Λίγα λόγια για τον Έρασμο (Erasmus)

erasmus

To πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ έχει το όνομα Εράσμους (από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ολλανδίας και του κόσμου), ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στην Ευρώπη έχει και αυτό το όνομα Εράσμους. Εράσμους+ λένε και το πρόγραμμα των πρακτικών της Ε.Ε. για φοιτητές. Τι είναι όμως το εράσμους ή βασικά ποιος είναι ο Έρασμος;

Φιλόσοφος, καθολικός ιερέας, ανθρωπιστής. Λέγεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Αναγέννησης και ο πρώτος άνθρωπος που επιμελήθηκε την Καινή Διαθήκη. Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ το 1466 αλλά έζησε εκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετακόμισε σε όλη την Ευρώπη διδάσκοντας, δίνοντας διαλέξεις και συνεργαζόμενος με τους στοχαστές της εποχής του. 

Ο πατέρας του ήταν καθολικός ιερέας στη Χάουντα (Γκούντα) και η μητέρα του κόρη ιατρού, αλλά δεν ήταν παντρεμένοι. Αυτός μεγάλωσε στην Χάουντα με τη μητέρα του.

  • Όταν έγινε 9 χρονών (1475) έγινε δεκτός με τον αδερφό του σε ένα από τα καλύτερα σχολεία καθολικών της Ολλανδίας στην πόλη Ντέβεντερ.
  • Το 1487 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1492 ιερέας της καθολικής εκκλησίας χωρίς να αισθάνεται άνετα στο ρόλο του κληρικού.

Έκανε πάρα πολλά ταξίδια και εργάστηκε σε πολλά και διαφορετικά μέρη (Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο). Ως κληρικός δεν εργάστηκε ποτέ. Αν και ο Έρασμος παρέμεινε τυπικά Ρωμαιοκαθολικός σε όλη του τη ζωή, άσκησε στα γραπτά του δριμεία κριτική σε ζητήματα που θεωρούσε ότι αποτελούσαν υπερβολές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέχρι του σημείου να απορρίψει τον διορισμό του ως καρδιναλίου όταν του προτάθηκε. Εργάστηκε σκληρά στην προετοιμασία μιας νέας έκδοσης της Καινής Διαθήκης στη λατινική και στην ελληνική γλώσσα το 1516.

Τα ταξίδια τα έκανε κυρίως για να διευρύνει τις γνώσεις του, για να αποκτήσει νέες εμπειρίες.

Ο Ντεζιντέριους Έρασμους Ροτεροντάμους (28 Οκτωβρίου1466 – 12 Ιουλίου 1536), γνωστός ως Έρασμος του Ρότερνταμ ή απλώς ως Έρασμος δεν πίστευε απαραίτητα στην εκκλησία, κατέκρινε την εξουσία των κληρικών και τη λατρεία των πιστών και κληρικών σε ιερά λείψανα.

Το πρόγραμμα Εράσμους

Το όνομα του προγράμματος ανταλλαγής σπουδών προήλθε από τον ίδιο γιατί και αυτός ταξίδεψε για να διευρύνει τις γνώσεις του, να αποκτήσει νέες εμπειρίες, να γνωρίσει νέους ανθρώπους.

Επί την ευκαιρία, θα θέλαμε να παροτρύνουμε τους πάντες που μας παρακολουθούν και είναι φοιτητές, να πάτε οπωσδήποτε εράσμους – θα κάνεις ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό σου για το υπόλοιπο της ζωής σου. Είναι η πιο όμορφη εκπαιδευτική και γενικά εμπειρία που μπορεί να έχει ένας νέος άνθρωπος.

Φωτογραφία : https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/hans-holbein-the-younger-erasmus

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks