O Mακρόν απέτυχε στις εκλογές και τώρα… τι;

μακρόν-γαλλία-πρωθυπουργός

Φόβους ακυβερνησίας δημιουργεί η αποτυχία του κόμματος του προέδρου Μακρόν να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή.

Φόβους ακυβερνησίας δημιουργεί η αποτυχία του κόμματος του προέδρου Μακρόν να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, με τη συντηρητική εφημερίδα Le Parisien να τιτλοφορεί το χθεσινό πρωτοσέλιδό της: «Ακυβέρνητη!».

Η κάλπη δημιουργεί διασπασμένο και σύνθετο πολιτικό σκηνικό, με τον αριστερό συνασπισμό του Μελανσόν, την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν και το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί να είναι σε θέση να παρεμποδίσουν το νομοθετικό έργο και τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μακρόν. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η ακυβερνησία», λέει η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Οι Ρεπουμπλικανοί

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να περάσει νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 65 έτη, από 62 που είναι σήμερα. Η τύχη του νομοσχεδίου, αλλά και άλλων, κρέμεται τώρα από την ικανότητα του Μακρόν να συνάψει ευκαιριακές συμμαχίες στην Εθνοσυνέλευση με το κεντροδεξιό κόμμα.

Τις ελπίδες αυτές διέψευσε, όμως, χθες ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, λέγοντας: «Η εκστρατεία μας ήταν αυτή ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση και θα παραμείνουμε εκεί. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα», τόνισε ο Ζακόμπ. Η αντιπολίτευση Αριστεράς και Δεξιάς κάλεσε ήδη την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Ελιζαμπέθ Μπορν να παραιτηθεί, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αριστερός συνασπισμός NUPES του Μελανσόν θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορν με στόχο την ψήφισή της στις 5 Ιουλίου. «Η κυβέρνηση που σχημάτισε ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει λες και δεν έχει γίνει τίποτα», υπογράμμισε ο Μανουέλ Μπομπάρ, στέλεχος του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν. Τόσο η αριστερή συμμαχία όσο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν διαθέτουν ικανό αριθμό εδρών για την κατάθεση πρότασης μομφής. Για να πέσει η κυβέρνηση, βέβαια, θα πρέπει η απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης να ψηφίσει κατά της κυβέρνησης, πράγμα που δεν αναμένεται να συμβεί.

Μεγάλος κερδισμένος

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, που δεκαπλασίασε τις έδρες του στην Εθνοσυνέλευση. Τα γαλλικά πολιτικά κόμματα λαμβάνουν επιδοτήσεις ανάλογα με τα εκλογικά τους αποτελέσματα και τον αριθμό εδρών που διαθέτουν στην Εθνοσυνέλευση. Η αναπάντεχη καλή εμφάνιση του κόμματος της Λεπέν θα ανακουφίσει έστω και προσωρινά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε. Ο Εθνικός Συναγερμός οφείλει ακόμη 9,6 εκατ. ευρώ σε ρωσικές τράπεζες για δάνειο που εξασφάλισε χάρη στη μεσολάβηση του προέδρου Πούτιν το 2014. Η νέα κοινοβουλευτική ισχύς του κόμματος σημαίνει ότι θα λαμβάνει 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα κρατικά ταμεία.

Χθες βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι προσκαλεί για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στο Ελιζέ εκπροσώπους όλων των κομμάτων που θα σχηματίσουν κοινοβουλευτικές ομάδες, σε διαδοχικές διαβουλεύσεις «για το υπέρτατο εθνικό συμφέρον» και «την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα των Γάλλων», από τη στιγμή που «δεν υπάρχει περίπτωση εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η καθαρίστρια που νίκησε

Πανηγυρικά εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση με τον αριστερό συνασπισμό NUPES η πρώην καθαρίστρια Ρασέλ Κεκέ, η οποία ηγήθηκε της μακροβιότερης απεργίας στον ξενοδοχειακό τομέα στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Η 47χρονη Κεκέ επικράτησε της πρώην υπουργού Αθλητισμού και ολυμπιονίκου Ροξάνα Μαρασινεάνου στο προάστιο Φρεν, νότια του Παρισιού. Η Κεκέ μετανάστευσε στη Γαλλία από την Ακτή Ελεφαντοστού το 2001 για να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα το 2015. Στο μεταξύ, απέκτησε πέντε παιδιά και εργάσθηκε για 15 χρόνια ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Οταν, όμως, η Κεκέ εξέφρασε παράπονα για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των συναδέλφων της, οι περισσότερες από αυτές μετανάστριες από Δυτική και Κεντρική Αφρική, η εργοδοσία προσπάθησε να τις απολύσει. Η απεργία, διάρκειας 22 μηνών, που ακολούθησε επέτρεψε στα αιτήματα των απεργών να ικανοποιηθούν. Η Κεκέ επελέγη από τον Μελανσόν για να «δώσει φωνή σε όσους δεν διαθέτουν».

Φωτ. REUTERS / Pascal Rossignol

Αναδημοσίευση άρθρου από Καθημερινή

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks