[Γερμανία] Ιπτάμενο τρένο 120 ετών

Στο Βούπερταλ της Γερμανίας υπάρχει το τρένο που βλέπεις στη φωτογραφία, είναι 120 χρονών και πετάει. Αλήθεια!

Στο σημερινό SuperGreek αφιέρωμα διαβάζεις απίστευτα πράματα για το πιο απίστευτο τραμ στον κόσμο!

Πριν 120 χρόνια ήταν η απαρχή της βιομηχανικής εποχής και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φτιάξουν τα δυνατά και τα αδύνατα. Το 1901 παρουσιάστηκε μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές, το τράμ που πετούσε στα 12 μέτρα ύψος.

Η κατασκευή αυτής της φιλόδοξης σιδηροδρομικής λύσης οφείλεται στον περιορισμένο χώρο στο αστικό τοπίο του Βούπερταλ και στη γεωγραφία της πόλης. Το κέντρο της πόλης ήταν ήδη πυκνοδομημένο στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπήρχε χώρος για τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο πάνω από τον ποταμό Βούπερ. 

Ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία εκείνη την εποχή και το πνεύμα αισιοδοξίας στις μεταλλικές κατασκευές οδήγησαν τελικά στην υλοποίηση του φιλόδοξου έργου. Σήμερα το δίκτυο έχει μήκος 13,3 χλμ. – τα 10χλμ. πάνω από το ποτάμι.

Την ώρα αιχμής κινούνται 22 βαγόνια.

Ένα τρένο έρχεται κάθε τέσσερα λεπτά.

Με μέγιστη ταχύτητα 60 km/h, ο υπερυψωμένος σιδηρόδρομος είναι ταχύτερος από οποιοδήποτε τραμ.

Ένα άλλο εντυπωσιακό είναι ότι οι τροχοί του είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς απορροφητές ήχου για μείωση του θορύβου.

Είναι μια υπέροχη στιγμή για όποιον επισκεφτεί το Βούπερταλ και χρησιμοποιήσει το ιπτάμενο τρενάκι. Είναι καλή εμπειρία να πετάς πάνω από ένα ποτάμι – ανάμεσα από τα σπίτια, τα γραφεία και τη βιοχηχανία της πόλης.

Γιατί δεν έφτιαξαν και σε άλλες πόλεις ιπτάμενα τρένα ;

Καταρχάς κοστίζει ! Κοστίζει ως κατασκευή αρκετά περισσότερο από την κλασσική σιδηροδρομική γραμμή που γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργούσε χάος στις περισσότερες πόλεις.

Γιαί όμως στο Βούπερταλ;

Όσοι έχετε πάει στο Βούπερταλ θα γνωρίζετε ότι είναι μια πόλη μακρόστενη. Δεν έχει καθόλου βάθος σαν πόλη, οπότε είναι σαν μια γραμμή. Αυτό δημιουργούσε πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα ακόμα και στα τότε χρόνια που υπήρχαν ελάχιστα oχήματα.

Η πόλη χρειαζότανε ένα μέσο που θα μπορεί να μετακινήσει τους πολίτες της από το ένα άκρο στο άλλο (από τη δύση στην ανατολή δηλαδή) και δε θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία – το τρένο όπως το γνωρίζουμε θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στην πόλη.

Ο δημιουργός και το Βούπερταλ

Ο Κάρλ Έιχεν Λάνγκχαμ από την Κολωνία είχε ήδη προσπαθήσει να πουλήσει την ιδέα του στο Βερολίνο και το Μόναχο, αλλά χωρίς επιτυχία. Το Βούπερταλ “αγκάλιασε” την ιδέα του Κάρλ.

Το πρώτο βαγόνι που σχεδίασε και κυκλοφόρησε το 1901, κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα.

Το 1903 ήταν έτοιμη μια γραμμή 13 χιλιομέτρων και μέχρι και σήμερα αυτή η γραμμή είναι απόλυτα ασφαλής. Άντεξε 2 παγκόσμιους πολέμους και επιβιώνει μέχρι σήμερα για να εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης.

VIDEO

Το Βούπερταλ είναι μια ιδιαίτερη πόλη που αγαπάμε πολύ. Το τρένο είναι και αξιοθέατο της πόλης και φυσικά θα το πάρεις για κάθε σου μετακίνηση όταν επισκεφτείς τη Γερμανική πόλη!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks