Η ατίθαση Γάνδη που έχτισε την ιστορία της πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα

Belfry of Ghent

Η ιστορία της Γάνδης στο Βέλγιο ξεκινά το 630 μ.Χ όταν ο Άγιος Αμάντος επέλεξε τον τόπο της συμβολής δύο ποταμών, του Λυς και του Σέλντ για να κατασκευάσει μια μονή. Σχεδόν 1400 χρόνια ιστορίας εξακολουθούν να φαίνονται στην πόλη σήμερα: ένα μεσαιωνικό κάστρο που περιβάλλεται από τάφρο, ένας επιβλητικός καθεδρικός ναός, ένα καμπαναριό και τρεις επαγωγές … Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόση ιστορία ανά τετραγωνικό μέτρο από ό, τι στην ιστορική καρδιά της Γάνδης!

Τα πρώιμα χρόνια

Από το έτος 1000 έως το 1550, η Γάνδη ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης. Ήταν μεγαλύτερη από το Λονδίνο σε μέγεθος και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Παρίσι . Οι 60.000 κάτοικοι που είχε τον 14ο αιώνα έμειναν στενά συνδεδεμένοι με τα δικαιώματά τους. Οι πρίγκιπες ανακάλυψαν ότι οι περήφανοι και επαναστατικοί κάτοικοι της Γάνδης δεν θα παραιτούνταν από τα σκληρά προνόμια και τις ελευθερίες τους χωρίς μάχη.

Μέχρι τη Μάχη των Χρυσών Σπόρων το 1302, η πόλη κυβερνούταν από πολλές πλούσιες εμπορικές οικογένειες. Επειδή επέλεξαν ως επί το πλείστον την πλευρά του Γάλλου βασιλιά εναντίον του Κόμη της Φλάνδρας, ο λαός τους έδωσε το ψευδώνυμο «Leliaerts», που προέρχεται από τον κρίνο στο γαλλικό οικόσημο. Καθώς οι συναλλαγές και οι συντεχνίες κέρδισαν περισσότερη πολιτική δύναμη τον 14ο αιώνα, η Γάνδη ξεκίνησε να έχει μια πιο δημοκρατική κυβέρνηση.

Με την πάροδο των αιώνων οι κάτοικοι της Γάνδης παρέμειναν πιστοί στη φήμη τους ότι είναι αυστηροί και και σχετικάαμήχανοι. Επαναστάτησαν ακόμη και εναντίον του δικού τους παιδιού, πρίγκιπα, Charles V. Αλλά αυτή ήταν μία κακή κίνηση καθώς οι πολίτες της Γάνδης ταπεινώθηκαν δημοσίως και το Klokke Roeland, το σύμβολο της ανεξαρτησίας της Γάνδης, απομακρύνθηκε από το καμπαναριό. Η κάποτε ισχυρή πόλη-κράτος είχε κυριολεκτικά και συμβολικά καταρεύσει.

Η σύγχρονη ιστορία της Γάνδης

Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης σταδιακά. Η πόλη έχασε το πέρασμα της προς τη θάλασσα και ο πληθυσμός μειώθηκε κατά το ήμισυ. Μόνο στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα υπήρξε οικονομική αναβίωση. Το 1816, υπό την ολλανδική διοίκηση, η Γάνδη απέκτησε το δικό της πανεπιστήμιο. Ως εορτασμός, ένα άγαλμα του βασιλιά William I των Κάτω Χωρών, ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Γάνδης, αποκαλύφθηκε στο Reep. Δέκα χρόνια αργότερα, η πόλη απέκτησε και πάλι θαλάσσιο λιμάνι χάρη στο κανάλι Γάνδη-Τερνεζέν.

Παρ ‘όλα αυτά, η Γάνδη συνέχισε να πλέει κόντρα στην παλίρροια: κατά τη διάρκεια του αγώνα ανεξαρτησίας του Βελγίου πολλοί κάτοικοι παρέμειναν πιστοί στην Ολλανδία. Η Γάνδη αργότερα έγινε το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της ηπείρου.Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εμφάνιση του σοσιαλιστικού κινήματος και των πρώτων συνδικαλιστικών ενώσεων στη Γάνδη.

Το 1913, η Γάνδη έδειξε την καλύτερη πλευρά της κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης. Επειδή υπέστη ελάχιστη ζημιά από βόμβες, κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, η ιστορική κληρονομιά της Γάνδης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη μέχρι σήμερα.

Η περιοχή γύρω από τη Γάνδη

Η Γάνδη βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Φλάνδρας κι επομένως αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε το καταπράσινο περιβάλλον της.

Οι πέντε γειτονικές περιοχές – η κοιλάδα Lys, το Meetjesland, το Waasland, το Scheldeland και το Flemish Ardennes – έχουν τα δικά τους ειδικά χαρακτηριστικά και αριθμούν πολλά μουσεία, μνημεία, εκκλησίες και κήπους μεταξύ των πολλών αξιοθέατων τους.

Ο ποταμός Lys περνάει μέσα από το γραφικό τοπίο στα δυτικά της Γάνδης (η κοιλάδα Lys). Οι διεθνώς διάσημοι ζωγράφοι βρήκαν την ηρεμία και την έμπνευση που χρειάζονταν για να δημιουργήσουν μερικά από τα καλύτερα έργα τους στην περιοχή.

Αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στη Γάνδη

Belfry of Ghent

Στη δυτική πλευρά του Sint-Baafsplein βρίσκεται το καμπαναριό ύψους 91 μέτρων, σύμβολο της ανεξαρτησίας της πόλης, όπου σε αυτό διατηρούνται οι χάρτες των προνομίων της Γάνδης. Ο πύργος ξεκίνησε να χτίζεται περίπου το 1300 και το 1338 ολοκληρώθηκε. Ο σημερινός κώνος αποκαταστάθηκε στην αρχική μορφή του 14ου αιώνα στις αρχές αυτού του αιώνα, που αντικαταστάθηκε το ξύλινο καμπαναριό του 1380.

Στην όψη του μάλιστα υπάρχει ένας επιχρυσωμένος χάλκινος δράκος, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί για πρώτη φορά το 1377. Σήμερα, είναι ένα αντίγραφο όπως και οι τέσσερις ένοπλες μορφές στις γωνίες του καμπαναριού. Μόνο ένα από τα πρωτότυπα χρυσά διακοσμητικά σώζεται και μπορείτε να το δειτε στο ισόγειο.

Μουσείο της Γάνδης (STAM)

Το Μουσείο της Γάνδης βασίζεται στα τούβλινα κτίρια της μονής Bijloke, είναι ένα από τα πλουσιότερα κτίρια στο Βέλγιο και παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συλλογή της κληρονομιάς και του πολιτισμού της πόλης σε ένα μοναδικό ιστορικό περιβάλλον. Τα πολυάριθμα δωμάτια αφηγούνται χρονολογικά την ιστορία της Γάνδης με εκθέματα όπως κοσμήματα, όπλα, υφάσματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, θρησκευτικές εικόνες και κεραμικά, όλα ενισχυμένα από υπερσύγχρονες οθόνες πολυμέσων.

Vismarkt και Kraanlei

Το υπέροχο μπαρόκ κτίριο στο Sint-Veerleplein No. 5 είναι η παλιά ψαραγορά, που χτίστηκε το 1689 σύμφωνα με τα σχέδια του Artus Quellin. Η πύλη απεικονίζει τον Ποσειδώνα και αλληγορικές αναπαραστάσεις των Scheldt (αρσενικών) και Leie (θηλυκών). Στα βορειοανατολικά, το κανάλι Kraanlei γειτνιάζει με το Sint-Veerleplein, και τριγύρω η περιοχή είναι επενδεδυμένη με κομψά σπίτια.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Bavo

Στην ανατολική πλευρά του Sint-Baafsplein βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Bavo, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο από τούβλα και γρανίτη με μια ρωμανική κρύπτη του προκατόχου του, την εκκλησία Sint-Jans. Ο Charles V έδωσε στον καθεδρικό ναό το σημερινό του όνομα αφού κατέστρεψε τον παλιό, για να χτίσει ένα φρούριο. Η χορωδία του Γοτθικού καθεδρικού ναού χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, ενώ ο μετέπειτα γοτθικός πύργος και ο κύριος ναός χτίστηκαν τον 15ο και 16ο αιώνα.

Gravensteen

Το Gravensteen είναι ένα από τα ισχυρότερα φρούρια στη Δυτική Ευρώπη, που περιβάλλεται από τον ποταμό Lieve. Χτίστηκε μεταξύ 1180 και 1200 με εντολή του Φίλιππου της Αλσατίας, του πρώην αριθμού της Φλάνδρας, στη βάση μιας παλαιότερης δομής από τον 9ο αιώνα. Μπροστά από το κάστρο εκτείνεται η αρχαία Sint-Veerleplein, πιθανόν η παλαιότερη πλατεία της Γάνδης. Αυτή η πλατεία χρησιμοποιήθηκε ως μια αγορά αλλά και ως τόπος των εκτελέσεων και των πυρκαγιών των θυμάτων έπειτα από ανάκριση. Σήμερα, το φρούριο παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής τέχνης στην οχύρωση.

Museum of Fine Arts (Μουσείο Καλών Τεχνών)

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Γάνδη ήταν υπό γαλλική κυριαρχία και πολλοί από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της πόλης κατασχέθηκαν. Ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στο Λούβρο, στο Παρίσι, μέχρι και σήμερα. Η επαναστατική Γάνδη δεν είχε κανένα έργο τέχνης και αργά άρχισε να δημιουργεί μια ευρεία συλλογή , περνόντας χρόνια αναζήτησης για να βρει ένα κατάλληλο κτίριο. Η ιδανική τοποθεσία βρέθηκε στο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Van Rysselberghe στο Citadelpark, ένα μουσείο με μια φανταστική αίσθηση ευρυχωρίας και πολύ φως.

Η συλλογή, που κυμαίνεται από Hieronymus Bosch έως Rubens και Magritte, δεν παρουσιάστηκε ποτέ πιο ελκυστικά από ό,τι σήμερα. Το μουσείο καλύπτει μια τεράστια ποικιλία έργων ζωγραφικής, αγαλμάτων και σχεδίων από τον Μεσαίωνα έως τον 20ο αιώνα. Ένα αμφιθέατρο, μια βιβλιοθήκη, ένα εργαστήριο για παιδιά και μια μπρασερί μετατρέπουν το MSK σε ένα σύγχρονο, πολλαπλών χρήσεων συγκρότημα όπου μπορείτε να περάσετε πολλές ευχάριστες ώρες, περιτριγυρισμένες από ομορφιά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Γάνδη.

Μεταφορικά μέσα στη Γάνδη

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη είναι καλά οργανωμένα. Τα λεωφορεία και τα τραμ θα σας μεταφέρουν σε κάθε πιθανό προορισμό μέσα και γύρω από τη Γάνδη από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Εάν παίρνετε το τραμ ή το λεωφορείο μόνο μερικές φορές το χρόνο, σας συνιστούμε να αγοράσετε ένα εισιτήριο.

Πώς να αποκτήσετε ένα εισιτήριο (από φθηνό σε πιο ακριβό)

  • M-ticket: Εγκαταστήστε την εφαρμογή από έναν από τους συνεργάτες της De Lijn στο τηλέφωνό σας. Ολοκληρώστε την άμεση διαδικασία εγγραφής και επιλέξτε έναν τρόπο πληρωμής.
  • SMS-ticket: Στείλτε sms τον κωδικό «DL» στον αριθμό 4884.
  • Στη μηχανή εισιτηρίων, Lijnwinkel, από τον οδηγό

Εάν επιλέξετε ένα M-ticket ή SMS, βεβαιωθείτε ότι έχετε επικυρώσει το εισιτήριο πριν φτάσετε στο λεωφορείο. Ένα μεμονωμένο εισιτήριο ισχύει για 60 λεπτά από τη στιγμή της πρώτης επικύρωσής σας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορείτε να μεταβείτε σε έναν προορισμό όσες φορές θέλετε.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια «κάρτα Lijn» που σας επιτρέπει να κάνετε 10 μεταφορές με έκπτωση έως και 50%.

Πού να αποκτήσετε την κάρτα Lijn 10 διαδρομών;

  • Σημείο προπώλησης (σούπερ μάρκετ, σταθμός NMBS,…)
  • Μηχανή εισητηρίων
  • Lijnwinkel
  • E-shop

Εάν χρησιμοποιείτε λεωφορεία και τραμ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο να αγοράσετε εισιτήριο εποχής. Ανάλογα με την ηλικία σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα “Buzzy Pazz” (6 – 24 χρονών) ή ένα “Omnipas” (25+ χρονών). Και τα δύο εισιτήρια ισχύουν σε οποιοδήποτε λεωφορείο ή / και τραμ του “De Lijn”. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εισιτήρια της σεζόν και σε άλλες φλαμανδικές πόλεις.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?