Περισσότερα από ποτέ, τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης στην Ολλανδία

Aγοράζουμε ελληνικά και Online

Μέχρι στιγμής για φέτος, σχεδόν 15 χιλιάδες άτομα στην Ολλανδία έχουν πέσει θύματα της απάτης ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing espionage), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας βοήθειας για την καταπολέμηση της απάτης στο διαδίκτυο. Περίπου 1.1 εκατομμύρια ευρώ εκλάπησαν από αυτές τις απάτες για το 2019, ποσό που είναι ήδη αρκετά μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα 862 χιλ. Ευρώ ζημιές που υπήρξαν πέρυσι σε όλο το 2018, σύμφωνα με τις εκθέσεις  του NU.nl.

Η έρευνα του Γραφείου Βοήθειας κατά της Ηλεκτρονικής Απάτης μας λέει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους κλικάρει σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) που λαμβάνει μέσω e-mail. Αυτά τα μηνύματα που κλικάρει αυτός ο κόσμος σε οδηγούν σε ιστοσελίδες “ίδιες” ή σχεδόν ίδιες με αυτές που αφορούν επίσημους οργανισμούς και εταιρείες, όπως τράπεζες και πάροχους τηλεπικοινωνιών.

Η διαδικασία

Αφού κλικάρεις και μπεις στην ιστοσελίδα που νομίζεις ότι μπήκες, π.χ του τραπεζικού σου λογαριασμού, πάντα πρέπει να κάνεις log-in για να συνδεθείς με το account σου και για να κάνεις log-in πρέπει να βάλεις τα πραγματικά σου στοιχεία. Σε αυτό το σημείο είναι που γίνονται οι περισσότερες υποκλοπές. Γνωρίζοντας τα αληθινά σου στοιχεία, τα πράματα είναι απλά για τους επίδοξους κλέφτες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Βοήθειας κατά της Ηλεκτρονικής Απάτης, οι επίδοξοι κλέφτες του κυβερνοχώρου γίνονται πιο ολοένα και περισσότερο δημιουργικοί στο ηλεκτρονικό “ψαρέμα”. Είναι επίσης όλο και πιο δύσκολο να εντοπίσεις ένα ψεύτικο site. Τα κάνουν ολόιδια ώστε να μη μπορείς να αντιληφθείς τη διαφορά και ειδικά αν δε γνωρίζεις καλά τον χώρο του web.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να βελτιώσει τον ολλανδικό νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, ώστε το phishing να μπορεί να αντιμετωπιστεί δραστικότερα.

Το νού! 🙂

Πηγές: nltimes.nl

Κάνουμε την εγγραφή μας στο Newsletter του SuperGreeks για να λαμβάνουμε προσφορές, διαγωνισμούς, νέα & tips στην ελληνική γλώσσα.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks