίες που συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο ηλεκτρικό από 21% στο 6% από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Ιουλίου, να δώσει μια επιταγή 100 ευρώ στους Βέλγους και να επεκτείνει το κοινωνικό τιμολόγιο.

Το πακέτο για την ενέργεια θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Τίνε Βαν Ντερ Στρέτεν, και αυτό ισοδυναμεί με μέση μείωση 165 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν σχεδιάσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές της θέρμανσης και της ενέργειας μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Ισπανία και η Γαλλία έβαλαν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών της ενέργειας, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σουηδία, προσέφεραν αποζημίωση στα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο.

Η σημερινή κίνηση έρχεται έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων μέσα στη διαιρεμένη βελγική κυβέρνηση για το πώς να προστατευθούν οι καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών για την ενέργεια.

Πηγή

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Webinar by SuperGreeks & Protea PreventieΟδηγός για την μετανάστευση στην Ολλανδία

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις ή ζεις ήδη στην Ολλανδία; Τότε αυτό το online webinar απευθύνεται σε σένα!