Γερμανία: Γιατί να σπουδάσω στο Αμβούργο…

Γερμανία-Αμβούργο-Πανεπιστήμια

Το Αμβούργο αποτελεί αναμφισβήτητα μια μητρόπολη γνώσης, καθώς φιλοξενεί πάνω από δώδεκα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για περίπου 96.300 φοιτητές, οι 10.700 εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό.H Γερμανία έχει από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και αυτό μας το έδειξε και η φετινή σχετική κατάταξη.

Επίσης, υπάρχει μια ολοκληρωμένη γκάμα διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών εγκαταστάσεων που προσελκύουν προσωπικό και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Είτε πρόκειται για κοινωνικές επιστήμες, είτε για μηχανικούς, είτε για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα οικονομικά και το νόμο, την τέχνη, τη μουσική, το σχέδιο με περισσότερα από 500 προγράμματα σπουδών. Κοινώς υπάρχει κάτι για όλους. 

Τα πανεπιστήμια του Αμβούργου

Στη Γερμανία υπάρχουν δύο τύποι ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τακτικά πανεπιστήμια που επικεντρώνονται κυρίως στην επιστημονική έρευνα και τα Fachhochschulen (Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών) που προσφέρουν περισσότερο πρακτική εκπαίδευση.

Τα ιδρύματα μπορεί να είναι δημόσια ή ιδιωτικά και να διαφέρουν σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά θέματα, καθώς και στο είδος του πτυχίου. Στο Αμβούργο, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο είναι το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (UHH) και το Ιατρικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Hamburg – Eppendorf (UKE) που προσφέρει ιατρική διδασκαλία. Το UHH προσφέρει πάνω από 170 προγράμματα σπουδών. 

Άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Αμβούργου, είναι το Πανεπιστημίο Εφαρμοσμένων Επιστημών (HAW) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – Χάρμπουργκ (TUHH), το οποίο έχει εταίρο το Βόρειο Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΝΙΤ). Επίσης, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άλλων πανεπιστημίων με ιδιωτική χορηγία. 

Τα περισσότερα μαθήματα στο Αμβούργο είναι στη γερμανική γλώσσα αν και ο αριθμός των προγραμμάτων στην αγγλική αυξάνεται σταδιακά. Στο Science Portal μπορείτε να βρείτε μια λίστα μαθημάτων στα Αγγλικά.  

Έρευνα στο Αμβούργο 

Το Αμβούργο είναι ένα γνωστό κέντρο έρευνας – καθώς υπήρξε και συνεχίζει να είναι το σπίτι πολλών λαμπρών “μυαλών” από όλο τον κόσμο. Στην περιοχή θα βρείτε τα διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα όπως το Γερμανικό Electron Synchroton DESY και το Max Planck Institute, καθώς και τη μοναδική ερευνητική εγκατάσταση European XFEL που διαθέτει λέιζερ ακτινών Χ μήκους 3,4 χιλ. μεγαλύτερο και πιο ισχυρό από όλα τα συγκρίσιμα συστήματα παγκοσμίως, το οποίο ανοίγει εντελώς νέες ερευνητικές ευκαιρίες χάρη στις μοναδικές του ιδιότητες και δυνατότητες. 

Εγγραφές και έξοδα κολλεγίων 

Για να εγγραφείτε σε γερμανικό πανεπιστήμιο, πρέπει να έχετε απολυτήριο Λυκείου (Γυμνασίου για το εξωτερικό). Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια, τα πιστοποιητικά από το εξωτερικό δεν αρκούν για εγγραφή στα πανεπιστημιακά προγράμματα. Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή σε ένα ετήσιο προπαρασκευαστικό μάθημα (Studienkolleg), το οποίο αντιστοιχεί στο επιθυμητό πεδίο σπουδών σας. Εάν είστε από χώρα εκτός ΕΕ και θέλετε να σπουδάσετε στη Γερμανία, θα χρειαστείτε επιπλέον θεώρηση εισόδου (Visa) και άδεια διαμονής για την παραμονή σας.

Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα για σπουδές στο Αμβούργο, αποτελεί το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώνετε αμοιβές κολλεγίων στα κρατικά πανεπιστήμια. Πληρώνετε μόνο ένα εξάμηνο (αντιστοιχεί σε 300 – 350 ευρώ το εξάμηνο). Το τέλος του εξαμήνου περιλαμβάνει εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες. Φυσικά υπάρχουν άλλα κόστη που πρέπει να καλυφθούν όπως η στέγαση, η ασφάλιση. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα κάνουν τη διαμονή σας οικονομικά πιο εύκολη και θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας. 

Πληροφορίες στο Studierendenwerk

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Studierendenwerk Hamburg είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη μαθητών. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέματα χρηματοδότησης, στέγασης και ασφάλισης και διαχειρίζεται 24 φοιτητικές κατοικίες στο Αμβούργο. 

Διαβάστε τη σειρά με αφιερώματα που κάναμε για την πόλη του Αμβούργου

LIKE στην Online Κοινότητα Ελλήνων του Εξωτερικού

Διαβάστε την ανακοίνωση του SuperGreeks.EU για τους Έλληνες της Γερμανίας

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks