Η ιστορία του ποδηλάτου στην Ολλανδία

podilato-amsterdam-ollandia-istoria

Οι άνθρωποι στην Ολλανδία, χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για να πάνε στην εργασία τους, στο supermarket, στη βόλτα τους, με τα παιδιά τους στο σχολείο, με βροχή, με χιόνια και με κάθε πιθανή και απίθανη συνθήκη. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο και η Ολλανδία έχει περισσότερα ποδήλατα από ανθρώπους;

Τα πρώτα ποδήλατα

H Oλλανδία είναι η ”χρισμένη” ως η ποδηλατοχώρα του κόσμου – και όχι τυχαία. Τα ποδήλατα αυτής της χώρας είναι περισσότερα και από τους κατοίκους της και η ιστορία αυτή ξεκινάει από τα τέλη του 18ου αιώνα που ήδη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, η χρήση του ποδηλάτου ήταν κάτι το διαδεδομένο. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα του ότι η χώρα είναι “φλατ” και χωρίς ανηφόρες, κατηφόρες, αλλά και η ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων, ήδη από εκείνη την εποχή.

Αυτοκίνητα

Έπειτα από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο τα μεγάλα αστικά κέντρα όλου του κόσμου κατακλύστηκαν από τα πολύ εξελιγμένα και βολικά αυτοκίνητα για την μετακίνηση των ανθρώπων. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν αισθητά οι ποδηλάτες και να κυριαρχήσουν οι αυτοκινητιστές στους δρόμους του Άμστερνταμ και της Ολλανδίας γενικότερα.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, στην Ολλανδία, η χρήση του ποδηλάτου ήταν διαδεδομένη εκείνη την εποχή.

Ακτιβισμός και κινήματα

Την δεκαετία του 1970 οι Ολλανδοί βγήκαν πρώτη φορά στους δρόμους και για να διαμαρτυρηθούν για τους πολλούς θανάτους από αυτοκινητιστικά ατυχήματα με θύματα βεβαίως και παιδιά.  Περισσότεροι από πεντακόσιοι θάνατοι παιδιών ετησίως καταγράφηκαν σε κάποιες χρονιές και οι Ολλανδοί διαδήλωναν με κεντρικό σύνθημα το  “stop de kindermoord” ( “Σταματήστε τις δολοφονίες των παιδιών μας” !). Έπειτα εμφανίστηκαν και περισσότερα κινήματα με τον ίδιο προσανατολισμό.

Η κίνηση στους δρόμους ήταν επίσης αφόρητη. Το περιβάλλον επιβαρύνονταν σημαντικά και αυτό ήταν γνωστό στον κόσμο από εκείνα τα χρόνια.

Μία μορφή αντίδρασης από τους κατοίκους ήταν να κλείνουν τους δρόμους με τεράστια τραπέζια και κόσμο όπου έπαιρναν το δείπνο τους καταμεσής του δρόμου. Κλείνανε δρόμους με πλακάτ και συνθήματα. Κλείνανε τους δρόμους με τα ποδήλατα τους, ζωγράφιζαν τους αυτοκινητοδρόμους με stencil και τους έχριζαν ως ποδηλατοδρόμους, αναπαριστούσαν κηδείες και άλλες αντιδρούσαν με άλλες πολλές τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες.

Οι πρώτες αλλαγές

Οι αντιδράσεις του κόσμου, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1973-1974 και το πρόβλημα που προέκυψε εκείνη την εποχή με την έλλειψη πόρων πετρελαίου οδήγησε την κυβέρνηση της Ολλανδίας σε αλλαγή προσανατολισμού σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην χώρα και τον τρόπο που θα κινούνταν οι πολίτες της χώρας στους δρόμους.

Αρχικά μείωσε το πεδίο των αυτοκινητόδρομων κατά το ήμισυ και αύξησε το πεδίο των ποδηλατόδρομων ξεκινώντας από την Χάγη και το Τίλμπουργκ. Αυξήθηκαν σε αυτές τις δύο πόλεις οι ποδηλάτες κατά 45% και 70% αντίστοιχα. Όμως στην υπόλοιπη χώρα οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν ποτέ με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν νέα νομοσχέδια με περισσότερους και μεγαλύτερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την χώρα με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, το βιωτικό επίπεδο και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Στο σήμερα

Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορείς να τη διασχίσεις όλη από την ενδοχώρα της απλά με ένα ποδήλατο. Εκατομμύρια ποδήλατα κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους της χώρας σε ένα ποδηλατικό δίκτυο 22.000 μιλίων. Οι νόμοι και οι κανόνες της χώρας είναι προσαρμοσμένοι και φιλικοί ως προς τον ποδηλάτη. Στο Άμστερνταμ κυριαρχούν ξεκάθαρα τα ποδήλατα και σε μία κατάσταση αναρχίας χαρακτηρίζεται ως μια αμιγώς ποδηλατούπολη. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μεγάλες πορείες σε όλη τη χώρα για την βελτίωση των συνθηκών στους ποδηλατοδρόμους και άλλων δικαιωμάτων που αφορούν το ποδήλατο.

Δεν πρέπει ποτέ να σταματάς να διεκδικείς περισσότερα για πράματα που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Το 70% των κατοίκων της Ολλανδίας χρησιμοποιούν το ποδήλατο για αποστάσεις μικρότερες των 7 χιλιομέτρων.
  • Μέχρι και στο τελευταίο χωριό της Ολλανδίας μπορείς να πας από τον ποδηλατόδρομο από και προς πάσα κατεύθυνση.
  • Το ποδηλατικό δίκτυο του Άμστερνταμ είναι 767 χιλιόμετρα
  • Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο από όλους τους σταθμούς τρένων της Ολλανδίας. Δείτε εδώ!
  • Στο Άμστερνταμ υπάρχουν 140 καταστήματα για το ποδήλατο. Επισκευές, ενοικιάσεις, αγορές ποδηλάτων.
  • Στα διπλώματα για τη μηχανή και το αυτοκίνητο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των ποδηλατιστών. Το ποδήλατο είναι πάνω απ΄όλα.
  • Ενώ στις περισσότερες χώρες υπάρχουν περισσότερα mountain bikes και αγωνιστικά… Στην Ολλανδία οι περισσότεροι έχουν στη κατοχή τους τα “oma-fiets” ( τα ποδήλατα της γιαγιάς ) όπου είναι τα κλασσικά Ολλανδικά ποδήλατα.
  • Στην Ολλανδία σχεδόν κανένας ποδηλάτης δε φοράει κράνος και αυτό δεν είναι πρόβλημα.
  • Ο κάθε ποδηλάτης έχει δικαίωμα να πάρει και έναν συνεπιβάτη στο ποδήλατο του. Για παιδιά κάτω των 8 ετών προβλέπεται να είναι συνεπιβάτες μόνο σε ειδικό καθισματάκι που υπάρχει για τα παιδιά και προσαρμόζεται πάνω σε οποιοδήποτε ποδήλατο.

Video

Πηγές: Wikipedia, the guardian, Iamsterdam, bicycledutch και από την εγκυκλοπαίδεια για την πόλη του Άμστερνταμ (DE BOSATLAS VAN AMSTERDAM)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks