Πώς να βγάλετε γαλλικό διαβατήριο

Η Γαλλία είναι ένας ιδανικός προορισμός για ταξίδια καθώς εκτός από τα υπέροχα αξιοθέατα και τα μουσεία της, έχει επίσης μαγικές ακτές και μία υπέροχη φύση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θαύμα! Τι μπορεί να συμβεί όμως αν αγγίξετε το όνειρο και δε θέλετε να το αφήσετε; Μία μετακόμιση σε άλλη χώρα σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση αλλά άν έχετε τολμήσει αυτό το βήμα, σίγουρα θα ξέρετε οτι χρειάζεστε και ένα διαβατήριο για να πραγματοποιείται τα ταξίδια σας χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς.

Διαβάστε επίσης τον οδηγό μετανάστευσης στη Γαλλιά με το κατοικίδιό σας

Εάν είστε αλλοδαπός κάτοικος στη Γαλλία που έχει αποκτήσει γαλλική ιθαγένεια, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για να αποκτήσετε διαβατήριό σας στη Γαλλία, ώστε να μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο ως πολίτης της ΕΕ. Ένα γαλλικό διαβατήριο θα σας επιτρέψει να εισέλθετε σε πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να απαιτείται βίζα και, καθώς η Γαλλία επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα, η απόκτηση γαλλικού διαβατηρίου θα σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε δύο.

Το γαλλικό διαβατήριο

Το γαλλικό διαβατήριο είναι μία από τις δύο μορφές ταυτότητας που δικαιούστε κατά την απόκτηση της γαλλικής ιθαγένειας, η άλλη είναι η γαλλική εθνική ταυτότητα (Carte Nationale d’Identite). Η εθνική ταυτότητα σάς επιτρέπει να ταξιδεύετε ελεύθερα στην ΕΕ, αλλά θα χρειαστείτε διαβατήριο για να ταξιδέψετε εκτός Ευρώπης.

Η Γαλλία εκδίδει πλέον βιομετρικά διαβατήρια και από τον Ιούνιο του 2009, όλα τα γαλλικά διαβατήρια που εκδίδονται για τη μεταφορά βιομετρικών δεδομένων του κατόχου, περιλαμβάνουν ψηφιακές φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό συμβαδίζει με τις τρέχουσες απαιτήσεις της ΕΕ.

Το τυπικό γαλλικό βιομετρικό διαβατήριο είναι ένα μικρό σκούρο κόκκινο φυλλάδιο 32 σελίδων με μικροελεγκτή (microcontroller) που περιέχει τις βιογραφικές πληροφορίες του κατόχου. Όπως με πολλά διαβατήρια, οι βασικές προσωπικές πληροφορίες – φωτογραφία, υπογραφή, προσωπικά στοιχεία, όπως το ύψος και το χρώμα των ματιών και ο μοναδικός αριθμός διαβατηρίου – εκτυπώνονται σε μία σελίδα στο πίσω μέρος του διαβατηρίου.

Τα γαλλικά διαβατήρια εκδίδονται από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης και διατίθενται από τα δημαρχεία της Γαλλίας και από τις γαλλικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό.

Προνόμια γαλλικού διαβατηρίου

Εάν λάβετε γαλλικό διαβατήριο, θα λάβετε ορισμένα πρόσθετα προνόμια με τη γαλλική σας υπηκοότητα. Τα πλεονεκτήματα του γαλλικού διαβατηρίου περιλαμβάνουν:

 • να μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα μέσα και έξω από τη Γαλλία απεριόριστες φορές, εφόσον το διαβατήριο ισχύει
 • την ικανότητα να ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο ως Γάλλος και πολίτης της ΕΕ
 • την επιλογή διπλής υπηκοότητας και δύο διαβατήρια, εφόσον το επιτρέπει και η χώρα καταγωγής σας
 • την ελευθερία να ταξιδεύουν σε 156 χώρες είτε χωρίς θεώρηση είτε να λαμβάνουν θεώρηση κατά την άφιξη. Η Γαλλία είναι τέταρτη στον κόσμο με το Passport Index.

Επιλεξιμότητα διαβατηρίου

Η επιλεξιμότητα διαβατηρίου βασίζεται στη γαλλική ιθαγένεια. Για να αποκτήσετε γαλλική ιθαγένεια, πρέπει να έχετε ζήσει στη Γαλλία για πέντε συνεχή χρόνια και να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι έχετε ενταχθεί στη γαλλική κοινωνία μέσω της γνώσης της γαλλικής γλώσσας, του πολιτισμού και των ευθυνών του κάθε πολίτη.

Η πενταετής περίοδος παραμονής είναι χαμηλότερη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι αν είστε παντρεμένος/η με Γάλλο πολίτη ή έχοντας Γάλλο γονέα.

Αίτηση διαβατηρίου

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για γαλλικό διαβατήριο στα ακόλουθα μέρη:

 • οποιοδήποτε γαλλικό δημαρχείο εάν ζείτε στη Γαλλία. Μια λίστα με τα δημαρχεία είναι διαθέσιμη εδώ
 • οποιαδήποτε γαλλική πρεσβεία ή προξενείο εάν ζείτε στο εξωτερικό. Μια λίστα με γαλλικές πρεσβείες και προξενεία είναι διαθέσιμη εδώ
 • Μπορείτε να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική φόρμα διαβατηρίου πριν από την αίτηση, εάν έχετε έναν online λογαριασμό και έχετε κάνει την πληρωμή για το διαβατήριό σας εκ των προτέρων.

Θα πρέπει να παρέχετε τα ακόλουθα για να συνοδεύσετε την αίτηση γαλλικού διαβατηρίου:

 • Δελτίο ταυτότητας (ή πιστοποιητικό γέννησης και απόδειξη γαλλικής ιθαγένειας εάν δεν έχετε γαλλική ταυτότητα)
 • Φωτογραφία που συμμορφώνεται με τις οδηγίες διαβατηρίου
 • Βιομετρικά δεδομένα (λαμβάνονται στην τοποθεσία στην οποία υποβάλλετε την αίτησή σας)
 • Αριθμός προ-αίτησης εάν έχετε συμπληρώσει μια διαδικτυακή προ-αίτηση
 • Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας
 • Χρέωση διαβατηρίου ή απόδειξη πληρωμής
 • Το διαβατήριο κάνει μερικές ημέρες μέχρι να εκδοθεί. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την τοποθεσία σας και την ώρα της εφαρμογής. Για παράδειγμα, απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση διαβατηρίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Όταν το διαβατήριο είναι έτοιμο, θα λάβετε ένα SMS για να σας ενημερώσουν ότι είναι έτοιμο για παραλαβή. Πρέπει να παραλάβετε το διαβατήριο εντός τριών μηνών.

Για αίτηση γαλλικού διαβατηρίου που υποβάλλεται από παιδί ηλικίας κάτω των 18 ετών, το παιδί πρέπει να συνοδεύεται από γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα.

Ανανέωση γαλλικού διαβατηρίου

Το τυπικό γαλλικό διαβατήριο ισχύει για 10 χρόνια ή 5 χρόνια για παιδιά κάτω των 18 ετών. Πρέπει να ανανεώσετε το διαβατήριο μόλις λήξει. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση αντικατάστασης εάν το διαβατήριό σας χαθεί ή κλαπεί.

Η διαδικασία ανανέωσης διαβατηρίου είναι παρόμοια με την υποβολή αίτησης για ένα πρώτο διαβατήριο, εκτός από το ότι θα πρέπει να φέρετε μαζί σας το υπάρχον διαβατήριό σας αντί για άλλο αναγνωριστικό. Εάν το γαλλικό διαβατήριό σας έχει ήδη λήξει και έχει ξεπεράσει τα πέντε χρόνια (ή περισσότερα από δύο χρόνια εάν αφορά παλαιότερο μοντέλο και όχι ένα γαλλικό βιομετρικό διαβατήριο), θα πρέπει να έχετε μαζί σας είτε τη γαλλική σας ταυτότητα είτε ένα πιστοποιητικό γέννησης μαζί με απόδειξη γαλλικής ιθαγένειας.

Μπορείτε να ανανεώσετε το διαβατήριό σας πριν ή μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν ανανεώσετε προτού λήξει το τρέχον διαβατήριό σας, η περίοδος ισχύος στο νέο διαβατήριό σας δεν θα μειωθεί.

Εάν το διαβατήριό σας χαθεί ή κλαπεί, θα πρέπει να αναφέρετε το περιστατικό είτε σε ένα δημαρχείο είτε σε αστυνομικό τμήμα της Γαλλίας ή σε γαλλική πρεσβεία ή προξενείο συν τοπική αστυνομία εάν βρίσκεται στο εξωτερικό. Για να υποβάλετε αίτηση για αντικατάσταση διαβατηρίου, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ίδιες διαδικασίες με την αίτηση ή την ανανέωση ενός τυπικού διαβατηρίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για προσωρινό διαβατήριο έκτακτης ανάγκης. Αυτό μπορεί να εκδοθεί εάν βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως εκτοπισμός για ανθρωπιστικούς, ιατρικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Τα διαβατήρια έκτακτης ανάγκης διατίθενται συνήθως την ίδια ημέρα.

Το πού μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για αυτά θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεστε. Μπορείτε να μάθετε την πλησιέστερη τοποθεσία σε εσάς, υποβάλλοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα εδώ.

Κόστος διαβατηρίου

Το τρέχον κόστος διαβατηρίου είναι:

 • Κανονικό διαβατήριο – 86 €
 • Διαβατήριο που αγοράστηκε στο εξωτερικό από πρεσβεία ή προξενείο – 96 €
 • Αντικατάσταση ή ανανέωση – 86 €
 • Αντικατάσταση / ανανέωση διαβατηρίου στο εξωτερικό από πρεσβεία / προξενείο – 96 €
 • Προσωρινό διαβατήριο έκτακτης ανάγκης – 30 €
 • Έκτακτο διαβατήριο έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό από πρεσβεία / προξενείο – 45 €
 • Διαβατήριο για παιδί ηλικίας 0-14 – 17 € (27 € στο εξωτερικό από πρεσβεία / προξενείο)
 • Διαβατήριο για ένα παιδί ηλικίας 15-17 – 42 € (52 € στο εξωτερικό από πρεσβεία / προξενείο)
 • Προσωρινό διαβατήριο έκτακτης ανάγκης για ένα παιδί – 30 € (45 € στο εξωτερικό από πρεσβεία / προξενείο)

Για να πληρώσετε ένα γαλλικό διαβατήριο, πρέπει να αγοράσετε μια φορολογική σφραγίδα που μπορεί να αγοραστεί στο διαδίκτυο, σε ορισμένα πρακτορεία εφημερίδων και σε ορισμένα οικονομικά και φορολογικά κέντρα.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?