Μείωση τιμών ενέργειας στο Βέλγιο για τον Ιούλιο 2024

ενέργεια-βέλγιο-φόροι

Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους πολίτες από τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από σημαντικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των τιμών ενέργειας και στην υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, την επέκταση των κοινωνικών τιμολογίων, την αύξηση της αξίας των κουπονιών θέρμανσης και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να προσφέρουν σημαντική οικονομική ανακούφιση και να ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα στη χώρα.

Μόνιμη Μείωση του ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια στο Βέλγιο μειώθηκε μόνιμα από 21% σε 6%. Αυτό το μέτρο, που είχε αρχικά εισαχθεί προσωρινά, αποφασίστηκε να καταστεί μόνιμο για να βοηθήσει τα νοικοκυριά με τα ενεργειακά τους κόστη. Η μείωση αυτή αναμένεται να εξοικονομήσει στους καταναλωτές περίπου €60 ετησίως.

Επέκταση Κοινωνικών Τιμολογίων

Τα κοινωνικά τιμολόγια επεκτάθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα νοικοκυριά, διπλασιάζοντας τον αριθμό των δικαιούχων σε ένα εκατομμύριο. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στους δικαιούχους να εξοικονομούν σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων μπορούν να εξοικονομήσουν έως και €1,760 στους λογαριασμούς τους κατά τους χειμερινούς μήνες και περίπου €334 κατά τους πιο ήπιους μήνες του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Αυξημένη Αξία Κουπονιών Θέρμανσης

Η αξία των κουπονιών θέρμανσης αυξήθηκε από €225 σε €300. Όσοι έχουν ήδη λάβει το επίδομα θέρμανσης θα αποζημιωθούν για τη διαφορά. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Υποστήριξη για Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενους

Μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής κοινωνικών εισφορών και φόρων, η προσωρινή υποστήριξη ανεργίας για ενεργειακά θέματα, και το μορατόριουμ για χρεοκοπίες εφαρμόζονται για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές ενέργειας και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επιπλέον Χρηματοδότηση

Το πακέτο μέτρων θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει €813 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από πρόσθετες εισπράξεις ΦΠΑ και την φορολογία, καθώς και από επιπλέον έσοδα από την αγορά ενέργειας χονδρικής και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες δείχνουν τη δέσμευση της βελγικής κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks