500 δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την “κορονοκρίση”

koronoios-eurwpaiki-enwsi

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  συμφώνησαν αργά το βράδυ στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής απάντησης στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊου στην οικονομία.

Το Eurogroup ενέκρινε τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα κινητοποιήσουν περίπου 540 δισ. ευρώ, ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου ανασυγκρότησης της οικονομίας, για το οποίο τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαφωνίες Ιταλίας και Ολλανδίας ξεπεράστηκαν με συμβιβασμούς για το πακέτο μέτρων περίπου 500 δισ. ευρώ. Η Ιταλία συμφώνησε με τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση από τον ESM, ενώ το ευρωομόλογο, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε και παραπέμφθηκε ως θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. 

Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται η παροχή πιστωτικής γραμμής μέσω ESM ως 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας με ελάχιστους όρους και 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την στήριξη των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης. Η προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορωνοϊού.

Καραντίνα ; – Γνώση! Μαθαίνουμε ξένες γλώσσες Online με ένα από τα φροντιστήρια στο SuperGreeks

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η συμφωνία αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη δεν θα δεχθεί κατακερματισμούς. Μιλώντας για τους τρεις άξονες του πακέτου τόνισε: 

  • Ο πρώτος είναι το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης.
  • Ο δεύτερος αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει ύψος 200 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Ο τρίτος είναι ο ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους – μέλους, ήτοι συνολικά 240 δισ. ευρώ με τη μοναδική προϋπόθεση πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη του κορονοϊού.


Mένουμε σπίτι, αγοράζουμε online, αγοράζουμε ελληνικά!

Δείτε εδώ τις επιχειρήσεις που πωλούν Online σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρωζώνη και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ΕΚΤ.

Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορονοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων υπήρξε μια δέσμευση για να σχηματιστεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund), μετά από διαβούλευση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επετεύχθη μια καλή συμφωνία στο Eurogroup. Εκτίμησε πως η κρίση του κορoνοϊού θα αφήσει το στίγμα της στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν και πως η σημασία των σημερινών αποφάσεων είναι πως με αυτές αποφεύγεται η ασυμμετρία στην απάντηση κατά της πανδημίας και ο κατακερματισμός. Τόνισε δε πως η στήριξη κατά της πανδημίας θα γίνεται μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM και πως τα χρήματα που θα δίδονται θα πηγαίνουν αυστηρά σε δαπάνες κατά του κορονοϊού.

Πηγή!

Σχόλιο από SuperGreeks: Θα θέλαμε να μας απαντήσουν μετά το πέρας της πανδημίας οι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε. , γιατί κατέρρευσαν όλα τα συστήματα υγείας της Ευρώπης τόσο εύκολα και γιατί άργησαν τόσο πολύ απέναντι στον “αόρατο εχθρό” να λάβουν οικονομικά μέτρα – Πόλεμο δεν έχουμε ?

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη μετράμε εκατόμβες νεκρών σε Ιταλία, Ισπανία και άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Θα θέλαμε κάποια στιγμή αυτές τις εξηγήσεις από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κάνουμε την εγγραφή μας στο Newsletter του SuperGreeks για να λαμβάνουμε προσφορές, διαγωνισμούς, νέα & tips στην ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks