Βέλγιο: Περίθαλψη, κάλυψη και κόστος – γιατροί, οδοντίατροι, συνταγογράφηση

charity

Ερχόμενος να ζήσεις στο Βέλγιο, ίσως, κάποια στιγμή χρειαστείς κάποιον γιατρό, οδοντίατρο, νοσοκομειακή περίθαλψη κτλ. Παρακάτω σου παρέχουμε αρκετές από τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις.

Περίθαλψη, κάλυψη και κόστος

Γιατροί

 • Πρέπει να πληρώσετε τον γιατρό κατά τη στιγμή της επίσκεψής σας, αλλά ίσως να μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή μέχρι και του 75 % της δαπάνης σας προσκομίζοντας την απόδειξη παροχής υπηρεσιών υγείας (“Attestation de soins donnés/Getuigschrift voor verstrekte hulp”) σε τοπικό ασφαλιστικό ταμείο της επιλογής σας:
 • Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σάς έδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών υγείας (”Attestation de soins donnés/Getuigschrift voor verstrekte hulp”) αναγράφοντας το ποσό που πληρώσατε.

Οδοντίατροι

 • Πρέπει να πληρώσετε τον οδοντίατρο κατά τη στιγμή της επίσκεψής σας, αλλά ίσως να μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή μέχρι και του 75 % της δαπάνης σας προσκομίζοντας την απόδειξη παροχής υπηρεσιών υγείας (Attestation de soins donnés/Getuigschrift voor verstrekte hulp) σε τοπικό ασφαλιστικό ταμείο της επιλογής σας:
 • Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σάς έδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών υγείας (Attestation de soins donnés/Getuigschrift voor verstrekte hulp) αναγράφοντας το ποσό που πληρώσατε.

Νοσοκομειακή περίθαλψη

 • Δεν απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού, και μπορείτε να επισκεφθείτε ειδικό γιατρό της επιλογής σας σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.
 • Αν δεν επιδείξετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ή πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης), θα πρέπει να πληρώσετε ολόκληρο το ποσό. Μπορείτε, ωστόσο, στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή εξόδων από ένα βελγικό ασφαλιστικό ταμείο προσκομίζοντας βεβαίωση (Attestation de soins donnés/Getuigschrift voor verstrekte hulp) και το αποδεικτικό πληρωμής στο τοπικό ασφαλιστικό ταμείο της επιλογής σας:

Συνταγογράφηση

 • Θα πρέπει να προσκομίζετε στο φαρμακείο την ιατρική συνταγή που σας χορηγεί ο γιατρός.
 • Στο φαρμακείο πρέπει να πληρώνετε το συνολικό κόστος της συνταγής. Το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς κυμαίνεται μεταξύ 0 % και 80 % της τιμής του φαρμάκου.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο φαρμακοποιός σάς έδωσε απόδειξη όπου καταγράφονται λεπτομερώς τα φάρμακα που αγοράσατε και η τιμή αγοράς τους. Με την απόδειξη αυτή μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας από ένα βελγικό ασφαλιστικό ταμείο:

Ασθενοφόρα

 • Από την 1η Ιανουαρίου 2019, τα έξοδα μεταφοράς για ιατρικούς λόγους (με εξαίρεση την αερομεταφορά) δεν επιστρέφονται πλέον από το βελγικό ασφαλιστικό σύστημα. Πρέπει να καταβάλετε εφάπαξ ποσό 62,11 ευρώ, ανεξάρτητα από τη διανυθείσα απόσταση.

Αερομεταφορά

 • Αν χρησιμοποιήσετε αερομεταφορά (ελικόπτερα τύπου CHU Sart Tilman και AZ Sint-Jan Brugge), οφείλετε να πληρώσετε ένα εφάπαξ ποσό συν ένα τέλος ανά διανυθέν χιλιόμετρο. Το βελγικό ασφαλιστικό σύστημα επιστρέφει το 50 % του κόστους.

Επιστροφή εξόδων

Πηγαίνετε σε ένα “ziekenfonds”, “mutualité” ή άλλον “organisme assureur” της επιλογής σας. Ζητήστε επιστροφή των εξόδων βάσει της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ή άλλου εγγράφου παρεχόμενου από τον ασφαλιστικό σας φορέα), σε συνδυασμό με τα επίσημα έγγραφα που σας χορηγήθηκαν από το άτομο ή τον φορέα που σας παρείχε την περίθαλψη (Attestation de soins donnés/Getuigschrift voor verstrekte hulp).

Συνταγογράφηση

 • Κατάλογος φαρμάκων για τα οποία μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή εξόδων, στα ολλανδικά και τα γαλλικά

Πηγή: Ευρωπαϊκή επιτροπή

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα υγείας στο Βέλγιο και την ασφάλεια υγείας, μπορείτε να βρείτ σε άλλο άρθρο μας στο supergreeks.eu

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks