Φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες στο Βέλγιο

Η φορολογία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό καθώς μπορεί να καθορίσει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του. Κάθε άνθρωπος που έχει ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα και πρέπει να καταθέσει τη φορολογική του δήλωση, η οποία διαχωρίζεται ανάλογα με το αν είναι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση του Βελγίου όσον αφορά τους φόρους για τους freelancers και ελεύθερους επαγγελματίες

Φορολογικό σύστημα αυτοαπασχολούμενων στο Βέλγιο

Εάν εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Βέλγιο ή έχετε μερίδιο σε μια συνεργασία, θα πρέπει να υποβάλετε τη βελγική φορολογική δήλωση και να πληρώσετε φόρο εισοδήματος (impôt des personnes physique στα γαλλικά, personenbelasting στα ολλανδικά). Ωστόσο, εάν είστε ιδιοκτήτης μεγαλύτερης εταιρείας, θα πρέπει αντ ‘αυτού να πληρώσετε εταιρικό φόρο.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσαν ότι το 14,2% των ατόμων στο Βέλγιο ήταν αυτοαπασχολούμενοι το 2020, ποσοστό μάλιστα χαμηλότερο από το 15,2% που ήταν πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ελεύθερος φόρος εισοδήματος στο Βέλγιο

Εάν ζείτε στο Βέλγιο για περισσότερους από έξι μήνες του έτους και είστε εγγεγραμμένοι στον τοπικό δήμο, αυτό σημαίνει πως θεωρήστε Βέλγος κάτοικος. Επιπλέον συνεπάγεται ότι πρέπει να πληρώσετε βελγικό φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά σας.

Το φορολογητέο εισόδημα είναι το εισόδημα που απομένει μετά από κρατήσεις για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τυχόν συναφείς επαγγελματικές δαπάνες. Εάν είστε παντρεμένοι και το εισόδημα του/της συζύγου σας είναι μικρότερο από το 30% του κοινού εισοδήματός σας, τότε μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε ένα επίδομα εξαρτημένης συζύγου.

Οι εργαζόμενοι που ζουν στο Βέλγιο για λιγότερο από έξι μήνες (183 ημέρες) και δε διαθέτουν βελγική ταυτότητα, θεωρούνται μη κάτοικοι της χώρας. Ως αποτέλεσμα, πληρώνουν μόνο φόρο εισοδήματος από το Βέλγιο.

Διαβάστε επίσης τι ισχύει στο εργασιακό σύστημα του Βελγίου

Εγγραφή για ελεύθερο φόρο (freelancers) στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο θα λαμβάνετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος μία φορά το χρόνο. Ο φόρος εισοδήματος είναι πληρωτέος ένα έτος, μετά το τέλος του βελγικού φορολογικού έτους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν προκαταβολικά τις εκτιμώμενες τριμηνιαίες πληρωμές για το τρέχον έτος. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε προκαταβολές για τα πρώτα τρία χρόνια δημιουργίας της επιχείρησής σας.

Ελεύθερες φορολογικές εκπτώσεις και πιστώσεις στο Βέλγιο

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αφαιρέσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα επαγγελματικά τους έξοδα κατά την υποβολή φορολογικής δήλωσης. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε έξοδα σε πραγματική ή εφάπαξ βάση.

  • Πραγματικά έξοδα

Τα έξοδα που αντισταθμίζετε στο φορολογικό σας λογαριασμό πρέπει να σχετίζονται με την επαγγελματική σας δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δηλώσετε τα έξοδα στο πραγματικό κόστος τους. Τα περισσότερα έξοδα εκπίπτουν με το πλήρες κόστος τους, αλλά τα έξοδα που αφορούν αυτοκίνητα (75%), λογαριασμούς εστιατορίων (69%) και έξοδα εκπροσώπησης (50%) εκπίπτουν μόνο εν μέρει.

Εάν θέλετε να διεκδικήσετε τα έξοδά σας σε πραγματικό κόστος, θα πρέπει να παρακολουθείτε όλα τα έξοδά σας σε περίπτωση που σας ζητηθεί να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία κατά την υποβολή της δήλωσης.

  • Εφάπαξ κρατήσεις

Αυτή η μέθοδος επιτρέπεται στους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να αντισταθμίσουν ένα σταθερό ποσό έναντι της φορολογικής τους δήλωσης, το οποίο επιτρέπεται αυτόματα χωρίς την ανάγκη προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων.

Είναι λογικό να επιλέξετε την εφάπαξ αφαίρεση στην περίπτωση που τα πραγματικά έξοδά σας είναι μικρότερα από το εφάπαξ ποσό ή στην περίπτωση που δεν μπορείτε να αποδείξετε πλήρως τα έξοδά σας. Η μέγιστη εφάπαξ έκπτωση το 2021 είναι 4.880 €.

Πώς να υποβάλετε φόρο ως freelancer στο Βέλγιο

Φόρος εισοδήματος

Το βελγικό φορολογικό έτος διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Συνήθως θα λάβετε τη φορολογική δήλωση περίπου τον Μάιο ή τον Ιούνιο (δήλωση/aangifte), που σχετίζεται με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Αυτό πρέπει κανονικά να επιστραφεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και θα βρείτε την ακριβή ημερομηνία στη φορολογική σας δήλωση.

Μπορείτε να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση ταχυδρομικά στην τοπική σας εφορία (η διεύθυνση βρίσκεται στο επάνω μέρος της φορολογικής σας δήλωσης) ή online χρησιμοποιώντας ένα eID μέσω της φορολογικής πύλης της βελγικής κυβέρνησης, Taxonweb.

Μπορείτε γενικά να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο εάν χρησιμοποιείτε το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης. Οι μη κάτοικοι του Βελγίου υποβάλλουν την επιστροφή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο της φορολογικής σας δήλωσης μέσω της χρηματοδοτικής εφαρμογής της κυβέρνησης, Minfin.

Εταιρικός φόρος

Οι εταιρείες πραγματοποιούν γενικά τις βελγικές πληρωμές εταιρικού φόρου σε τέσσερις δόσεις:

  • Πρώτο τρίμηνο: το αργότερο στις 10 Απριλίου
  • Δεύτερο τρίμηνο: το αργότερο στις 10 Ιουλίου
  • Τρίτο τρίμηνο: το αργότερο στις 10 Οκτωβρίου
  • Τέταρτο τρίμηνο: το αργότερο στις 20 Δεκεμβρίου

Σε περίπτωση καθυστερημένης δήλωσης, η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίσει αυτόματα τον φόρο της εταιρείας. Οι καθυστερημένοι πληρωτές υπόκεινται επίσης σε επιπλέον χρέωση, η οποία εξαρτάται από το προηγούμενο αρχείο της εταιρείας και τη «θεωρούμενη πρόθεσή της να αποφύγει την καταβολή φόρου».
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?