[Βreaking] «Είναι μια θηριωδία κατά της ανθρωπότητας» – Το ελληνικό λιμενικό κατηγορείται για διπλό πνιγμό γράφει ο Guardian

Μια έρευνα ισχυρίζεται ότι δύο άνδρες που ζητούσαν διεθνή προστασία απωθήθηκαν από μια βάρκα στα ανοιχτά της Σάμου
Ακολούθησε τους SuperGreeks στο Facebook 🙂
Ο τίτλος του Guardian: «Είναι μια θηριωδία κατά της ανθρωπότητας» – Το ελληνικό λιμενικό κατηγορείται για διπλό πνιγμό!
Παρακάτω θα διαβάσετε ακριβώς ότι έγραψε ο Guardian χωρίς καμία δική μας παρέμβαση στο κείμενο. Ανατριχιάζαμε και δακρύσαμε την ώρα που μεταφράζαμε το άρθρο του Guardian.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sidy Keita από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Didier Martial Kouamou Nana από το Καμερούν, επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο από την Τουρκία στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έφτασαν στο ελληνικό νησί της Σάμου, οι σοροί τους βρέθηκαν μέρες αργότερα, ξεβράστηκαν στην ακτή στην επαρχία Αϊδινίου.
Συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα μάρτυρες, ανάλυση απόρρητων εγγράφων, δορυφορικές εικόνες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακό υλικό, συζητήσεις με αξιωματούχους στην Τουρκία και την Ελλάδα, συνέβαλαν στο να συνενωθούν όσα συνέβησαν πέντε ημέρες του Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες οι δύο άνδρες πέθαναν, πιθανότατα θύματα των pushbacks από τις ελληνικές αρχές.
Το τι συνέβη με αυτούς τους άνδρες, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την πολιτική καταπίεση και για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, έχει διερευνηθεί από τους Guardian, Lighthouse Reports, Mediapart και Der Spiegel.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συχνά αρνηθεί ότι υπάρχουν pushbacks. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι επίδοξοι αιτούντες άσυλο απομακρύνονται παράνομα από την ελληνική επικράτεια πριν να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν την αίτηση ασύλου τους.
Ο Κεϊτά, 36 ετών, έφυγε από την Ακτή Ελεφαντοστού αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Alassane Ouattara έφτασε στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2020. Ο Κουαμού, 33 ετών, μηχανικός στο Καμερούν, προσγειώθηκε στην Τουρκία πέρυσι, ελπίζοντας να έρθει μαζί με τον αδελφό του που ζούσε στη Γαλλία από το 2014.
Όπως πολλοί πριν από αυτούς, και οι δύο αυτοί άνθρωποι πήγαν στην περιοχή Basmane της Σμύρνης, ένα γνωστό σημείο για ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Αυτοί ήταν μεταξύ των 36 που στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο από κοντά στο Κουσάντασι στις τουρκικές ακτές τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σκάφος έφτασε στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου γύρω στις 7 το πρωί, την ώρα που ο ήλιος έβγαινε. Η περιοχή, του ακρωτηρίου Πράσο, είναι μια χερσόνησος με απότομες πλαγιές.
Δικηγόροι που εργάζονται για το Human Rights Legal Project (HRLP) στη Σάμο, 10 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Πράσο, έλαβαν ένα μήνυμα από άγνωστο αριθμό που τους ενημέρωνε για την άφιξη της λέμβου, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την ξηρά ενός πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής που εντοπίστηκε στην περιοχή. Στις 10.25 π.μ., το HRLP έστειλε email στην τοπική αστυνομία, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έδρα το νησί και στην υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο στη Σάμο, ενημερώνοντας τους για την άφιξη.
Το email του HRLP, το οποίο διάβασε ο Guardian, ζητούσε να παρασχεθεί στους αφιχθέντες η απαραίτητη βοήθεια για να εγγραφούν ως αιτούντες άσυλο στο νησί, όπως ορίζει ο νόμος – Δεν υπήρξε απάντηση από τους αρμόδιους στην Ελλάδα.
Λίγο μετά την άφιξη της λέμβου, μάρτυρες περιγράφουν ότι άκουσαν πυροβολισμούς.
Πανικόβλητοι, οι άνθρωποι στη λέμβο χωρίστηκαν, ανεβαίνοντας στο λοφώδες έδαφος για να κρυφτούν όπου μπορούσαν. Οκτώ κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά οι άλλοι 28, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, μικρά παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, συνελήφθησαν από τις αρχές.
Εκείνο το απόγευμα, υποστηρίζεται ότι τους έβαλαν σε ένα σκάφος της ακτοφυλακής, οδηγήθηκαν στη θάλασσα και τους πέταξαν σε δύο σωσίβιες σχεδίες.
Ο Jean* και τουλάχιστον δύο άλλοι φέρεται να τους έγινε έλεγχος και να ξυλοκοπήθηκαν. Ο Ζαν είπε ότι τουλάχιστον μία γυναίκα υποβλήθηκε σε απρεπείς ελέγχους από αστυνομικούς που αναζητούσαν χρήματα. «Η αστυνομία μας χτύπησε με τη μεγαλύτερη βία», είπε. «Με χτύπησαν στο πρόσωπο και στο στομάχι. Εκλαιγα.” Η Πασκαλίν* είπε ότι της έκλεψαν τα χρήματά της και το μωρό της το πέταξανα στη σωσίβια σχεδία «σαν να πετάς σκουπίδια στον κάδο». «Πρέπει να το καταγγείλουμε γιατί είναι απάνθρωπο. Χτύπησαν ανθρώπους μπροστά μας, τραυμάτισαν τα παιδιά».
Τις δύο σχεδίες παρέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή λίγες ώρες αργότερα. Η έγκυος είχε γεννήσει στη σχεδία και γέννησε το μωρό της λίγο μετά τη διάσωσή της.
Από τα οκτώ άτομα που διέφυγαν αρχικά από τις αρχές στη Σάμο, τα τέσσερα θα έφτασαν σε καταυλισμό προσφύγων στο νησί, ενώ τα άλλα τέσσερα παρελήφθησαν. Μια γυναίκα συνελήφθη έξω από ένα μοναστήρι, της έδωσαν ένα μπουκάλι νερό και την πέταξαν μόνη της στη θάλασσα. Αυτή η γυναίκα διασώθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή στις 17 Σεπτεμβρίου.
Αφού κοιμήθηκαν όλη τη νύχτα στο δάσος, ο Κεϊτά, ο Κουαμού και ένας άλλος άνδρας, ο Ιμπραήμ*, συνελήφθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο Ιμπραήμ, πρώην μέλος του ναυτικού του Καμερούν, είπε ότι τους σταμάτησαν σε δρόμο από άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως αστυνομικοί. Τους ζήτησαν ταυτότητα και τους αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνα και τα χρήματα πριν τους βάλουν σε ένα αυτοκίνητο και μεταφερθούν στο λιμάνι. Ο Ιμπραήμ είπε ότι στη συνέχεια τους φόρτωσαν σε ένα ταχύπλοο σκάφος που χρησιμοποιούσε η ακτοφυλακή στη Σάμο.
Μετά από μισή ώρα, η βάρκα σταμάτησε και ο Ιμπραήμ λέει ότι, ένας- ένας, οι άντρες σπρώχνονταν στο νερό. «Αντιστάθηκα», είπε. «Με χτύπησαν πολύ πριν με πετάξουν στο νερό». Είπε ότι κολύμπησε απελπισμένος, με τα κύματα να τον ωθήσουν προς την τουρκική ακτή και να συνεχίσει στην παραλία λίγες ώρες από το Κουσάντασι.
Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ, το σώμα του Κεϊτά ξεβράστηκε αμέσως μετά. Οι φίλοι του είπαν ότι ούτε ο Κεϊτά ούτε ο Κουαμού μπορούσαν να κολυμπήσουν. Ο Ιμπραήμ προσπάθησε να κάνει ανάνηψη αλλά ήταν πολύ αργά.
Τον συνέλαβε η τουρκική αστυνομία στις 18 Σεπτεμβρίου και τους περιέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Κεϊτά. «Μας έσπρωξαν όλους στη θάλασσα», είπε στις αρχές. «Δεν μας παρείχαν σχεδία ή βάρκα». Ο Κουαμού είχε εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα.
Αργότερα την ίδια μέρα, το σώμα του Κεϊτά βρέθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή. Δύο μέρες αργότερα βρήκαν και τον Κουαμού στην ίδια παραλία. Ο Ιμπραήμ αργότερα αναγνώρισε και τα δύο πτώματα στο νεκροτομείο της Σμύρνης.
Αν και είναι αδύνατο να επαληθευτεί πλήρως η ιστορία του Ιμπραήμ, δύο Έλληνες αξιωματούχοι με άμεση γνώση των επιχειρήσεων της ακτοφυλακής, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι αυτό που περιέγραψε είχε συμβεί στο παρελθόν, συνήθως σε μικρότερες ομάδες αιτούντων άσυλο. Το σκεπτικό είναι να αποφεύγεται η χρήση σωσίβιων σχεδίων, οι οποίες είναι ακριβές. Τυχόν δημόσιος διαγωνισμός για την αντικατάστασή τους μπορεί να εγείρει ερωτήματα. Και οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήθως παρέχονται στους πρόσφυγες σωσίβια προτού τους ζητηθεί να επιστρέψουν κολυμπώντας στην Τουρκία.
Από τον Δεκέμβριο, η τουρκική ακτοφυλακή έχει καταγράψει 11 διασώσεις ανθρώπων σε παρόμοιες συνθήκες.
Ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος του HRLP, υποβάλλει μήνυση ζητώντας ποινικές διώξεις εναντίον όσων εμπλέκονται στα pushbacks εκ μέρους μερικών από τα 36 άτομα που έκαναν αυτό το ταξίδι στις 15 Σεπτεμβρίου. «Είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας οι αστυνομικοί να ξεπερνούν το νόμο», είπε. «Ελπίζω, ως Έλληνας δικηγόρος, να αποκαταστήσω το κράτος δικαίου στο νησί της Σάμου, γιατί αυτό είναι που φαίνεται να έχει χαθεί».
Η Lorraine Leete, από το Νομικό Κέντρο Λέσβου, πρόσθεσε: «Οι απωθήσεις συνιστούν φρικαλεότητες κατά της ανθρωπότητας για τις οποίες η Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθούν αργά ή γρήγορα, δεδομένων των σκληρών και συσσωρευμένων αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα σύνορά τους».
Το σώμα του Κουαμού επεστράφη στο Καμερούν, χάρη στις οικονομίες του μεγαλύτερου αδελφού του, Σεβερίν. Αφήνει πίσω του μια σύζυγο και δύο μικρά παιδιά.
Σε ανακοίνωσή τους, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αναφέρουν: «Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, ακολουθώντας αυστηρό πειθαρχικό νομικό πλαίσιο, ερευνούν κάθε πληροφορία που τους κοινοποιείται και αφορά υποτιθέμενα περιστατικά κακομεταχείρισης στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για pushbacks, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές και να αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. Οι ισχυρισμοί περί παραβίασης της αρχής των pushbacks δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υπονομεύουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στις επιχειρησιακές παραμεθόριες περιοχές».
Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι πρακτικές που περιγράφονται και αποδίδονται σε επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δεν αντιστοιχούν στις επιχειρησιακές μας διαδικασίες για την αποτροπή μη επιτρεπόμενων συνοριακών διελεύσεων ή τη συναλλαγή με υπηκόους τρίτων χωρών κατά την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων. .»
Η οικονομική σας συνεισφορά θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερα χρήσιμα και ουσιαστικά άρθρα, καθώς και άρθρα σε βάθος σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό. Θα μας βοηθήσετε να απαντάμε καθημερινά στα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε από συνανθρώπους μας στο SupporT του SuperGreeks και να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα μας βοηθήσεις να δημιουργήσουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον.
Μπορείτε να κάνετε δωρεά μέσω Ideal, Bancontact, SOFORT, πιστωτικής κάρτας ή Paypal.