Ευρώπη: “Θα αποδυναμώσουμε τη ρωσική οικονομία”

Ούρσουλα-φον-ντε-λαιεν

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη είναι σφοδρές.

Ένα πακέτο μαζικών κυρώσεων ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού της

Με τον πιο απόλυτο τρόπο καταδικάζει η Ε.Ε την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να «φέρει τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανακοίνωσε πως ήδη έχει προετοιμαστεί ένα «πακέτο» μαζικών κυρώσεων, που θα προταθούν στο αποψινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της δυνατότητας εκσυγχρονισμού της.

«Με το πακέτο αυτό, θα στοχεύσουμε σε στρατηγικούς τομείς της Ρωσικής οικονομίας, μπλοκάροντας την πρόσβαση των Ρώσων σε αγορές και νέες τεχνολογίες. Θα αποδυναμώσουμε τη ρωσική οικονομική βάση και τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού της» είπε χαρακτηριστικά.

«Επιπρόσθετα, θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ε.Ε και θα εμποδίσουμε τη πρόσβαση στις Ρωσικές τράπεζες και τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Όπως και στο πρώτο πακέτο των κυρώσεων, θα είμαστε σε συντονισμό με εταίρους και συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να έχουν βαρύ κόστος εναντίον των συμφερόντων του Κρεμλίνου και της δυνατότητάς του να επενδύσει οικονομικά στον πόλεμο» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε από τη μεριά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση. Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Σημείωσε επιπλέον ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».

Κάλεσε τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.

Tο supergreeks.eu είναι ανεξάρτητο και δε λαμβάνει κρατική ή άλλη χρηματοδότηση. Με το SuperGreeks η μετανάστευση έγινε πρακτικά ευκολότερη, αλλά και περισσότερο όμορφη.

Η οικονομική σας συνεισφορά θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερα χρήσιμα και ουσιαστικά άρθρα, καθώς και άρθρα σε βάθος σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό. Θα μας βοηθήσετε να απαντάμε καθημερινά στα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε από συνανθρώπους μας στο SupporT του SuperGreeks και να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα μας βοηθήσεις να δημιουργήσουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Μπορείτε να κάνετε δωρεά μέσω Ideal, Bancontact, SOFORT, πιστωτικής κάρτας ή Paypal.

Amount

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks