[Ολλανδία] Περισσότεροι από ένας εργοδότες σε ένα χρόνο: Τι συμβαίνει με το φόρο εισοδήματος;

Σε κάθε δουλειά οι απολαβές είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της συμφωνίας ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Ίσως να είναι και το πιο σημαντικό σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της δουλειάς και το ωράριο εργασίας. Στις μέρες μας όμως, ένας άνθρωπος στην Ολλανδία, μπορεί να κληθεί να εργαστεί σε περισσότερες από μία δουλειές μέσα σε ένα χρόνο, να εμπλακεί με περισσότερα από ένα αφεντικά και να χρειαστεί να λύσει κάποιες απορίες για τα οικονομικά του, όπως το τι συμβαίνει με το φόρο εισοδήματος. Κάθε ερώτηση όμως έχει και την απάντησή της.

Πληρωμή επιπλέον φόρου

Όταν ένας εργαζόμενος ή μία εργαζόμενη έχει τουλάχιστον δύο εργοδότες σε μία χρονιά, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρους λόγω τον παρακρατήσεων. Επειδή στη φορολογική δήλωση τα εισοδήματα από τις δύο δουλειές τοποθετούνται μαζί, ως σύνολο, αυτό έχει επίπτωση στην παρακράτηση του φόρου.

Για παράδειγμα, αν ο φορολογικός συντελεστής είναι 37% επί των πρώτων 20.000 ευρώ, 42% επί των επόμενων 45.000 ευρώ και 52% επί της υπέρβασης, τότε οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερες από μία δουλειές θα πρέπει να υπολογίσουν τις παρακρατήσεις φόρου βάσει αυτού του μοντέλου. Στην υπόθεση οτι κάποιος άνθρωπος έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ από τον ένα εργοδότη και 50.000 ευρώ από το δεύτερο, κάθε εργοδότης θα υπολογίσει παρακράτηση 37% πάνω από 20.000 ευρώ και 42% πάνω από 30.000 ευρώ. Αυτό θα σήμαινε 20.000 ευρώ ανά εργοδότη, άρα για δύο εργοδότες 40.000 ευρώ.

Ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί οτι δεν κρατήθηκε αρκετός φόρος, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ θα σήμαινε οτι η παρακράτηση θα έπρεπε να αγγίζει τα 44.500 ευρώ. Αυτό δε συνέβη όμως καθώς στη φορολογική δήλωση, αν και παρουσιάστηκε το συνολικό ποσό εισοδήματος του εργαζόμενου/εργαζόμενης, ο κάθε εργοδότης ξεχωριστά έλαβε υπόψη το 52% του μισθού, καθώς κανένα από τα εισοδήματα δεν ξεπερνούσε μεμονωμένα τη φορολογική ομάδα 52%.

marketplace-ellinika-proionta-ekswteriko

Πότε χρειάζεται η πληρωμή επιπλέον φόρου

Ο πρόσθετος φόρος, στις περιπτώσεις εργαζομένων με περισσότερες από μία δουλειές σε ένα χρόνο, δεν είναι πάντα απαραίτητος. Αν ο νέος, μηνιαίος μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος/εργαζόμενη στη δεύτερη δουλειά είναι περίπου ίδιος με τον προηγούμενο, τότε δεν τίθεται ζήτημα. Μπορεί να θεωρηθεί σαν να είχε εργαστεί ολόκληρο το έτος σε μία δουλειά, βάσει της οποίας υπολογίζεται ο φόρος μισθών.

Αν για παράδειγμα ο/η υπάλληλος που θα ξεκινήσει να εργάζεται στη δεύτερη δουλειά του, τους τελευταίους μήνες του χρόνου, λάβει μισθό 6.000 ευρώ το μήνα (θεωρείται οτι περίπου τόσα λάμβανε και στην προηγούμενη εργασία του/της) τότε το ετήσιο εισόδημα θα υπολογιστεί ως 6.000 x 12,96 που ισοδυναμεί με 77.760 ευρώ ετησίως. Αυτό το ποσό συγκαταλέγεται στο φορολογικό σκέλος 52% με τις αντίστοιχες παρακρατήσεις φόρου.

Από την άλλη μεριά, μεγαλύτερος φόρος θα κρατηθεί στις περιπτώσεις που η νέα δουλειά προσφέρει στον εργαζόμενο πολλά περισσότερα χρήματα, μηνιαία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο προηγούμενος εργοδότης θα πρέπει να έχει παρακρατήσει περισσότερο φόρο μισθών. Ωστόσο, καθώς κανένας εργοδότης δεν μπορεί να λάβει υπόψη μελλοντικά γεγονότα, ούτε να κάνει ερωτήσεις με τον εργαζόμενο σχετικά με πτυχές της ιδιωτικής του ζωής, ο εργοδότης απλώς παρακρατά αρκετό φόρο για τη συγκεκριμένη εργασία.

Πληρωμή φόρων από μετανάστες

Βάσει του παραπάνω παραδείγματος, δηλαδή οτι ένας εργαζόμενος-μετανάστης ξεκινά τη δουλειά του τους τελευταίους μήνες του χρόνου με μισθό περίπου 6.000 ευρώ, συνεπάγεται οτι η παρακράτηση του φόρου θα είναι μεγάλη. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα στην Ολλανδία από μεριάς του/της. Αξίζει να σημειωθεί όμως οτι αυτό το ποσό φόρου εισοδήματος μπορεί να ανακτηθεί στη δήλωση φόρου εισοδήματος μετανάστευσης.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?