Oδηγός για γάμο στην Ολλανδία

γάμος-ολλανδία

Είναι πολλά τα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια που προτιμούν να παντρευτούν στη χώρα που ζούνε και όχι να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα βαφτίσια των παιδιών. Ο γάμος είναι μια σπουδαία διαδικασία που όμως απαιτεί κάποια γραφειοκρατεία στην Ολλανδία.

Εμείς θα δούμε παρακάτω μερικές λεπτομέρειες, αλλά επειδή το κάθε δημαρχείο έχει τους δικούς του όρους θα πρέπει σίγουρα να επικοινωνήσετε με αυτό για να σας πούνε ακριβώς τι απαιτείτε από χαρτιά για την διαδικασία του γάμου.

Το 2001, οι Κάτω Χώρες ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου.

Τόσο τα ετεροφυλόφιλα όσο και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου μπορούν να παντρευτούν (trouwen) στις Κάτω Χώρες ή να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης (geregistreerd partnerschap).

Oι Ολλανδικοί γάμοι

Απαραίτητο νομικά στην Ολλανδία είναι να γίνει μια αστική τελετή στο γραφείο μητρώου. Πολλά ζευγάρια μετά από αυτή την διαδικασία μπορούν να κάνουν πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.

Για κάθε γάμο στην Ολλανδία πρέπει να γίνει εγγραφή στο Basisregistratie Personen (BRP).

Προϋποθέσεις γάμου στην Ολλανδία

Για να παντρευτεί κάποιος στην Ολλανδία, τουλάχιστον ένας σύντροφος πρέπει να είναι Ολλανδός ή κάτοικος Κάτω Χωρών. Και οι δύο πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να μην είναι ήδη παντρεμένοι ή με κάποιο άλλο σύμφωνο συμβίωσης. Σε ότι αφορά την ηλικία υπάρχει μια εξαίρεση για γυναίκες άνω των 16 ετών που έμειναν έγκυες.

Θα πρέπει να ενημερώσετε για την πρόθεση σας να παντρευτείτε (ondertrouw) τουλάχιστον 14 ημέρες πριν. Ενημερώνουμε το Gemeente της περιοχής μας όπου είναι κάτοικος τουλάχιστον ο ένας από τους δύο. Σε ορισμένους δήμους θα βρείτε φόρμα online για να ενημερώσετε το Gemeente για τον επερχόμενο γάμο σας.

Ωστόσο, είναι καλό να ενημερώσετε το Gemeente από ένας έως και τρεις μήνες πριν από το γάμο. Η γραφειοκρατία με τα χαρτιά που χρειάζονται κτλ. για την εγγραφή σας θα μπορούσε να διαρκέσει παραπάνω από 14 ημέρες και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπως στην δική μας όπου είμαστε μετανάστες στην Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια της εγγραφής μπορείτε να επιλέξετε σε ποια ημερομηνία και σε ποιο δήμο θα θέλατε να παντρευτείτε.

Έλεγχος

Η αρχή μετανάστευσης, IND, ελέγχει την διαμονή σας στην Ολλανδία. Ο λόγος που ελέγχεται η κατοικία αν γίνει αυτό είναι γιατί μπορεί να είναι πλαστός ο γάμος. Αυτοί οι έλεγχοι είναι συνηθισμένοι όταν ένα ζευγάρι παντρευτεί και ιδιαίτερα για ανθρώπους εκτός Ε.Ε. που κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις γάμους απλά για την άδεια διαμονής στην Ολλανδία.

Η απαιτούμενη γραφειοκρατεία

  1. Κλείνουμε ραντεβού με το δημαρχείο (Gemeente)
  2. O δήμος σας ενημερώνει για τα έγγραφα που χρειάζεστε

*Τα έγγραφα διαφέρουν από δήμο σε δήμο

Ωστόσο, καταγράφουμε τα απαραίτητα που πρέπει να έχουμε μαζί μας

  • Διαβατήριο
  • Πιστοποιητικό γέννησης ( Μεταφρασμένο στην δική μας περίπτωση )
  • Απόδειξη διεύθυνσης σπιτιού (Συμβόλαιο σπιτιού, λογαριασμούς πρόσφατους κτλ.)
  • Είναι πιθανόν να σας ζητηθούν κάποια έγγραφα για να αποδειχτεί ότι δεν έχετε κάνει και κάποιο άλλο γάμο ή συμφωνητικό συμβίωσης.
  • Είναι πιθανόν να σας ζητηθούν επίσημες μεταφράσεις από διάφορα έγγραφα
  • Είναι πιθανόν να σας ζητηθεί κάποια έγγραφα να έχουν σφραγίδα apostille

Η εκδίδουσα αρχή σφραγίζει ένα έγγραφο με ένα μοναδικό αναγνωριστικό, υποδεικνύοντας ότι είναι ένα πραγματικό και ακριβές αντίγραφο.

Γαμήλιες τελετές

Πολιτικός γάμος

Ο πολιτικός γάμος τελείτε στο δημαρχείο που έχετε κάνει την αίτηση σας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να προσκαλέσετε αρκετούς επισκέπτες – αυτό κατόπιν συνεννόησης με το Gemeente – Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αυτή την εποχή με την covid19 – Ρωτήστε στο Gemeente τι ισχύει για τις διαθέσιμες αίθουσες γάμου που παρέχει.

Μάρτυρες

Από 2 έως 4 μάρτυρες θα πρέπει να υπάρχουν. Οι μάρτυρες επίσης θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο. Η τελετή γίνεται στα Ολλανδικά. Εάν εσείς ή οι κουμπάροι / μάρτυρες δε γνωρίζουν Ολλανδικά, πάρτε μαζί σας και ένα μεταφραστή. Δε χρειάζεται ο μεταφραστής να είναι πιστοποιημένος και αρκεί απλά να καταλαβαίνει και μιλάει καλά την Ολλανδική γλώσσα.

Οι δωρεάν γαμήλιες τελετές είναι συνήθως διαθέσιμες σε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες της εβδομάδας. Ωστόσο, περιλαμβάνουν μόνο μια απλή τελετή λίγων λεπτών χωρίς μουσική και λίγους επισκέπτες.

Για την τελετή γάμου θα δώσετε μερικά στοιχεία στον άνθρωπο που θα σας παντρέψει και θα εκφωνεί τον λόγο. Θα πρέπει να του πείτε πότε συναντηθήκατε ή μια ελκυστική ιστορία του ζευγαριού. Αλλιώς θα σας ρωτήσει αυτό γιατί αποφασίσατε να παντρευτείτε. Αυτό συμβαίνει για να μπορεί να εκφωνήσει ο εκφωνητής ένα λόγο για εσάς.

Η αίτηση γάμου στις Κάτω Χώρες είναι συνήθως δωρεάν. Ενδέχεται να υπάρχουν χρεώσεις εάν απαιτούνται πρόσθετα έγγραφα.

Basic γάμος

Σε ορισμένες περιοχές η τελετή γάμου είναι δωρεάν, αλλά όπως αναφέραμε και παραπάνω γίνονται σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Ενδεχομένως αν ψάχνετε για μια δωρεάν τελετή γάμου να περιμένετε αρκετά μιας και αυτές οι ημερομηνίες είναι συνήθως κατειλημμένες. Επίσης μια τέτοια τελετή πρέπει να έχει το max. 20 άτομα και θα καλύπτει μόνο τα εντελώς βασικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος γάμος στην Ολλανδία κοστίζει περίπου 15000 ευρώ.

Γάμος στην Ολλανδία σημαίνει ότι τα ζευγάρια έχουν κοινά όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς και της προηγούμενης περιουσίας, και έχουν κοινή ευθύνη για τα χρέη του άλλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η εξαίρεση ορισμένων στοιχείων, όπως η κληρονομιά. Σε κάθε περίπτωση με έναν συμβολαιογράφο μπορείτε να συντάξετε μια άλλη συμφωνία μεταξύ σας.

Ολλανδική υπηκοότητα

Ο παντρεμένος ολλανδός πολίτης δεν σας παρέχει αυτόματα την ολλανδική υπηκοότητα.

Διαβάστε πώς να αποκτήσετε την ολλανδική υπηκοότητα.

Η ομάδα του SuperGreeks σας εύχεται  Βίον ανθόσπαρτον και Καλούς Απογόνους ! 🙂 🙂 🙂

*Σε επόμενο άρθρο θα δούμε για τον θρησκευτικό γάμο στην Ολλανδία.

Πηγές : Gemeente Amsterdam, Expatica

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks