Οι Greek AristoCats μιλούν για τις αδέσποτες γάτες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την αδιαφορία της πολιτείας

Κατερίνα Κισόγλου

Η Αναστασία Κισόγλου, εκπρόσωπος του νεοσύστατου φιλοζωικού σωματείου Greek AristoCats επενδύει το χρόνο της στο να φροντίζει και να προωθεί για υιοθεσία αδέσποτα γατάκια που ζουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των Greek AristoCats στόχο έχουν να αποτυπώσουν στη συνείδηση του κόσμου και της πολιτείας οτι στα αδέσποτα ζώα συγκαταλέγονται και οι γάτες που ταλαιπωρούνται καθημερινά από την αδιαφορία, τα στερεότυπα και συχνά από τη λάθος ενημέρωση.

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε τη δράση σας;

Οι εθελοντές της ομάδας μας δρούσαν μεμονωμένα, φροντίζοντας αδέσποτα γατάκια, αρκετά χρόνια πριν συσταθεί η ομάδα. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και ο μεγάλος αριθμός των ζώων οδήγησαν στη δημιουργία της. Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων γίνεται πιο αποτελεσματική μέσα από μία ομάδα, τα μέλη της οποίας στηρίζουν και βοηθούν το ένα το άλλο.

Στηρίζεστε κυρίως σε εθελοντές για την παροχή των υπηρεσιών σας;

Θα σας απαντούσα όχι κυρίως αλλά αποκλειστικά. Όλα τα μέλη μας είναι εθελοντές που είτε φροντίζουν αδέσποτες γάτες, είτε στηρίζουν το έργο μας με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για τα ζώα.

Ποια είναι η συμβολή της πολιτείας; Οι νόμοι έχουν αρχίσει να αυστηροποιούνται και στην Ελλάδα αλλά είναι αυτό αρκετό;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της το θέμα μίας συνέντευξης. Στην Ελλάδα ψηφίστηκε ο νόμος περί κακοποίησης ζώων, ο οποίος ορίζει για τις σχετικές παραβάσεις κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπει διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. Μέχρι στιγμής, παρά τα αμέτρητα περιστατικά κακοποίησης, τα οποία καταγράφονται καθημερινά, δεν γνωρίζουμε αν ο νόμος εφαρμόζεται στην πράξη και αν επιβλήθηκε κάποια ποινή. Κανείς δεν γνωρίζει αν εισπράττονται και πού διατίθενται τα χρήματα, παρά το ότι ο νόμος ορίζει, ότι τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων, τα οποία σας διαβεβαιώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων δεν διαθέτει.

Όσον αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, προστατεύεται ήδη από τον Νόμο 4235/2014. Ο νόμος ορίζει, ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να σιτίζουν αδέσποτα ζώα, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι παράνομη η σίτιση των αδέσποτων ζώων αλλά η παρενόχληση των φιλόζωων πολιτών, οι οποίοι τα φροντίζουν. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, πολλές φορές και οι αστυνομικοί έχουν πλήρη άγνοια του νόμου, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι όχι μόνο με ανθρώπους κακόβουλους και επικίνδυνους αλλά και με αστυνομικούς που δεν είναι σε θέση ενημερώσουν σωστά τους πολίτες, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας.

Γιατί αποφασίσατε η δράσης σας να επικεντρωθεί στις γάτες;

Το ερώτημα αυτό ανοίγει ένα επίσης μεγάλο θέμα. Oi περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη φιλοζωία με τη φροντίδα ή τη συμβίωση με ένα σκυλάκι. Οι ελάχιστοι Δήμοι που διαθέτουν υποδομές τις χρησιμοποιούν κυρίως για τη φροντίδα των αδέσποτων σκυλιών. Το μοναδικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθήνας περιθάλπει αποκλειστικά σκυλιά. Για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά και την πολιτεία, οι γάτες είναι ανύπαρκτες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πώς αυτά τα ζώα επιβιώνουν, πού βρίσκουν νερό να πιουν, πού βρίσκουν προστασία όταν βρέχει και πλημμυρίζουν οι δρόμοι, πού κρύβουν οι γατούλες τα μωρά τους για να τα προστατέψουν από τους ανθρώπους, τα αυτοκίνητα, τα σκυλιά… Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ανήκουν και τις έχει οδηγήσει σε μια ζωή εξαθλίωσης και φόβου δίπλα και μέσα στα σκουπίδια. Ένα δεσποζόμενο γατάκι που ζει σε προστατευμένο περιβάλλον μπορεί να φτάσει τα 20 (είκοσι) χρόνια ζωής, όταν ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ζώου δεν ξεπερνά τα 2 (δύο) χρόνια. 

Αγαπάμε, θαυμάζουμε τις γάτες για τη μοναδικότητά τους και πιστεύουμε ότι όλα τα πλάσματα έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή. Δεν ήταν δυνατό μείνουμε αμέτοχοι με τη σκέψη ότι, αφού όλοι αδιαφορούν, μπορούμε να αδιαφορήσουμε κι εμείς. 

Υπάρχουν στερεότυπα που αφορούν στις γάτες, πχ επτάψυχη κλπ; Θέλετε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα; Πόσο κακό κάνουν τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις;

Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια στερεότυπα, ένα αναφέρθηκε στην ερώτησή σας. Οι γάτες είναι μοναδικά πλάσματα, και η συμπεριφορά τους τις διαφοροποιεί εντελώς από τα άλλα ζώα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην αρχαιότητα λατρεύτηκαν ως θεότητες. Γύρω από αυτήν τη συμπεριφορά και την ιδιαιτερότητά τους, ο άνθρωπος έπλασε μύθους, σύμφωνα με τους οποίους οι γάτες είναι αδιάφορες, εγωίστριες, άτρωτες, δεν εκφράζουν συναισθήματα και πολλά ακόμα. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι γάτες στο αστικό περιβάλλον κινδυνεύουν από πάρα πολλούς ορατούς και αόρατους κινδύνους, χωρίς σε αυτούς να υπολογιστούν οι αγέλες αδέσποτων σκυλιών, η ανθρώπινη αδιαφορία και η εσκεμμένα κακόβουλη, ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα περισσότερα νεογέννητα γατάκια δεν θα ξεπεράσουν την ηλικία των δύο μηνών, θύματα αυτοκινήτων, πλημμύρας, εξασθένησης από πείνα και λοιμωδών νοσημάτων που πλήττουν τα αδέσποτα ζώα, και όλα αυτά αν δεν έχει προηγουμένως προλάβει κάποιος περίοικος να τα απομακρύνει με βία από τη μητέρα τους, να τα βάλει σε ένα κουτί και να τα πετάξει στον πρώτο κάδο σκουπιδιών που θα βρει. Οι γάτες εκφράζουν ευγνωμοσύνη, βιώνουν συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας και ανταποκρίνονται σε αυτά. Ένα σκυλάκι ή γατάκι βιώνει την πραγματικότητα όπως ένα τρίχρονο παιδί. Θα λέγαμε ποτέ, ότι επειδή ένα τρίχρονο παιδί δεν μπορεί να εκφραστεί λεκτικά όπως εμείς, δεν συναισθάνεται ή έχει λιγότερα δικαιώματα στη ζωή;

Πού εντοπίζετε την αδυναμία στην αντιμετώπιση του ζητήματος με τα αδέσποτα; Υπάρχουν υλοποιήσιμες λύσεις;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ως προς τον όρο αδυναμία, και να τον αντικαταστήσω με τον όρο αδιαφορία. Θα σας φέρω ως παράδειγμα την εκστρατεία του “Μένουμε Σπίτι” που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020. Κατά τη διάρκειά της, δαπανήθηκαν  αμύθητα ποσά σε διαφημιστικά σποτ που προβάλλονταν συνεχώς στις τηλεοράσεις. Σε αυτά συμμετείχαν επώνυμοι και άνθρωποι του δημοσίου βίου, καθώς οι επικοινωνιολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά την απήχηση που μπορεί να έχει ένα μήνυμα, όταν προέρχεται από επώνυμα χείλη. Ο σκοπός ήταν ιερός και δεν υπήρχαν περιθώρια αποτυχίας, για αυτό και η προσπάθεια ήταν συντονισμένη. Αν η πολιτεία είχε στον προσανατολισμό της την προστασία των αδέσποτων ζώων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα έβρισκε τρόπους. Οι δήμοι λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, και κανείς δεν γνωρίζει πού καταλήγουν τα χρήματα αυτά, ενώ παράλληλα είναι σύμφωνα με τον νόμο υπεύθυνοι για τη φροντίδα και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και υποχρεωμένοι να διαθέτουν τις κατάλληλες δομές. Από την άλλη, ο νόμος ορίζει ότι ο πολίτης που βρίσκει ένα τραυματισμένο ζώο δεν επιτρέπεται να το φροντίσει ο ίδιος. Θα πρέπει να καλέσει την ειδική μονάδα του δήμου του (που δεν υπάρχει) να το απομακρύνει, να το μεταφέρει στο δημοτικό ιατρείο (που δεν διαθέτει), και έπειτα από την αποθεραπεία του στο δημοτικό καταφύγιο (που επίσης δεν διαθέτει). Αντιλαμβάνεστε τον παραλογισμό του πράγματος. Το θέμα είναι επίσης βαθιά κοινωνικό και εκπηγάζει από την έλλειψη παιδείας. Με εξαίρεση ελάχιστες μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται με πρωτοβουλία φιλοζωικών σωματείων, σε συνεργασία με φιλόζωους εκπαιδευτικούς, η φιλοζωία απουσιάζει παντελώς από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ελληνικών σχολείων.  Η φιλοζωία είναι επίσης άγνωστος όρος και ανύπαρκτο θέμα για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, με εξαίρεση ένα και μοναδικό πρόγραμμα που προβάλλεται σε δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης, όταν σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στη Γερμανία μεταδίδονται εδώ και χρόνια ακόμα και εξειδικευμένα παιδικά προγράμματα που προάγουν τη φιλοζωία και μιλούν στα παιδιά για τις χαρές τις συμβίωσης με ένα ζωάκι και για το πώς γινόμαστε υπεύθυνοι κηδεμόνες του. ‘Εχουμε πολλές προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος (προώθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, δημιουργία και διαχείριση δημοτικών κτηνιατρείων, έλεγχος γεννήσεων μέσω προγραμμάτων στειρώσεων, υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όχι μόνο των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων  ζώων, ηθική και υλική στήριξη των πολιτών που φροντίζουν αδέσποτα ζώα κλπ) και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση προτάσεων με ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.  Ελπίζουμε, ως σωματείο να είμαστε σε θέση να πιέσουμε περισσότερο, έως ότου οι προτάσεις μας τεθούν υπό εξέταση.

“Για παράδειγμα, δεν προωθούμε για υιοθεσία γατάκι σε σπίτι το οποίο έχει μπαλκόνι ή κήπο χωρίς περίφραξη, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο”

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για τον εντοπισμό ενός αδέσποτου ζώου που χρειάζεται φροντίδα; 

Φροντίζουμε αδέσποτα ζώα σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά και σε συγκεκριμένη περίπου ώρα, τα ζώα μας περιμένουν σε ένα γνώριμο για αυτά σημείο. Γνωρίζουμε επακριβώς πόσα είναι και ποιες ανάγκες έχει το κάθε ένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει συχνά να εμφανιστεί στο σημείο αυτό ένα γατάκι που δεν έχουμε ξαναδεί. Αν κάποιο δεν φανεί στο καθημερινό ραντεβού μας, εννιά φορές στις δέκα δεν είναι για καλό. Το αναζητούμε στα γύρω σημεία και προσπαθούμε να το εντοπίσουμε. Τα τραυματισμένα και τα άρρωστα ζώα από ένστικτο κρύβονται. Έχοντας πια μεγάλη εμπειρία στη φροντίδα τους, ξέρουμε πού και πώς να ψάξουμε. Καποιες φορές χάνονται για λίγες μέρες και επιστρέφουν από μόνα τους ζητώντας με τον τρόπο τους βοήθεια, αν η κατάστασή τους το επιτρέπει. Αν ένα ζώο χαθεί, ενημερώνουμε τους φιλόζωους περιοίκους, τα πετ σοπ, τους κτηνιάτρους, κολλάμε αφισάκια, κάνουμε γενικά ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να διαδοθεί το νέο. Τα έμπειρα μάτια μας είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ένα ζώο και στην πιο απίθανη κρυψώνα, και τα έμπειρα αυτιά μας να ακούσουν κάθε φωνούλα ζώου σε ανάγκη, ακόμα και μέσα στη φασαρία της πόλης. Πολύ συχνά και παρά τις προσπάθειες που κάνουμε, ώστε τα ζώα να στειρώνονται, βρίσκουμε νεογέννητα γατάκια, τα οποία επειδή είναι ευάλωτα και επιρρεπή σε ασθένειες προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε.  Καθώς οι χώροι φιλοξενίας είναι τα σπίτια μας, είναι πρακτικά αδύνατο να φιλοξενούμε όλα τα ζώα που βρίσκουμε στο δρόμο μας. Προτεραιότητα παίρνουν τα άρρωστα, τα τραυματισμένα και τα νεογέννητα ή μικρά σε ηλικία ζώα. Συμβαίνει βέβαια να μετακινηθούμε για οποιονδήποτε προσωπικό λόγο οπουδήποτε, και να βρούμε εκεί ζώα που έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια. Όταν ζεις με ζώα και φροντίζεις αδέσποτα στη γειτονιά σου, είναι αδύνατο να αδιαφορήσεις για ένα ζώο που υποφέρει, απλά επειδή δεν ζει στη δική σου γειτονιά. 

Με ποιον τρόπο γίνεται η αποστολή των αδέσποτων γατών στο εξωτερικό;

Συνεργαζόμαστε με φιλοζωικά σωματεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των οποίων προωθούνται οι αγγελίες των ζώων προς υιοθεσία. Για το σκοπό αυτό, αναρτώνται στις ιστοσελίδες των σωματείων φωτογραφίες των ζώων, μαζί με ένα σύντομο ιστορικό τους. Από τη στιγμή που εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ένα γατάκι, αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο ένα ερωτηματολόγιο και προγραμματίζεται μία συνέντευξη, από την οποία περνά ο υποψήφιος κηδεμόνας. Η συνέντευξη έχει καθαρά επιμορφωτικό / συμβουλευτικό χαρακτήρα, με στόχο την ενημέρωση ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υιοθεσία ενός ζώου, και την αποφυγή έκθεσής του σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Για παράδειγμα, δεν προχωρούμε σε υιοθεσία, όταν το σπίτι του υποψήφιου κηδεμόνα έχει μπαλκόνι ή κήπο χωρίς περίφραξη, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, παρά μόνο αν ο ιδιοκτήτης έχει τη θέληση και δεσμευτεί να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε ο χώρος του να καταστεί απολύτως ασφαλής. Από τη στιγμή που ο μελλοντικός κηδεμόνας συμφωνήσει ως προς τους όρους της υιοθεσίας και δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στον χώρο του, αν και εφόσον απαιτούνται, το ζώο θεωρείται “κλεισμένο”, υπογράφεται συμβόλαιο υιοθεσίας και ξεκινά η προετοιμασία του στην Ελλάδα. Ετοιμάζονται τα χαρτιά του από τους συνεργαζόμενους με εμάς κτηνιάτρους, ενώ παράλληλα αναζητούνται κατάλληλες πτήσεις και συνοδοί, καθώς τα ζώα δεν ταξιδεύουν ασυνόδευτα αλλά μόνο στο όνομα κάποιου επιβάτη, ο οποίος τελεί χρέη συνοδού. Ο συνοδός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραλάβει τα διαβατήρια των ζώων στο αεροδρόμιο αναχώρησης και να τα παραδώσει μαζί με τα γατάκια στους κηδεμόνες, οι οποίοι θα τον περιμένουν στο αεροδρόμιο προορισμού. Η μεταφορά των ζώων στο αεροδρόμιο αναχώρησης, καθώς και όλα τα διαδικαστικά αναφορικά με τον τυπικό έλεγχο των ζώων και των εγγράφων από τις αρχές του αεροδρομίου, είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη.

Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει κάποιος στη μεταφορά γατών στο εξωτερικό;

Οποιοσδήποτε κάτοικος εξωτερικού ή ταξιδιώτης μπορεί να γίνει συνοδός. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Αναλόγως με την αεροπορική εταιρεία, ένας επιβάτης μπορεί να συνοδεύσει από ένα ως πέντε ζωάκια. Η συμβολή των συνοδών στο έργο μας είναι πολύ σημαντική, καθώς όταν ένα υιοθετημένο γατάκι παραδοθεί στους κηδεμόνες του, ένα άλλο γατάκι που ακόμα ζει στο δρόμο και κινδυνεύει παίρνει τη θέση του στο σπίτι φιλοξενίας.

Θέλετε να δώσετε ένα μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού;

Η προστασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων μπορεί να πάρει πολλές μορφές, μία εκ των οποίων μόνο είναι η προώθηση αδέσποτων ζώων για υιοθεσία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμβάλλει κανείς σε αυτήν, είτε συνεισφέροντας οικονομικά, είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία στο μέτρο και τον βαθμό που επιθυμεί και που οι υποχρεώσεις του το επιτρέπουν.  Εμείς, ως εθελοντές του σωματείου Greek AristoCats, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση και ευγνώμονες για την προσπάθεια που ξεκινούν οι Super Greeks να στηρίξουν τη δράση μας.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. 

* Η έδρα του σωματείου Greek AristoCats βρίσκεται στην οδό Ναούσης 8 στους Αγίους Αναργύρους, Νομού Αττικής

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks