Φοιτητικό δάνειο στην Ολλανδία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν προετοιμάζεστε για τη φοιτητική σας ζωή και θέλετε να πραγματοποιήσετε τις σπουδές σας σε ένα πανεπιστήμιο της Ευρώπης, πρέπει να γνωρίζετε οτι συνήθως αυτή η επιλογή έχει αρκετά μεγάλο χρηματικό κόστος. Εάν θέλετε συγκεκριμένα να σπουδάσετε στην Ολλανδία και είστε εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμιο, τριτοβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση ή δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για χρηματοδότηση φοιτητών. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είστε Ολλανδός υπήκοος ή να έχετε τα ίδια δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι μη Ολλανδοί μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για φοιτητικό δάνειο. Δεν πληροίτε τα κριτήρια υπηκοότητας για τη χρηματοδότηση των φοιτητών; Τότε μπορεί να δικαιούστε δάνειο για δίδακτρα στην Ολλανδία.

Κριτήρια Επιλογής

Το εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση φοιτητών εξαρτάται από την ηλικία, τα μαθήματα και την εθνικότητά σας ή το καθεστώς διαμονής.

Ηλικία


Δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για το HBO (ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση) και το πανεπιστήμιο. Εάν όμως πρόκειται να σπουδάσετε σε επίπεδο MBO (δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση), τότε η ελάχιστη ηλικία για τη χρηματοδότηση των φοιτητών είναι 18. Επίσης οφείλετε να έχετε στο νου σας πως πρέπει να είστε κάτω των 30 ετών την ημέρα που ξεκινά η χρηματοδότηση των μαθητών σας.


Εάν είστε ήδη 30 και έχετε λάβει φοιτητική χρηματοδότηση, θα συνεχιστεί μετά τα 30α γενέθλιά σας, εκτός εάν τη σταματήσετε. Δεν μπορείτε να την επανεκκινήσετε μετά από αυτό. Στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε πίστωση για τη διά βίου μάθηση.

Σειρά μαθημάτων

Για να πληροίτε τα κριτήρια των μαθημάτων πρέπει να έχετε εγγραφεί σε ένα από τα ακόλουθα:

 • MBO: μαθησιακό μονοπάτι (BOL)
 • HBO ή πανεπιστήμιο: πτυχίο, μεταπτυχιακό ή συνεργάτης
 • Έχετε εγγραφεί σε πλήρες ή διπλό μάθημα. Δεν θα λάβετε κάποιο είδος φοιτητικού δανείου για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης ή μαθησιακό μονοπάτι (BBL).
 • Πρέπει να εγγραφείτε την πρώτη ημέρα του μήνα. Εάν εγγραφείτε μετά την πρώτη ημέρα του μήνα, θα είστε επιλέξιμοι τον επόμενο μήνα.
 • Το μάθημά σας διαρκεί τουλάχιστον 1 έτος.
 • Το μάθημά σας πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα στις Κάτω Χώρες.
 • Το σχολείο ή το πανεπιστήμιο σας μπορεί να σας πει εάν συμβαίνει αυτό.

Ιθαγένεια

Επιπλέον, για να εγκριθεί το φοιτητικό σας δάνειο, πρέπει να καλύπτεται κάποιοες προϋποθέσεις αναφορικά με την εθνικότητά σας:

 • Έχετε την ολλανδική ιθαγένεια ή άδεια διαμονής.
 • Έχετε άδεια παραμονής τύπου Ι; Τότε μπορεί επίσης να πληροίτε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση φοιτητών.
 • Έχετε την ιθαγένεια μιας χώρας ΕΕ / ΕΟΧ, της Ελβετίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου; Ή είναι ο σύντροφός σας ή ο γονέας σας πολίτης μιας από αυτές τις χώρες; Τότε μπορεί επίσης να πληροίτε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση φοιτητών.
 • Σε περίπτωση που δεν είστε Ολλανδός υπήκοος, μπορεί να σας ζητηθεί πίστωση, οτι εργάζεστε τουλάχιστον 56 ώρες την εβδομάδα. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, καθώς τα οικονομικά κριτήρια μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις και με λιγότερες ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως για όσους και όσες έρχονται σπό χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ, της Ελβετίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνηθισμένο δάνειο

Πριν υποβάλετε αίτηση για δάνειο, ελέγξτε παρακάτω εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για συμπληρωματική επιχορήγηση. Μια συμπληρωματική επιχορήγηση γίνεται δώρο εάν αποφοιτήσετε μέσα σε 10 χρόνια ενώ ένα δάνειο δεν γίνεται. Επίσης, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε το δάνειο σας κάθε μήνα, μέσω του Mijn DUO.

Επιστροφή δανείου

Πρέπει πάντα να αποπληρώνετε το δάνειο. Χρησιμοποιήστε την αριθμομηχανή (μόνο στα ολλανδικά) για να δείτε πόσα χρήματα θα πρέπει να εξοφλήσετε αργότερα, ανάλογα με το ποσό που έχετε λάβει.

Επιπτώσεις του φοιτητικού χρέους για υποθήκη

Εάν έχετε δάνειο, χτίζετε φοιτητικό χρέος. Αυτό σημαίνει οτι αν σκοπεύετε να αγοράσετε σπίτι στις Κάτω Χώρες στο μέλλον πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ένα φοιτητικό χρέος μπορεί να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό της υποθήκης σας.

Συμπληρωματική επιχορήγηση


Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση φοιτητών, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για συμπληρωματική επιχορήγηση. Η συμπληρωματική επιχορήγηση εξαρτάται από το εισόδημα των γονιών σας και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα εισοδήματός τους από 2 χρόνια πριν. Επιπλέον το ποσό που θα χρειαστείτε, το καθορίζεται εσείς.

Η συμπληρωματική σας επιχορήγηση είναι ένα δώρο για τους πρώτους 5 μήνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ή τους πρώτους 12 μήνες της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης). Τα υπόλοιπα θα μετατραπούν σε δώρο εάν αποκτήσετε το δίπλωμά σας εντός 10 ετών.

Δεν είναι πλήρης η συμπληρωματική επιχορήγηση;


Εάν δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για την πλήρη συμπληρωματική επιχορήγηση, μπορείτε ακόμα να δανειστείτε το έλλειμμα ως δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μαθητής/ φοιτητής μπορεί να λαμβάνει το ίδιο ποσό χρηματοδότησης σπουδαστών κάθε μήνα.

Το γονικό εισόδημα μειώθηκε


Εάν το εισόδημα των γονιών σας έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 15%, μπορούν να ζητήσουν να αλλάξει το έτος αναφοράς σε ένα πιο πρόσφατο έτος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δικαιούστε μια (μεγαλύτερη) συμπληρωματική επιχορήγηση. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, επικοινωνήστε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών.

Προβλήματα με τους γονείς σας

Μπορείτε να ζητήσετε να μη ληφθεί υπόψη εντελώς το εισόδημα των γονιών σας , για παράδειγμα επειδή έχετε μια σοβαρή και επίμονη διένεξη με έναν ή και τους δύο. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, επικοινωνήστε με το τμήμα που χειρίζεται αυτά τα αιτήματα καλώντας στο +31 50 599 83 43. Αυτό το τηλεφώνημα μπορεί να γίνει τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 10 π.μ. και μεσημέρι. Είναι προτιμότερο να σας εξηγήσουν τη διαδικασία προσωπικά.

Εισόδημα εκτός των Κάτω Χωρών

Εάν οι γονείς σας έχουν εισόδημα από το εξωτερικό, συχνά δεν μπορούμε να ζητήσουμε λεπτομέρειες από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσετε. Οι γονείς λαμβάνουν ένα γράμμα κάθε χρόνο στο οποίο τους ζητείτε να ενημερώσουν για το εισόδημά τους και να στείλουν τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα. Μπορούν να το κάνουν ταχυδρομικά ή στο Mijn DUO.

Κάνοντας την αίτηση

Πριν υποβάλλετε αίτηση για το φοιτητικό δάνειο ή την συμπληρωματική επιχορήγηση, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά πώς λειτουργεί το σύστυμα για τη χρηματοδότηση των φοιτητών/τριών. Κάντε την αίτηση εγκαίρως, κατά προτίμηση 3 μήνες νωρίτερα.

Αριθμός εξυπηρέτησης πολιτών


Για να υποβάλετε αίτηση για χρηματοδότηση φοιτητών, πρέπει να έχετε έναν αριθμό υπηρεσίας πολίτη, στα ολλανδικά «burgerservicenummer» ή «bsn». Λαμβάνετε αυτόματα ένα όταν εγγραφείτε σε ολλανδικό δήμο.

Αίτηση μέσω Mijn DUO

 • Υποβάλετε αίτηση για DigiD στο Digid.nl. Με ένα DigiD μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρει η ολλανδική κυβέρνηση. Θα λάβετε έναν κωδικό ενεργοποίησης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την αίτησή σας.
 • Αίτηση για personal OV. Όταν δικαιούστε φοιτητική χρηματοδότηση, σας επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν είτε τα σαββατοκύριακα είτε τις καθημερινές. Το φοιτητικό πάσο μπορεί να φορτωθεί μόνο σε ένα προσωπικό OV-chipkaart.
 • Συνδεθείτε στο Mijn DUO για να υποβάλετε αίτηση για χρηματοδότηση φοιτητών. Μπορείτε να συνδεθείτε μόνο με το DigiD σας.Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?