Πώς ζουν και εργάζονται οι γυναίκες στη Γερμανία;

γυναίκα-εργασία

Το χάσμα των δύο φύλων στο θέμα των αμοιβών και ο ρόλος της γυναίκας: Μία συζήτηση για την ισότητα των φύλων στη Γερμανία. 

Οι γυναίκες στην κοινωνία

Συνολικά, περίπου 41 εκατομμύρια γυναίκες ζουν στη Γερμανία – περίπου δύο εκατομμύρια περισσότερες από τους άνδρες. Ενώ οι άνδρες ζουν κατά μέσο όρο μέχρι την ηλικία των 78,3 ετών, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών είναι περίπου 83,2 . Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάνουν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 30 ετών. Στατιστικά, οι γυναίκες έχουν 1,59 παιδιά – ο αριθμός αυτός αυξάνεται τα τελευταία πέντε χρόνια και πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας

Είτε είναι επιχειρηματίες, διευθύντριες σε εταιρίες, επιστήμονες ή ειδικοί, οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η Γερμανία έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών στην ΕΕ. Το 2017, 18,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών βρίσκονταν σε κερδοφόρα απασχόληση, δηλαδή περίπου το 75% αυτής της ηλικιακής ομάδας. 

Το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δέκα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι περίπου στο 83%. Όσον αφορά τις αμοιβές τους, υπάρχει ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το χάσμα στις αμοιβές ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν 21% το 2017.

Οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις

Οι γυναίκες στη Γερμανία είναι πολύ υψηλού, μορφωτικού επιπέδου: Περισσότερες από τις μισές εξ αυτών έχουν Abitur (προσόν Πανεπιστημίου στη Γερμανία), περίπου το 50% είναι απόφοιτες Πανεπιστημίου και περίπου το 45% έχουν Διδακτορικό. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, οι διοικητικές θέσεις πληρούνται, ωστόσο, κυρίως από άνδρες: 88,4% των καθηγητών Πανεπιστημίου είναι άνδρες. 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις: Από την 1η Ιανουαρίου 2016, βάσει νόμου, το 30% των κενών θέσεων του διοικητικού συμβουλίου σε περίπου 100 μεγάλες εταιρείες πρέπει να καλύπτονται από γυναίκες.

Ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική

Σήμερα, το γυναικείο φύλο στη Γερμανία κοσμεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό το υπουργικό της συμβούλιο. Με εννέα άνδρες και επτά γυναίκες, το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 44%. Το ποσοστό αυτό ακούγεται εν μέρει ενθαρρυντικό, αλλά δεν καταδεικνύει τα ίσα δικαιώματα στην πολιτική της Γερμανίας. Το 2018, περίπου το 29% των ομοσπονδιακών υπουργών και των υπουργών πολιτείας ήταν γυναίκες. Τέλιος, το ποσοστό των γυναικών στο Bundestag, το κοινοβούλιο της Γερμανίας, είναι λίγο παραπάνω από το 30% επί του παρόντος.

Διαβάστε επίσης: Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις εργασία στη Γερμανία

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks