Γερμανία: Το σύστημα υγείας – ένας οδηγός για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα (vol. 2)

Γερμανία-Σύστημα Υγείας-Περίθαλψη

Αυτός ο οδηγός για το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση υγείας, τα νοσοκομεία, τους ιατρούς, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλα. Η Γερμανία έχει ένα καλό σύστημα υγείας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εάν είστε κάτοικος που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, μπορεί να δικαιούστε κρατική υγειονομική περίθαλψη, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε εγγραφεί στην κρατική ασφάλιση υγείας στη χώρα. Διαφορετικά, συνήθως πρέπει να συνάψετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Aυτό το άρθρο είναι συνέχεια από το Vol1 για το σύστημα υγείας στη Γερμανία

Γυναικεία υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία

Οι γυναικολόγοι είναι προσβάσιμοι στη Γερμανία μέσω ασφάλισης δημόσιας υγείας. Παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γυναικολόγος σας είναι επίσης το άτομο που μπορεί να σας δει για θέματα σεξουαλικής υγείας, εξετάσεις καρκίνου και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Όλα τα έξοδα μητρότητας καλύπτονται από νόμιμη ασφάλιση. Ωστόσο, ορισμένοι ιδιωτικοί ασφαλιστές δεν το κάνουν εκτός αν έχετε επιλέξει να καλύπτεστε για αυτό, επομένως είναι καλό να το ελέγξετε.

Στα φαρμακεία διατίθενται τεστ εγκυμοσύνης και βασικές μορφές αντισύλληψης. Ωστόσο, ένας γυναικολόγος θα πρέπει να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά χάπια, ενδομήτριες συσκευές (IUDs) και διαφράγματα. Η επείγουσα αντισύλληψη είναι ευρέως διαθέσιμη και δεν χρειάζεται συνταγή. Η ασφάλιση δημόσιας υγείας δεν καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος αντισύλληψης.

Η νόμιμη ασφάλιση καλύπτει τον ετήσιο έλεγχο για κάθε γυναίκα ηλικίας άνω των 20 ετών για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών.

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στη Γερμανία κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να υποβληθείτε σε συμβουλευτικές εξετάσεις. Η άμβλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 22 εβδομάδες κατά την εγκυμοσύνη εάν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει ή εάν η εγκυμοσύνη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την υγεία της μητέρας.

Παιδική περίθαλψη στη Γερμανία

Η ασφάλιση δημόσιας υγείας καλύπτει τα παιδιά σας έως την ηλικία των 18 ετών. Οι παιδίατροι παρέχουν συνήθως υγειονομική περίθαλψη σε παιδιά έως την ηλικία των 12 ετών όταν χρειάζονται γιατρό. Περίπου το 90% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών παρακολουθούνται κυρίως από παιδίατρο.

Πολλά εξειδικευμένα νοσοκομεία παίδων προσφέρουν επείγουσα περίθαλψη. Αυτά παρέχουν θεραπεία για μια σειρά από ασθένειες, καθώς και υπηρεσίες όπως η λογοθεραπεία.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά στη Γερμανία είναι δωρεάν. Υπάρχει ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που περιλαμβάνει ανοσοποίηση έναντι ασθενειών όπως:

 • Ανεμοβλογιά
 • Ηπατίτιδα Β
 • Πολιομυελίτιδα
 • Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά (MMR)

Οδοντίατροι στη Γερμανία

Μπορείτε να βρείτε έναν οδοντίατρο (zahnärzte) ο οποίος λειτουργεί εντός του νόμιμου συστήματος ασφάλισης υγείας στον ιστότοπο της KZBV (στα γερμανικά). Διαφορετικά, όταν επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο αναζητήστε μια πινακίδα που λέει Kassenarzt ή Alle Kassen, πράγμα που σημαίνει ότι ο οδοντίατρος λειτουργεί υπό το κρατικό γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Παιδιά και νέοι ηλικίας έως 18 ετών δεν πληρώνουν για οδοντιατρική θεραπεία. Ωστόσο, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας για το τι καλύπτει η κρατική ασφάλιση, καθώς και αν υπάρχει περιορισμένη κάλυψη. Επιπλέον, ακόμη και οι ιδιωτικοί ασφαλιστές δεν θα σας αποζημιώσουν πλήρως για όλες τις θεραπείες. Επίσης, το οδοντικό κόστος στη Γερμανία είναι εξαιρετικά υψηλό. Καλύπτονται οι διαδικασίες ρουτίνας, αλλά δεν καλύπτονται πιο εκτεταμένες περιθάλψεις (όπως οδοντοστοιχίες).

Νοσοκομεία στη Γερμανία

Τα νοσοκομεία ονομάζονται Krankenhäuser. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι:

 • δημόσια νοσοκομεία (Öffentliche Krankenhäuser) τα οποία διαχειρίζονται οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ·
 • εθελοντικά, μη κερδοσκοπικά νοσοκομεία (Frei gemeinnützige Krankenhäuser) που διευθύνονται από εκκλησίες ή οργανισμούς όπως ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός.
 • ιδιωτικά νοσοκομεία (Privatkrankenhäuser)

Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας παραπέμψει σε ειδικό σε νοσοκομείο. Κατά την επίσκεψή σας, πρέπει να λάβετε την κάρτα EHIC ή τη γερμανική ασφάλιση υγείας. Οι ενήλικες πρέπει να πληρώνουν μια σταθερή χρέωση περίπου 10-15 € την ημέρα, έως και 28 ημέρες το χρόνο.

Εάν πρόκειται να νοσηλευτείτε, σημειώστε ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν ορισμένο χώρο για ασθενείς με δημόσια ασφάλιση και για εκείνους με ιδιωτική ασφάλιση.

Εάν έχετε ένα «ιδιωτικό» δωμάτιο σημαίνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση το καλύπτει. Δεν σημαίνει ωστόσο ότι μόνο εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο. Αυτά τα ιδιωτικά δωμάτια συνήθως φιλοξενούν δύο ασθενείς με μια κουρτίνα να τους χωρίζει. Γι’ αυτό πάρτε το δικό σας σαπούνι και τα προσωπικά σας αντικείμενα.

Κέντρα υγείας και κλινικές στη Γερμανία

Η περίθαλψη ασθενών στη Γερμανία παρέχεται γενικά από γιατρούς και ειδικούς με ατομικές ή κοινές πρακτικές. Θα βρείτε επίσης πολλά ιατρικά κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, όπου λειτουργούν διάφοροι επαγγελματίες υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ιατρούς, ιατρικούς ειδικούς, φυσιοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές και νοσοκόμες.

Φαρμακεία στη Γερμανία

Τα φαρμακεία (Apotheke) είναι ανοιχτά 9 π.μ. – 6 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και 9 π.μ. – 12 μ.μ. τα Σάββατα. Όλα παρέχουν διευθύνσεις για υπηρεσίες εκτός των ωρών λειτουργίας.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν συνοδεύεται πάντα από οδηγίες δοσολογίας στη συσκευασία. Βεβαιωθείτε ότι ρωτάτε το γιατρό σας πότε και πόσο πρέπει να πάρετε ένα φάρμακο και γράψτε τις πληροφορίες, ώστε να τις έχετε αργότερα. Μερικές φορές ο φαρμακοποιός σας θα μπορεί επίσης να σας πει για τις δοσολογίες, ωστόσο είναι λιγότερο πιθανό να μιλήσει Αγγλικά. Εάν τα γερμανικά σας δεν είναι καλά, είναι πιο εύκολο να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε από το γιατρό σας.

Μπορείτε να πάρετε μια συνταγή από το γιατρό σας σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Εάν η συνταγή είναι σε ροζ χαρτόνι, θα πρέπει να πληρώσετε μια μη επιστρέψιμη σταθερή χρέωση (περίπου 5-10 €). Πρέπει να πληρώσετε το πλήρες κόστος για ορισμένα φάρμακα για μικρές ασθένειες, όπως σιρόπι βήχα.

Εάν έχετε ιδιωτική ασφάλιση, συνήθως θα λαμβάνετε συνταγές σε ένα μπλε φύλλο χαρτιού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσετε την πλήρη τιμή του φαρμάκου εκ των προτέρων και στη συνέχεια να στείλετε την απόδειξη στην ασφάλιση για επιστροφή χρημάτων.

Ψυχική υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει τόσο στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια όσο υπήρχε κάποτε και υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση της ανάγκης για φροντίδα της ψυχικής ευεξίας.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι 5,3 εκατομμύρια Γερμανοί υποφέρουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο. Οι γιατροί μπορούν αρχικά να αντιμετωπίσουν γενικά προβλήματα ψυχικής υγείας και θα συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα φάρμακα ή θα παραπέμψουν τους ασθενείς σε εξειδικευμένη θεραπεία. Είναι επίσης δυνατή η πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ειδικοί ψυχικής υγείας, χωρίς παραπομπή. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξετε ποιες θεραπείες καλύπτει το ασφαλιστήριό σας.

Μπορείτε να αναζητήσετε θεραπεία για πιο σοβαρά και ανθεκτικά προβλήματα ψυχικής υγείας σε μία κλινική από τις εξής:

 • ψυχοσωματικές κλινικές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως σοβαρή κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές.
 • ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία διαθέτουν εγκαταστάσεις για διαμονή σε ασθενείς που κυμαίνονται από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες.

Άλλες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία

Η Γερμανία αναγνωρίζει και εφαρμόζει εναλλακτική και συμπληρωματική ιατρική. Γενικά, περίπου το 20-30% του πληθυσμού έχει χρησιμοποιήσει κάποια μορφή εναλλακτικής θεραπείας. Επιπλέον, οι ασκούμενοι τη χρησιμοποιούν συχνά όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες τυπικές θεραπείες.

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν άδεια να χρησιμοποιούν συμπληρωματικές τεχνικές και πολλοί φαρμακοποιοί εκπαιδεύονται στη φυτική ιατρική. Στην πραγματικότητα, περίπου τα τρία τέταρτα των ειδικευμένων ιατρών χρησιμοποιούν κάποιο είδος εναλλακτικής ιατρικής και το 77% των κλινικών πόνου παρέχουν θεραπεία βελονισμού.

Οι εξουσιοδοτημένοι Heilpraktikers μπορούν επίσης να προσφέρουν εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες. Αυτοί είναι επαγγελματίες φυσικών θεραπειών που δεν χρειάζονται επίσημα ιατρικά πτυχία, αλλά πρέπει να περάσουν μια εξέταση που έχει οριστεί από τις υγειονομικές αρχές. Οι χειροπράκτες στη Γερμανία χρειάζονται την άδεια Heilpraktiker ακόμη και αν έχουν ιατρικό πτυχίο.

Η γερμανική ασφάλιση υγείας καλύπτει κάποια εναλλακτική ιατρική, ωστόσο, έχουν γίνει συζητήσεις για να σταματήσει να καλύπτει την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η ασφάλιση δημόσιας υγείας θα καλύψει πιθανώς εναλλακτικές θεραπείες εάν:

 • Δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θεραπείες.
 • εάν οι τυπικές θεραπείες είναι πιθανό να έχουν επιβλαβείς παρενέργειες ·
 • εάν είναι φθηνότερες και οι γιατροί τις θεωρούν ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Για επείγουσα ιατρική περίθαλψη, καλέστε στο A&E ή ER που ονομάζονται Notaufnahme. Τόσο η κρατική όσο και η ιδιωτική ασφάλιση υγείας καλύπτουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Εάν χρειάζεστε ασθενοφόρο, μπορείτε να καλέσετε τον πανευρωπαϊκό αριθμό 112 δωρεάν. Επιπλέον, η υπηρεσία ασθενοφόρων πυροσβεστικής υπηρεσίας (Rettungswagen) θα σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Άλλοι αριθμοί για κλήση σε ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι:

Για γιατρό έκτακτης ανάγκης: 19 242
Για ιατρό που δεν είναι έκτακτης ανάγκης, καλέστε: 116 117

Γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης: χρήσιμες φράσεις

Χρειάζομαι ασθενοφόρο – Ich brauche einen Krankenwagen

Καρδιακή προσβολή – Herzinfarkt

Χρειάζομαι γιατρό – Ich brauche einen Arzt

Χρειάζομαι ένα νοσοκομείο – Ich brauche ein Krankenhaus

Υπήρξε ένα ατύχημα – Es gab einen Unfall

Είμαι αλλεργικός στο… – Ich bin alergisch gegen…

Νοσοκομείο – Krankenhaus

Ασθενής – Patient

Άρρωστος – Krank

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks