Τι είναι σήμερα: Η Ημέρα της Αναλήψεως-Πόσα ξέρεις για αυτή την αργία;

εκκλησία

Σήμερα είναι η Ημέρα της Αναλήψεως ή η Ανάβαση του Κυρίου. Θεωρείται επίσημη αργία σε πολλές χώρες, ενώ σε κάθε περιοχή γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο. Κάθε τοποθεσία ακολουθεί τα δικά της έθιμα και παραδόσεις, ενώ η συγκεκριμένη ημέρα κρύβει μέσα της μία ενδιαφέρουσα ιστορία!

Πάμε να μάθουμε περισσότερα;

Ιστορία

Ο εορτασμός της Ημέρα της Αναλήψεως χρονολογείται από τον 4ο αιώνα στην ιστορία. Με την πάροδο του χρόνου, η συγκεκριμένη αργία απέκτησε όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, μέχρι να αποτελέσει επίσημη αργία για μερικές χώρες και πολιτισμούς, όπως σήμερα. Η Ημέρα της Αναλήψεως πέφτει πάντα Πέμπτη, σαράντα ημέρες μετά από το Πάσχα και δέκα ημέρες πριν από την Πεντηκοστή. 

Σε ποιες χώρες ισχύει η αυτή η αργία;

Πολλοί πιστοί θα παρακολουθήσουν μια λειτουργία εκείνη τη μέρα. Στις ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες, η Ημέρα της Αναλήψεως είναι αργία την Πέμπτη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ελβετία. Στην Πορτογαλία, αυτή η ημέρα ονομάζεται ευρέως “Quinta-Feira da Ascensão” (Ημέρα Αναλήψεως) αντί για το επίσημο όνομα: “Festa da Ascensão” (η Γιορτή της Αναλήψεως).

Σχετικά άρθρα:

Οι αργίες στην Ολλανδία για το 2021

Οι αργίες στο Βέλγιο για το 2021

Οι αργίες στη Γερμανία για το 2021

Άλλες παραδόσεις

Σε χώρες (π.χ. Ουγγαρία, Ιταλία και Πολωνία), όπου η Καθολική Εκκλησία είχε μικρότερη επιρροή, η Ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζεται την Κυριακή, μετά την Ημέρα της Αναλήψεως. Αυτό είναι επτά μέρες πριν την Πεντηκοστή. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζεται μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την Κυριακή μετά από αυτό. Στις Προτεσταντικές Εκκλησίες, η Ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζεται συχνά την ίδια ημέρα με την Καθολική Εκκλησία, αλλά ορισμένες εκκλησίες το γιορτάζουν επίσης την επόμενη Κυριακή.

Αυτό το ήξερες;

Η συγκεκριμένη αργία είναι επίσης η γιορτή του Χριστιανικού Εργατικού Κινήματος.

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να σηκώνονται στις 3 π.μ. την Ημέρα της Αναλήψεως και να χορεύουν στο γρασίδι τραγουδώντας και ξυπόλητοι. Από εκεί ενδέχεται να προέρχεται και ο όρος “δροσιά” (=Dauw). Η δροσιά στο χορτάρι θα είχε ένα “εξαγνιστικό αποτέλεσμα” και θα αναφερόταν για να γιορτάσει την αναβίωση της φύσης.

Τοπικά έθιμα

  • Βέλγιο: Στη Μπριζ, η Heilig-Bloedprocessie (=Η Πομπή του Αγίου Αίματος) είναι το έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εκείνη τη μέρα. Η Πομπή του Αγίου Αίματος δημιουργήθηκε το 1304 ως έκφραση ευγνωμοσύνης και πίστης. Έχει αποτελέσει μέρος της πλούσιας ιστορίας της Μπριζ από τότε και περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO).
  • Ολλανδία: Στα τέλη του 20ου αιώνα, αυτή η μέρα έγινε όλο και πιο γνωστή. Πολλοί υπάλληλοι έχουν υποχρεωτική άδεια.
    • Οι σκάλες δροσιάς (Dauwtrappen) είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που συνδέεται με την Ημέρα της Ανάληψης.
    • Εκτός από το παραπάνω έθιμο, σε πολλά μέρη διοργανώνονται ετήσιες εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Τζαζ στη Breda, το Dauwpop στο Hellendoorn, το ολλανδικό φεστιβάλ ζογκλέρ και διάφορες αγορές βιβλίων και εκθέσεις. 
    • Αυτή η ημέρα βαφτίστηκε “Εθνική Ημέρα Ατμοκίνητων Τρένων” από το ANWB.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks