Όλες οι πληροφορίες για τη φορολογία και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης στη Γερμανία

Σχεδιάζετε να ζήσετε και να εργάζεστε στη Γερμανία; Τότε το τοπικό φορολογικό σύστημα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ψάξετε ιδιαιτέρως άμα αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να μεταναστεύσετε στη Γερμανία.

Τη φορολογική δήλωση πρέπει να υποβάλουν όλοι όσοι διαμένουν και εργάζονται στη χώρα αλλά οι μετανάστες ενδέχεται επίσης να είναι υπόχρεοι φόρων στη χώρα καταγωγής τους. Ποιες είναι οι άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε;

Η φορολογία στη Γερμανία

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία υπόκεινται σε φόρο μισθοδοσίας και επομένως δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Einkommensteuererklärung) – αλλά πολλοί εξακολουθούν να το κάνουν με την ελπίδα να λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης εάν:

 • Είστε αυτοαπασχολούμενος στη Γερμανία
 • έχετε περισσότερες από μία πηγές εισοδήματος
 • εισπράχθηκαν κάποια έσοδα από το εξωτερικό
 • έχετε χωρίσει και εσείς ή ο πρώην σύντροφός σας ξαναπαντρευτήκατε τον ίδιο χρόνο
 • λάβατε γερμανικά επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας όπως επίδομα παιδιού, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας ή επίδομα ανεργίας
 • θέλετε να υποβάλετε αίτηση για φορολογικές εκπτώσεις
 • η εφορία σας έστειλε επιστολή ζητώντας σας να υποβάλετε φορολογική δήλωση

Ο δήμος στον οποίο εγγράφεστε μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες σε ποια τοπική εφορία πρέπει να αναφέρετε τους φόρους σας

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Φορολογική Υπηρεσία (στα Γερμανικά) διαθέτει μια διευκόλυνση αναζήτησης για να σας βοηθήσει να βρείτε την τοπική σας φορολογική υπηρεσία. Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός διαδικτυακών (αγγλόφωνων) πλατφορμών φιλικών προς τους ξένους, που σας βοηθούν να υποβάλετε τις γερμανικές φορολογικές δηλώσεις σας. Αυτοί είναι οι:

Πρωί, καφές, ζεστό ψωμί με Nu❤️Crema!
Βρίσκουμε την αγαπημένη μας NuCrema στο SuperGreeks Marketplace

Πληρωμή φόρου εισοδήματος

Εάν είστε κάτοικος Γερμανίας, πρέπει να πληρώσετε φόρο εισοδήματος για το γερμανικό και παγκόσμιο εισόδημά σας, ανεξάρτητα από το αν είστε ή όχι μετανάστης. Οι κανόνες διαφέρουν μόνο εάν δεν είστε κάτοικος Γερμανίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να πληρώσετε φόρο εισοδήματος, αλλά μόνο για το εισόδημα που κερδίζετε στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κανείς δεν απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου στη Γερμανία εάν το εισόδημά του υπερβαίνει το αφορολόγητο προσωπικό επίδομα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να λάβουν επιπλέον επιδόματα και εκπτώσεις φόρου. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να λάβουν μείωση φόρου αυτοκινήτου, κρατικά επιδόματα περίθαλψης και ειδική προστασία έναντι απόλυσης. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση του φορολογικού τους λογαριασμού.

Διαβάστε επίσης: Φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες στο Βέλγιο

Σε ποιές περιπτώσεις υπάρχει φορολόγηση

Κάθε εισόδημα από τις ακόλουθες κατηγορίες υπολογίζεται ως φορολογητέο εισόδημα:

 • Μισθωτό εισόδημα, καθώς και αποζημίωση από προηγούμενη απασχόληση
 • επένδυση κεφαλαίων
 • αυτοαπασχολούμενο εισόδημα
 • εισόδημα επιχειρήσεων
 • ακίνητη περιουσία
 • κέρδη από ιδιωτικές συναλλαγές, διατροφή

Ορισμένοι τύποι εισοδήματος απαλλάσσονται από φόρους αλλά χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του φορολογικού συντελεστή, όπως επιδόματα ανεργίας, πληρωμές άδειας μητρότητας και ορισμένα εισοδήματα που φορολογούνται σε άλλη χώρα λόγω συνθήκης διπλού φόρου.

Επιπλέον, κατά γενικό κανόνα, όλα τα είδη παροχών και αμοιβών που λαμβάνετε ως εργαζόμενοι θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα. Αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • καταβολή διδάκτρων στα σχολεία
 • επιδόματα κόστους ζωής
 • ασφαλιστικά έξοδα
 • επιδόματα στέγασης ή στέγαση που παρέχεται από εργοδότη

Οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις υπόκεινται επίσης σε φόρο στη Γερμανία. Το παγκόσμιο εισόδημα από επενδύσεις φορολογείται με 25%. Μπορεί μάλιστα να ισχύουν χρεώσεις αλληλεγγύης και φόρος εκκλησίας.

Υποβολή φορολογικής δήλωσης

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν φορολογική δήλωση εκτός εάν λαμβάνουν εισόδημα και από διαφορετικές πηγές από την κύρια μορφή εργασίας τους. Ο φόρος μισθοδοσίας αφαιρείται από τους μισθούς των εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι το εισόδημά τους φορολογείται αυτόματα. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές εισφορές για διάφορους τύπους υποχρεωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, οι αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση κάθε χρόνο.

Οι γερμανικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος οφείλονται μετά το τέλος του φορολογικού έτους – το οποίο είναι το ίδιο με το ημερολογιακό έτος. Η κανονική προθεσμία καταβολής της φορολογικής δήλωσης είναι η 31η Ιουλίου. Επομένως, θα έπρεπε να έχετε υποβάλει τη δήλωση για το 2021 έως τις 31 Ιουλίου 2021. Εάν η φορολογική σας δήλωση όμως συντάσσεται από φοροτεχνικό, μπορεί να κατατεθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όποιος δεν καταθέσει έγκαιρα τη γερμανική δήλωση φόρου εισοδήματος υπόκειται σε τέλη καθυστερημένης κατάθεσης. Για κάθε μήνα που καθυστερεί η επιστροφή σας, θα επιβληθείτε πρόστιμο 0,25% του συνολικού εκτιμώμενου φόρου. Επιπλέον, εάν καθυστερήσετε να πληρώσετε το φόρο που χρωστάτε, θα σας επιβληθεί πρόστιμο 1% των απλήρωτων ποσών κάθε μήνα που δεν πληρώνετε.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?