lemzlem Türeci: Η γυναίκα πίσω από το εμβόλιο

lemzlem-Türeci

Η lemzlem Türeci είναι μία από τις ερευνήτριες που πρέπει να ευχαριστεί ο κόσμος για το πρώτο εμβόλιο που έχει επικυρωθεί από τον ΠΟΥ κατά του κορωνοϊού.

Η καινοτομία και η επιστημονική επιμέλεια της lemzlem Türeci έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού: Η 53χρονη γιατρός είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Biontech, της εταιρείας με έδρα το Μάιντς που ίδρυσε το 2008 με τον σύζυγό της, Uğur Şahin.

Σχετικά:

Πέντε γυναίκες που άλλαξαν την πορεία της βελγικής ιστορίας

Έρευνα: Τα γυναικεία επαγγέλματα πλήττονται περισσότερο από την πανδημία

Ολλανδία: Έργα από γυναίκες καλλιτέχνιδες στην πινακοθήκη του Rijksmuseum για πρώτη φορά

Από τότε, το ζευγάρι διεξάγει έρευνα σχετικά με την τεχνολογία mRNA. Αυτό συνεπάγεται τεχνητά παραγόμενα μόρια που ενεργοποιούν ανοσοαποκρίσεις, εισάγοντας γενετικά συστατικά μιας ξένης ουσίας στα κύτταρα. Αυτά σχηματίζουν αντισώματα εναντίον του σχετικού αντιπάλου – είτε ενός ιού είτε ενός όγκου. Οι δύο γιατροί στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την αρχή για την καταπολέμηση του καρκίνου. Στις αρχές του 2020, όταν διάβασαν αναφορές για το νέο κορωνοϊό, αποφάσισαν να παράγουν ένα εμβόλιο με mRNA.

Η σχολαστική λεπτομέρεια είναι σημαντική για τον ερευνητή Türeci

Χάρη στην εργασία της Türeci στο εργαστήριο, αυτή η ιδέα μπόρεσε να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό σε μόλις εννέα μήνες. Η διευθύντρια της έρευνας σχεδίασε τις μελέτες εμβολίων, επέλεξε τα δραστικά συστατικά και συντόνισε τη συνεργασία με την Pfizer. Σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακευτική ομάδα, πραγματοποίησε τις κλινικές δοκιμές με περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες, που το Νοέμβριο του 2020 πέτυχαν το χρυσό αποτέλεσμα: 95% αποτελεσματικότητα.

Η Türeci απολαμβάνει αυτό το επίπονο και λεπτομερές έργο. Είναι κόρη ενός χειρούργου από την Κωνσταντινούπολη που εργάστηκε σε νοσοκομείο στην Κάτω Σαξονία, κατά τη δεκαετία του 1970 και μερικές φορές την έπαιρνε μαζί του, όταν ήταν μικρή. Η επιθυμία της για συνεισφορά γεννήθηκε όταν ανακάλυψε πώς οι ασθενείς εκεί υπέφεραν με ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Türeci: Η έρευνα πρέπει «να φτάσει στο κρεβάτι του ασθενούς»

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Saarland στο Homburg, όπου γνώρισε τον σύζυγό της. Αργότερα, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz, στον τομέα της ανοσολογίας του καρκίνου και, όπως λέει τώρα, τότε συνειδητοποίησε ότι η έρευνα δεν έφτανε πάντα στο κρεβάτι του ασθενούς. 

Η Türeci διοχετεύει, επί του παρόντος, όλη την ενέργεια και τις γνώσεις της στη Biontech, την ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση που απασχολεί σήμερα περίπου 1.800 υπαλλήλους. 

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks