Ολλανδία: Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε το γάμο ανάμεσα σε gay ζευγάρια!

gay-ζευγάρι

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιήσε το γάμο ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Συγκεκριμένα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων με 109 ψήφους υπέρ και 33 κατά, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2000. Επιπλέον, ψηφίστηκε η νομιμοποίηση του γάμου ανάμεσα σε gay ζευγάρια από τη Γερουσία με 49 ψήφους υπέρ και 26 κατά, στις 19 Δεκεμβρίου του 2002.

Σχετικά άρθρα:

Γερμανία: Ο πρώτος gay γάμος που πραγματοποιήθηκε
Η ιστορία της LGBT κοινότητας στην Ολλανδία
Oδηγός για γάμο στην Ολλανδία

Επίσης, τα σύμφωνα συμβίωσης εισήχθησαν στη νομική νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου του 1998, τα οποία προορίζονταν για ζευγάρια του ίδιου φύλου ως εναλλακτική λύση, αντί για γάμο. Βάσει νόμου, τα σύμφωνα συμβίωσης και ο γάμος μεταβιβάζουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα τα σύμφωνα συμβίωσης είναι αρκετά συνηθισμένα στην Ολλανδία, με περίπου 18.000 νέα σύμφωνα κάθε χρόνο.


Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μία ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων με επικεφαλής τον Henk Krol, τότε αρχισυντάκτη του περιοδικού Gay Krant, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να επιτρέψει σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων να παντρευτούν. Από το 1995, το κοινοβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει μία ειδική επιτροπή, η οποία επρόκειτο να διερευνήσει τη δυνατότητα τέλεσης γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων. Η ειδική επιτροπή ολοκλήρωσε τις διαδικασίες το 1997 και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο πολιτικός γάμος πρέπει να επεκταθεί, ούτως ώστε να αφορά και ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ifop που διεξήχθη τον Μάιο του 2013, το 85% του ολλανδικού πληθυσμού υποστήριξε το γάμο και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Ο πρώτος gay γάμος πραγματοποιήθηκε από το δήμαρχο του Άμστερνταμ, Job Cohen, ο οποίος πάντρεψε τέσσερα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Aπό την 1η Απριλίου του 2001 μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2011 πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, 14.813 γάμοι gay ζευγαριών στην Ολλανδία. Ο αριθμός των γάμων μεταξύ γυναικών (7.522) ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των γάμων που τελέστηκαν μεταξύ ανδρών (7.291).

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks