Γερμανία – Χριστούγεννα 2020: Πως να περάσετε δημιουργικά τις ημέρες των εορτών

Γερμανία-Χριστούγεννα-Κορονοϊός

Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη και οι περιορισμοί αρκετοί, ειδικά στη Γερμανία αλλά ενόψει των Χριστουγέννων δεν χάνουμε το κέφι μας καθώς πάντα μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ακόμα και σε περίοδο…καραντίνας.  

Για πολλές οικογένειες η περίοδος των Χριστουγέννων συνήθως συμβαδίζει με πολλές ημερομηνίες και παραδόσεις. Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αλλά…

Υπάρχουν Χριστούγεννα και σε διαφορετική έκδοση έστω κι αν ορισμένα πράγματα θα επανέλθουν από του χρόνου. 

“Το γεγονός ότι η περίοδος των Χριστουγέννων θα είναι εντελώς διαφορετική φέτος, δεν είναι απαραίτητο ότι δεν θα είναι καλή. Εξάλλου, εξαλείφεται το όποιο άγχος υπάρχει” τονίζει η γερμανίδα συγγραφέας Nathalie Kluver και προσθέτει ότι “υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πάντοτε υψηλές προσδοκίες για τα Χριστούγεννα”.  

Η διακόσμηση και τα λιγότερα εργασιακά ραντεβού 

Το μενού πρέπει να συντίθεται τέλεια. Το σαλόνι πρέπει να είναι όμορφα διακοσμημένο καθώς όλοι πρέπει να αισθάνονται άνετα. Εάν αποφύγετε τις επισκέψεις και τα ραντεβού, αυτό μπορεί και να σας προσφέρει ανακούφιση. Να δημιουργήσει χώρο και χρόνο για να εσάς και αν σκεφτείτε με ηρεμία. Ποιες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μας αρέσουν πραγματικά; Με ποιον θέλουμε να συναντηθούμε ειλικρινά; Ποιες παραδοσείς διατηρούμε ίσως και από το αίσθημα της υποχρέωσης;

“Με αυτόν τον τρόπο, γονείς και παιδιά μπορούν να συγκεντρωθούν σε ότι θα ήθελαν να κάνουν ειδικά αυτάτα Χριστούγεννα” λέει η Melanie Gräßer, ψυχοθεραπευτής για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποχαιρετήσετε τις συναθροίσεις όπως τις ξέρατε πριν ανοίξετε τον εαυτό σας σε νέα πράγματα. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Gräßer παρουσίασε ένα παιχνίδι ράλι στο σπίτι για παιδιά και γονείς για τα Χριστούγεννα, το οποίο μάλιστα, μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν.

Πάρτε στα σοβαρά τα παιδιά σας 

Και όμως: Ειδικά για τα παιδιά, η απογοήτευση μπορεί να είναι μεγάλη αν οι αγαπημένες παραδόσεις αποτύχουν ή η γιαγιά δεν μπορεί να έρθει στο σπίτι για διακοπές. “Σε τελική ανάλυση, τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ συναισθηματική γιορτή”, λέει η ψυχοθεραπευτής Katharina Schiersch για παιδιά και εφήβους. “Είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν τα παιδιά τους – και να αναγνωρίσουν ότι είναι λυπηρό όταν ορισμένες παραδόσεις δεν μπορούν να γίνουν φέτος.”

Πώς όμως μπορούν να γεμίσουν οι οικογένειες τις διακοπές τους μέχρι τα Χριστούγεννα; “Μπορώ να φανταστώ ότι μερικές οικογένειες αισθάνονται νευρικότητα γι ‘αυτό αλλά είναι και κρυφά χαρούμενες που δεν θα συναντήσουν τόσους πολλούς ανθρώπους”, λέει η Schiersch.

Ακόμη και σε περιόδους του κορονοϊού υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα ζεστό, ζεστό χριστουγεννιάτικο συναίσθημα. Η Schiersch συμβουλεύει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να κάνετε χειροτεχνίες, να τραγουδήσετε ή να φάτε μαζί τις εβδομάδες που προηγούνται των Χριστουγέννων.

Αφιερώστε χρόνο για νέα πράγματα

Φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα πράγματα – γιατι τελικά, δεν χρειάζεται πάντα να είναι όλα κλασικά. “Για παράδειγμα δοκιμάστε να πειραματιστείτε στα γλυκά. Όχι σε αυτά που κάνετε συνήθως με καινούργιες συνταγές”, λέει η Schiersch.

Επίσης μεγάλες εμπειρίες προκύπτουν επίσης όταν συνδυάζονται δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού. “Πολλές χριστουγεννιάτικες ιστορίες έχουν δημιουργηθεί στο βασίλειο των ζώων. Τα παιδιά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να ακούσουν αυτές τις ιστορίες από εσάς σε μια βόλτα στο δάσος”, προτείνει η Schiersch.

Περπατήστε, διαλέξτε ένα άθλημα, ταίστε τα πουλιά αναζητήσετε ένα κατάλληλο μέρος στη φύση. Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι μπορεί επίσης να αλλάξει από το σαλόνι στο δάσος. Πάνω απ ‘όλα εδώ απαιτείται δημιουργικότητα. 

“Τα παιδιά μπορούν επίσης να προτείνουν την ανάπτυξη δρασητιοτήτωνκαι ιδεών”, λέει η Schiersch. “Και το ίδιο ισχύει για όλα: Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ένωση της οικογένειας.”

Φέρτε το χριστουγεννιάτικο φαγητό σας στο σπίτι

Η Melanie Gräßer γνωρίζει μια ερώτηση που μπορεί να παρέχει προσανατολισμό κατά το σχεδιασμό των Χριστουγέννων: Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς; Εάν χάσετε το τυπικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να προετοιμάσετε κρέπες και άλλες νοστιμιές στο σπίτι σας.

Μείνετε σε επαφή με την οικογένεια

Τα Χριστούγεννα θεωρείται γιορτή της αγάπης. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα αλληλεγγύης όταν η οικογένεια δεν μπορεί να καθίσει μαζί στο τραπέζι; “Μπορώ να φανταστώ ότι τα γράμματα και οι κάρτες θα κερδίσουν και πάλι αξία φέτος”, λέει ο Klüver.

Πριν από τα Χριστούγεννα, οι οικογένειες μπορούν να συσκευάσουν μικρά δέματα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που διαθέτουν χώρο και για λίγα σπιτικά μπισκότα. Και τις ίδιες τις ημέρες των Χριστουγέννων; Όσο κουρασμένοι και είστε από την τηλεργασία, οι εικονικές συναντήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς κατά τη διάρκεια των γιορτών. “Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν συναντιόμαστε για φαγητό μαζί, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές”, λέει ο Schiersch.

Βρείτε φωτογραφίες της γιαγιάς και του παππού

Μια ακόμη δραστηριότητας άφοβης συνάθροισης, στο σαλόνι του σπιτιού, μπορεί να πραγματοποιηθεί μπροστά από όλη την οικογένεια μέσω των Zoom, Skype και άλλων εταιρειών. Ειδικά για τα παιδιά, μπορεί να είναι παρήγορο να τοποθετήσετε φωτογραφίες, ως ένα είδος υποκατάστατου των παππούδων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. “Εάν οι παππούδες και γιαγιάδες δεν μπορούν να έρθουν, μπορείτε να βάλετε μια φωτογραφία για να το Χριστουγεννιάτικο το τραπέζι ώστε να φαίνεται ότι είναι εκεί”, λέει ο Gräßer.

Είναι πολύ καλύτερο όταν η γιαγιά και ο παππούς έχουν γράψει μερικές γραμμές εκ των προτέρων, οι οποίες στη συνέχεια θα διαβαστούν στο τραπέζι.

Κάνουμε ένα ταξίδι σε ήσυχο και όμορφο μέρος

Τώρα που ο κορονοϊός μαστίζει πολλά σημεία του πλανήτη, σε ένα ταξίδι στη Γερμανία, μπορείτε να ξεφύγετε από τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα της χώρας και να επισκεφθείτε υπέροχα αξιοθέατα που δεν είναι και τόσο γνωστά. 

Διαβάστε κάποιες προτάσεις της ομάδος του SuperGreeks για ταξιδάκι τα Χριστούγεννα στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks