Επιστημονικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις που έγιναν από Βέλγους

Πολλές ανακαλύψεις και νέες τεχνολογίες, που άλλαξαν ριζικά την καθημερινή μας ζωή και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, προήλθε από το έργο των Βέλγων επιστημόνων.

Ο Zénobe Théophile Gramme εφηύρε τη μηχανή Gramme, ένα δυναμό συνεχούς ρεύματος ικανό να παράγει ομαλότερη (λιγότερη AC) και πολύ υψηλότερες τάσεις, από τα δυναμό που ήταν γνωστές σε αυτό το σημείο.

Ο Ernest Solvay, το 1861, ανέπτυξε το ανθρακικό νάτριο (σόδα), που είναι το υδατοδιαλυτό άλας του ανθρακικού οξέος με νάτριο. Αυτό έγινε από άλμη (ως πηγή χλωριούχου νατρίου) και ασβεστόλιθο (ως πηγή ανθρακικού ασβεστίου).

Ο Georges Lemaître ήταν ο πρώτος που πρότεινε αυτό που, αργότερα, έγινε γνωστό ως «Big Bang Theory» για την προέλευση του σύμπαντος, αποκαλώντας αρχικά την «υπόθεση του αρχέγονου ατόμου» (“hypothesis of the primeval atom”).

Ο Édouard Van Beneden συνέβαλε μέσα από το έργο του στην κυτταρογενετική (παραγωγή νέων κυττάρων). Ανακάλυψε πώς τα χρωμοσώματα συμμετέχουν στην μείωση (τύπος κυτταρικής διαίρεσης).

Για ελληνικά προϊόντα στο Βέλγιο έχουμε το Griekse Deli. Στο SuperGreeks.EU βρίσκουμε πληροφορίες, τα προϊόντα και στοιχεία επικοινωνίας της εν λόγω επιχείρησης.

Η βελγική έρευνα επικεντρώθηκε σε τομείς όπως η ιατρική, η βιοχημεία, η στατιστική (Quetelet) και η αστρονομία. Οι Βέλγοι ερευνητές έχουν λάβει διεθνή επιστημονικά βραβεία κύρους για τη δουλειά τους σε αυτούς τους τομείς.

Το Βέλγιο δραστηριοποιείται στη διαστημική έρευνα, τη Βόρεια Θάλασσα και την έρευνα για το κλίμα στην Ανταρκτική. Συμμετέχει επίσης σε φιλόδοξα ερευνητικά έργα που εστιάζουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Πολλοί Βέλγοι επιστήμονες βρίσκονται σήμερα σε κορυφαία ξένα πανεπιστήμια. Επίσης, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των πανεπιστημίων μας και η ποιότητα ζωής στο Βέλγιο προσελκύουν πολλούς ξένους φοιτητές και ερευνητές στα επιστημονικά μας ιδρύματα.

Στο Βέλγιο, η επιστήμη συνδέεται παραδοσιακά με την εκπαίδευση και τον δημόσιο τομέα. Αλλά για αρκετό καιρό τώρα, η βιομηχανία έχει επίσης εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική έρευνα, εστιάζοντας στα διαστημικά ταξίδια, τη βιοχημεία, την ιατρική, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την πληροφορική.

Το Βέλγιο είναι ομοσπονδιακό κράτος. Ως εκ τούτου, είναι κυρίως οι κοινότητες και οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για την επιστημονική έρευνα, αν και το ομοσπονδιακό επίπεδο μπορεί να ασκήσει επιρροή σε αυτόν τον τομέα.

Πηγές: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks