Γερμανία: Πέφτουν αργά, αλλά σταθερά, οι τιμές τροφίμων

supermarket-προιόντα-γερμανία

πληθωρισμός στη Γερμανία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Τον Μάιο κυμάνθηκε γύρω στο 6%, ενώ ένα μήνα πριν βρισκόταν στο 7,2%. Οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι η πορεία του πληθωρισμού θα συνεχίσει και τους επόμενες μήνες να είναι πτωτική.

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένουν ωστόσο οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο οι καταναλωτές πλήρωσαν σχεδόν 17% περισσότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Σαφώς υψηλότερες ήταν οι αυξήσεις στα τρόφιμα στα τέλη του 2022.

Ο Κάι Χούντες, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για το Εμπόριο IFH, εκτιμά πάντως ότι «η εποχή της εκτόξευσης τιμών έχει περάσει», αναφέρει η Deutsche Welle.

Ενδεικτικό για τη διαμόρφωση των τιμών στα τρόφιμα είναι το κόστος παραγωγής τους. Έτσι για παράδειγμα τον Απρίλιο το κόστος παραγωγής βουτύρου μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Ας σημειωθεί ότι ως επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία τα κόστη παραγωγής εκτοξεύθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 28%.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks