Η Ευρώπη εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση των κερμάτων ενός και δύο cent

Ευρώπη-κατάργηση-cent

Μια διαβούλευση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε πριν από 15 εβδομάδες ασχολείται με την πιθανή κατάργηση των κερμάτων τους ενός και δύο cent.

Εάν τελικά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταλήξουν σε αυτή την απόφαση μέσα από την έκθεση που αναμένεται στο τέλος του επόμενου έτους (2011), τότε ενδεχομένως να υπάρξει και μια νομοθετική πρόταση για στρογγυλοποίηση πληρωμών σε μετρητά με τα πλησιέστερα 5 cent.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η Επιτροπή θα “μελετήσει προσεκτικά τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της θέσπισης ενιαίων κανόνων στρογγυλοποίησης” όπως αναφέρει η έκθεση. 

Να σημειωθεί, ότι η χρησιμότητα των μικρότερων ονομαστικών αξιών των νομισμάτων του ευρώ αμφισβητήθηκε από την πρώτη ημέρα εισαγωγής του, τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της για το 2018.

“Οι κύριες πτυχές αυτής της συζήτησης αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής και διαχείρισης αυτών των κερμάτων σε σύγκριση με την ονομαστική τους αξία, το υψηλό ποσοστό απώλειάς αυτών των νομισμάτων και η μειωμένη αγοραστική δύναμη για περισσότερα από 16 χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ στη ζωή μας”. 

Βέλγιο και Ολλανδία το ακολούθησαν ήδη

Στο Βέλγιο, ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μαζί με τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ολλανδία, που έχουν ήδη θεσπίσει κανόνες στρογγυλοποίησης, η είδηση έρχεται σχεδόν ως “deja – vu”Είχαμε γράψει για το Βέλγιο σε προηγούμενο χρόνο γι’ αυτή την στρογγυλοποίηση με τα κέρματα.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στρογγυλοποιήσουν ή να μειώσουν τις τιμές τους στα πλησιέστερα 5 cent – για παράδειγμα στους λογαριασμούς των σούπερ μάρκετ. Ενώ τα μικρά νομίσματα θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν, η απόφαση αποσκοπούσε στη μείωση της ποσότητας που κυκλοφορεί. 

Η FPS (Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία) επεσήμανε ότι τα νομίσματα είναι ακριβά στην κατασκευή τους και καταλήγουν ολοένα και περισσότερο στα πορτοφόλια των πολιτών χωρίς να χρησιμοποιηθούν ποτέ. 

Επιπλέον η Επιτροπή αναφέρει ότι η εμπειρία των πέντε χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Βελγίου που έχουν ήδη περιορίσει τα νομίσματα του ενός και δύο cent, θα “παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική της απόφαση”. 

Εντούτοις στη γνωμοδότηση του 2018 σχετικά με την εισαγωγή κανόνων στρογγυλοποίησης του Βελγίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε πως είναι σημαντικό τα μέτρα να “θεσπίζονται με έναρμονισμένο τρόπο στην ΕΕ και όχι σε εθνικό επίπεδο”. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks