Ένας οδηγός για τη γαλλική έθιμοτυπία και τους τρόπους συμπεριφοράς

Η Γαλλία είναι μία χώρα που φημίζεται για το πόσο κομψοί είναι και φέρονται οι άνθρωποί της είτε περιπλανιούνται σε ένα από τα πολλά μουσεία και αξιοθέατα της χώρας είτε σε μία από τις ακτές της. Οι Γάλλοι βέβαια έχουν κάποιους πολύ επίσημους κανόνες σχετικά με τους τρόπους και την εθιμοτυπία τους, που καλό είναι αν κάνετε μία επίσκεψη, ένα ταξίδι ή αποφασίσετε να μετακομίσετε στη χώρα, να τους τηρήσετε. Σίγουρα όλοι και όλες θα το εκτιμήσουν και θα σας αγκαλιάσουν. Μεταφορικά γιατί στην κυριολεξία, δεν τους αρέσει.

Η σημασία της εθιμοτυπίας στη Γαλλία


Οφείλουμε τη λέξη εθιμοτυπία στους Γάλλους. Δεν είναι περίεργο που η εθιμοτυπία και οι τρόποι παίζουν ζωτικό ρόλο όταν κοινωνικοποιούνται των ανθρώπων στη Γαλλία. Το la politesse κυριαρχεί στον γαλλικό πολιτισμό. Η παρανόηση της κοινωνικής εθιμοτυπίας στη Γαλλία ή η μη υιοθέτηση γαλλικών τρόπων μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ορισμένες αδέξιες κοινωνικές καταστάσεις ή να στείλει ένα μήνυμα ασέβειας. Είναι χρήσιμο να μάθετε λίγη γαλλική εθιμοτυπία προτού καταλήξετε στο κέντρο της προσοχής.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία των γαλλικών τρόπων και της γαλλικής εθιμοτυπίας ακόμη και σε περιστασιακές κοινωνικές καταστάσεις. Σε ορισμένους ξένους, μπορεί όλα αυτά να φαίνονται πολύ καταπιεστικά σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει. Ακόμα κι αν οι χαιρετισμοί εμφανίζονται υπερβολικά επίσημοι, ωστόσο, είναι ένα σημάδι ευγένειας στη Γαλλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γάλλοι δεν αφήνονται χαλαροί με στενούς φίλους και συγγενείς. Ωστόσο, δεν είναι όλοι στη Γαλλία στενοί φίλοι ή οικογένεια κι έτσι οι συνομιλίες παραμένουν ως επί το πλείστον επίσημες στο δρόμο, αν και αυτό συμβαίνει περισσότερο στο Παρίσι από ό, τι στα αγροτικά χωριά.

Οι χαιρετισμοί στη Γαλλία

Οι Γάλλοι κάνουν μία χειραψία σχεδόν όποτε συναντιούνται, και πάντα όταν συναντούν κάποιον για πρώτη φορά ή για επαγγελματικούς λόγους. Φτάνοντας στη δουλειά το πρωί, είναι σύνηθες να χαιρετάτε τους συναδέλφους με χειραψία και να το κάνετε ξανά όταν φεύγετε.

Ο χαιρετισμός όλων των γνωστών – όπως ένας αγαπημένος σερβιτόρος εστιατορίου ή ένας γείτονας – συνήθως περιλαμβάνει επίσης μια ζεστή χειραψία.

Ωστόσο, όταν οι συνάδελφοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον καλά ή σε καταστάσεις μεταξύ φίλων, οι γυναίκες συχνά χαιρετούν η μία την άλλη και τους άνδρες συναδέλφους ή φίλους, με ένα φιλί στο μάγουλο. Προσοχή – μην κάνετε το πρώτο βήμα εάν είστε αβέβαιοι, αλλά να είστε έτοιμοι για μία αγκαλιά.

Η επιλογή του εάν θα χρησιμοποιήσετε το επίσημο vous και άτυπο tu για να πείτε «εσείς» στα γαλλικά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Αλλά ένας απλός κανόνας είναι ότι το πιο οικείο tu είναι μόνο για οικογένεια και φίλους. Είναι σύνηθες για τους συναδέλφους να το χρησιμοποιούν, αλλά περιμένετε μέχρι να το κάνει κάποιος άλλος πρώτα.

Εάν απευθύνεστε σε έναν ξένο, πρέπει πάντα να τους χαιρετάτε επίσημα πριν ρωτήσετε κάτι. ‘Οποτε συναντάτε κάποιον καινούργιο άνθρωπο στη ζωή σας, απευθυνθείτε σε αυτούς με το Monsieur, Madame ή Mademoiselle. Συνήθως χρησιμοποιούν το τελευταίο για άτομα κάτω των 18 ετών και απευθύνονται στις περισσότερες ενήλικες γυναίκες ως κυρία, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα εστιατόρια. Είναι επίσης ευγενικό να μην υποθέτουμε ότι όλοι μιλούν αγγλικά, οπότε ρωτήστε πρώτα: «Bonjour, est-ce quous vous parlez l’anglais;» (Γεια σας, μιλάτε αγγλικά;)

Θα πρέπει επίσης να χαιρετίσετε τους υπαλλήλους των καταστημάτων όταν μπαίνετε και φεύγετε από ένα κατάστημα, λέγοντας το bonjour (ή bonsoir μετά τις 18:00) και au revoir ή merci όταν φεύγετε, συν κύριε ή κυρία εάν το επιθυμείτε.

Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το «παρακαλώ» (s’il vous plait), «ευχαριστώ» (merci) και «παρακαλώ» (je vous en prie ή πιο ανεπίσημα «δεν κάνει τίποτα»,  i’ll n’y a pas de quoi)) όταν χρειάζεται.

Μερικοί αλλοδαποί παραπονούνται ότι οι Γάλλοι είναι αγενείς ή σνομπ, αλλά αυτό συχνά αποτελεί παρερμηνεία. Η μη τήρηση της γαλλικής εθιμοτυπίας μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική. Για παράδειγμα, στο Παρίσι, το να ντύνεστε επίσημα στο δρόμο δείχνει σεβασμό. Το να τρώτε από την άλλη ενώ περπατάτε ή να καλλωπίζετε δημόσια, είναι μια προσβολή.

Μεταξύ στενών γνωστών, η γαλλική εθιμοτυπία είναι φυσικά πιο απλή. Αυτό ισχύει επίσης για τους νέους και τους μαθητές, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούν αμέσως τα μικρά ονόματα.

Οι φίλοι και η οικογένεια φιλούν επίσης (la bise ή bisous) για να χαιρετήσουν ο ένας τον άλλο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από τα τυπικά δύο (κοινά στο Παρίσι) έως και τέσσερα φιλιά σε άλλα μέρη της Γαλλίας. Δεν είναι συνήθως ένα πραγματικό φιλί, αλλά μάλλον ένα χάδι του μάγουλου με ήχο φιλιού, ή μερικές φορές χωρίς καμία επαφή ή θόρυβο, συνήθως ξεκινώντας από το αριστερό μάγουλο. Το αγκάλιασμα είναι πολύ λιγότερο κοινό, βέβαια, και γενικά άβολο για τους Γάλλους. Δεν υπάρχει ούτε γαλλική λέξη για την αγκαλιά.

Κοινωνική εθιμοτυπία Γαλλία

Ένας κοινός τρόπος να γνωρίσετε κάποιον είναι να πιείτε μαζί ένα ποτό. Όμως, οι Γάλλοι δεν εκφράζουν την κοινωνικοποίησή τους με μια έξοδο σε ένα μπαρ. Αντ ‘αυτού, μπορεί πιουν ένα απεριτίφ ή δύο και να τελειώσουν τη βραδιά. Το κρασί βέβαια συνοδεύει το δείπνο και δεν το αντικαθιστά ποτέ. Ένα ποτήρι κρασί γεμίζει στα τρία τέταρτα ή λιγότερο, αλλά ποτέ μέχρι επάνω.

Εάν προσκληθείτε σε ένα σπίτι, ένας κοινός κανόνας εθιμοτυπίας της Γαλλίας είναι ότι οι επισκέπτες του δείπνου αναμένεται να φέρουν ένα δώρο, όσο μετριοπαθές, και αυτό είναι συνήθως ένα μπουκάλι κρασί, λουλούδια ή ένα προ-συμφωνημένο επιδόρπιο ή τυρί. Συνήθως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το Monsieur / Madame / Mademoiselle εάν έχετε μόλις γνωρίσει κάποιον, καθώς και το επώνυμό του, αν το γνωρίζετε, έως ότου σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε το όνομα τους. Η έγκαιρη άφιξη, αλλά ποτέ νωρίτερα, είναι επίσης ζωτικής σημασίας στις περισσότερες πτυχές της εθιμοτυπίας στη Γαλλία.

Στο τραπέζι, οι καλοί τρόποι της χώρας υπαγορεύουν ότι οι Γάλλοι κρατούν τα χέρια τους πάνω από το τραπέζι, όχι στην αγκαλιά τους. Επίσης, δεν είναι τυπική γαλλική εθιμοτυπία να φωνάζεις σε ένα δωμάτιο. Προσεγγίστε το άτομο με το οποίο θέλετε να μιλήσετε πριν μιλήσετε.

Γαλλικοί τρόποι και εθιμοτυπία

Ενώ οι άνθρωποι στη Γαλλία μερικές φορές φαίνεται να συμπεριφέρονται αδιάφορα, η χρήση της ευγενικής μορφής στη γλώσσα είναι ιερή για τους γαλλικούς τρόπους και την εθιμοτυπία. Όταν απευθύνεστε σε έναν ξένο, προσθέστε πάντα το Monsieur ή την Madame, όπως στο Excusez-moi, madame εάν ζητάτε οδηγίες ή για βοήθεια σε ένα κατάστημα.

Μια τυπική χειρονομία γαλλικής συμπεριφοράς και ευγένειας, η οποία γίνεται το αντίθετο αν δεν την εφαρμόσετε, είναι να αφήσετε ένα άλλο άτομο να περάσει πρώτα από μια πόρτα και ένας άντρας να δίνει πάντα τη θέση του σε μια γυναίκα. Εάν κάποιος σας δώσει τη θέση του, είναι σύνηθες να τον ευχαριστήσετε ή να πείτε pardon.

Οι Γάλλοι μπορεί να είναι περήφανοι που είναι δημοκρατικοί, αλλά η χρήση τίτλων εξακολουθεί να είναι αγαπημένο μέρος της εθιμοτυπίας στη Γαλλία. Όλα τα είδη ανθρώπων, και ιδίως οι πολιτικοί, αναμένουν αναγνώριση της θέσης τους. Ως ευγένεια, με τυπικούς Γάλλους τρόπους, όταν απευθύνεστε στον τοπικό δήμαρχο είναι συνηθισμένο να πείτε Monsieur (ή Madame) le maire. Ένας αστυνομικός είναι ο Monsieur l’agent. Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι και πτυχία είναι επίσης σημαντικοί και πρέπει να τους γνωρίζετε και να τους χρησιμοποιείτε όπου είναι δυνατόν (όπως σε ένα γιατρό).

Μια άλλη κοινή εθιμοτυπία στη Γαλλία είναι πως όταν γράφετε οποιαδήποτε επίσημη επιστολή, ακόμη και προς την τηλεφωνική εταιρεία, είναι συνηθισμένο να την κλείνετε με μια δήλωση σεβασμού, μια μακρύτερη έκδοση του αγγλικού “Yours sincerely” , πριν από την υπογραφή. Μια κοινή φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι: Veuillez accepter, madame (ή monsieur), mes salutations diffées.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?