Erasmus: Ο Ολλανδός πίσω από το πρόγραμμα ανταλλαγής

Έρασμος

Όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ το πρόγραμμα ανταλλαγής, Erasmus, το οποίο επιτρέπει σε φοιτητές από συνεργαζόμενες χώρες να ταξιδέψουν σε μία άλλη χώρα, για να παρακολουθήσουν σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο ένα μέρος των σπουδών τους. Επίσης, μερικοί μπορεί να έχετε ακούσει και τα προγράμματα Erasmus+ που είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας. Ξέρετε, όμως, ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά…;

Ο Desiderius Erasmus Roterodamus, γνωστός ως Έρασμος ή Έρασμος του Ρότερνταμ, ήταν Ολλανδός αναγεννησιακός ανθρωπιστής, καθολικός ιερέας, δάσκαλος και θεολόγος. Ως κλασσικός λόγιος έγραφε σε «καθαρή» λατινική γλώσσα. Έμαθε πολύ καλά αρχαία ελληνικά, τα οποία δίδαξε για ένα διάστημα στο Cambridge της Αγγλίας.

Σχετικά:

#SuperGreeks Storytelling: Ποιος ήταν ο Ιπτάμενος Ολλανδός;

#SuperGreeks αφιέρωμα: Vincent van Gogh

Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1466 στο Roterdam. Ο πατέρας του, Gerard, ήταν καθολικός ιερέας στην πόλη Gouda κι η μητέρα του Margaretha Rutgers ήταν κόρη ιατρού. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Όταν έγινε 9 χρονών (1475) έγινε δεκτός με τον αδερφό του σε ένα από τα καλύτερα σχολεία καθολικών της Ολλανδίας που διοικούσε ο περίφημος λόγιος, Alexander Hegius. Εκεί, ξεχώρισε γρήγορα για την εξυπνάδα και το πάθος του για τη μάθηση, ενώ τότε, έμαθε τα πρώτα του ελληνικά. Το 1483 έχασε και τους δυο γονείς του από επιδημία πανώλης. Πάμφτωχος και θλιμμένος, διέκοψε τις σπουδές του.

Χάρη στα εξαιρετικά του λατινικά σε γραπτό και προφορικό λόγο, έλαβε το 1495 από έναν επίσκοπο υποτροφία για σπουδές στο Παρίσι. Αργότερα, ταξίδεψε στην Αγγλία (Λονδίνο),το Βέλγιο (Λέβεν) την Ελβετία (Βασιλεία). Tο 1506, πραγματοποίησε ένα όνειρο του και ταξίδεψε έφιππος στην Ιταλία, χάρη και στην οικονομική βοήθεια φίλων του από την Αγγλία. Αρχικά, στο Τορίνο όπου σπούδασε θεολογία και από κει, πήγε στη Μπολόνια, την Πάντοβα. Το 1509, έφτασε στη Βενετία όπου εργάστηκε ως διορθωτής για τον εκδότη, λόγιο κι ουμανιστή Άλδο Μανούτιο και γνώρισε τον Κρητικό λόγιο Μάρκο Μουσούρο, για τον οποίο κάποτε έγραψε ότι είναι:

«...άνδρας πολυμαθέστατος και πανεπιστήμων, κλειδοκράτωρ της ελληνικής γλώσσας και θαυμάσιος ειδήμων της λατινικής φωνής...».

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε απέκτησε παιδιά, ενώ έχουν σημειωθεί από μελετητές ενδείξεις για πιθανή ομοφυλοφιλία του.

Πέθανε στις 12 Ιουλίου 1536, σε ηλικία 70 ετών στη Βασιλεία από κάποια μορφή λοιμώδους δυσεντερίας (κατ’ άλλους από τύφο), περιστοιχισμένος από τους φίλους του. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την κηδεία του, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε από το Πανεπιστήμιο στο βαπτιστήριο του καθεδρικού ναού της Βασιλείας, όπου και ενταφιάστηκε.

Ο Έρασμος, μαζί με τον καλό του φίλο Thomas More , έγινε μια από τις κύριες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πνευματικής ζωής κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Ενθάρρυνε την ανάκαμψη της Καθολικής Πατερικής παράδοσης ενάντια σε εκείνες που θεωρούσε σύγχρονες καταχρήσεις των Μυστηρίων και ορισμένες υπερβολικές λατρευτικές πρακτικές. Συγκρούστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ για το θέμα της ελεύθερης βούλησης.  Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και ήταν ένας πρωτοπόρος διανοούμενος. Γι’ αυτό, το πρόγραμμα ανταλλαγής με στόχο την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την πολυπολιτισμικότητα πήρε το όνομά του: Erasmus/Erasmus+/Erasmus Mundus. Το ίδιο πρόγραμμα ανταλλαγής που θα βρείτε σε ένα Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη!

Το σπίτι του στο Άντερλεχτ, προάστιο των Βρυξελλών, αποτελεί σήμερα μουσείο, στο οποίο θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο!

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks