Οι Γερμανοί Καθολικοί Επίσκοποι τοποθετούν μία γυναίκα σε διοικητική θέση για πρώτη φορά

εκκλησία

H θεολόγος, Lay Beate Gilles, είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται ως γενική γραμματέας του συνεδρίου των Γερμανών Καθολικών Επισκόπων. 

Η Διάσκεψη των Γερμανών Καθολικών Επισκόπων (DBK) εξέλεξε μια γυναίκα για πρώτη φορά ως κορυφαία διαχειριστή του συνεδρίου την Τρίτη, σε μια κίνηση που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του σώματος.

Η θεολόγος Beate Gilles διορίστηκε γενική γραμματέας του συνεδρίου, το οποίο εδρεύει στη Βόννη. Μετά την εκλογή της στη θέση, η 50χρονη σημείωσε ότι οι ικανότητές της ως δρομέας ταιριάζουν επίσης στον νέο της ρόλο. “Είμαι αθλήτρια αντοχής”, είπε η Gilles. “Αυτό σημαίνει ότι ξέρω πως ο μαραθώνιος δεν κρίνεται στα 40 χιλιόμετρα, αλλά στα 1.000 χιλιόμετρα στην προπόνηση – αυτή είναι η απόσταση μου.”

«Ισχυρό σήμα» για εκσυγχρονισμό

Κατά τη διάρκεια της εικονικής επίσκεψης της Τρίτης, ο πρόεδρος του DBK, Georg Bätzing, χαρακτήρισε την επιλογή της Gilles ως «ισχυρό μήνυμα, ότι οι επίσκοποι εκπληρώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις». Η Gilles, η οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής γραμματέως την 1η Ιουλίου, δεν θα είναι μόνο η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη μία τέτοια θέση, αλλά και η πρώτη απλή γυναίκα, χωρίς αριστοκρατικές καταβολές.

Ο υψηλόβαθμος ρόλος του γενικού γραμματέα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται από τους επισκόπους. Αυτή τη στιγμή η Gilles είναι επικεφαλής ενός τμήματος για τη νεολαία, την οικογένεια και τη φροντίδα των παιδιών στην επισκοπή Limburg του Bätzing. Από τη Στουτγκάρδη, όπου για μια δεκαετία η Gilles ήταν επικεφαλής μιας καθολικής εκπαιδευτικής οντότητας, οι συνάδελφοι εντυπωσιάστηκαν από την αντοχή της: “Συντόνιζε 27 ιερείς, καθένας από τους οποίους είναι ο μεγαλύτερος στο “μικρό του βασίλειο”. Αυτό είναι θαρραλέο”, δήλωσε ο επιθεωρητής της Στουτγκάρδης, Christian Hermes.

Η Gilles, που διαδέχεται τον Πατέρα Hans Langendörfer, ο οποίος για 24 χρόνια ήταν γενικός γραμματέας του DBK, ανέφερε ότι εκτιμά την άνευ προηγουμένου το διορισμό της, σε τομείς που θεωρούνται ανδροκρατούμενοι. “Αυτό είναι ένα σημάδι για την Καθολική Εκκλησία, το γνωρίζω πολύ καλά”, είπε η Gilles.

Διαμαρτυρία από το κίνημα “Maria 2.0”

Ταυτόχρονα, έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, ομάδες που εκπροσωπούν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και το γυναικείο μεταρρυθμιστικό κίνημα Maria 2.0 πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες.

Η Gilles, άγαμη και χωρίς παιδιά, η οποία είναι, επίσης, καθολικός εκπρόσωπος στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, θα αναλάβει από τον Ιούλιο και τη διαχείριση της ομοσπονδίας VDD της γερμανικής διοίκησης, με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Το VDD, που εποπτεύεται από τον πρόεδρο της διάσκεψης των επισκόπων Bätzing, διαχειρίζεται από κοινού τις εταιρικές και τις εργασιακές δραστηριότητες των 27 γερμανικών καθολικών επισκοπών, υπό ειδικό κοινοτικό καθεστώς που παρέχεται από τη γερμανική νομοθεσία.

Εκκλησία που πλήττεται από κρίσεις

Η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας αγωνίζεται εν μέσω πτωτικής τάσης των συμμετεχόντων. Το 2019, πάνω από 272.000 Καθολικοί στη Γερμανία εγκατέλειψαν την εκκλησία. Καθώς το πεδίο της σεξουαλικής κακοποίησης και συγκαλύψεων στην εκκλησία συνεχίζει να υφίσταται, οι επίσκοποι της Γερμανίας έχουν επικριθεί για τον χειρισμό των υποθέσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας Rainer Maria Woelki,πέρυσι, μπλόκαρε μια έκθεση δεκαετίας που αναφερόταν σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, απευθυνόμενος σε έναν νομικό της Κολωνίας παρέδωσε μία νέα, παραλλαγμένη έκδοση και ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη, που συντάχθηκε από δικηγόρους στο Μόναχο, ήταν “ελαττωματική”.

Ο χειρισμός του Αρχιεπίσκοπου για το σκάνδαλο και την ολοφάνερη συγκάλυψη, που αφορούσε υποθέσεις πολλών ετών, είχε αποτελέσει πόλο έλξης για τα ΜΜΕ.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks