“Φρέσκα κουλουράκια”- Τα Χριστουγεννιάτικα και άλλα φρέσκα νέα από Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο

Βάλε καφεδάκι και διάβασε τα Χριστουγεννιάτικα και φρέσκα νέα από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη Γερμανία ☕️Στα σημερινά “κουλουράκια” θα σας παραθέσουμε ότι σημαντικό έγινε σε αυτές τις πέντε χώρες.

Αν αγαπάς τα κουλουράκια μας κάνε ένα ΛΑΙΚ ή άσε απλά μια <3 στο ποστ στο FB  Γίνεται μια καλή προσπάθεια και πρέπει να διαδοθεί παντού! Στήριξε SuperGreek, συμμετέχοντας με κάθε τρόπο στο project.

Πλέον τα κουλουράκια σου θα τα ξανά φτιάχνει ο “SuperGreek” – Λαχταριστά και πλουμιστά !

*Παρακάτω θα βρεις Χριστουγεννιάτικα και φρέσκα νέα για όλες τις χώρες.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ευχόμαστε σε όλους τους SuperGreeks και γενικότερα σε όλους τους όμορφους ανθρώπους “ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ” και ευτυχισμένο το 2023.

Ευχόμαστε υγεία, δημιουργία και καλά μυαλά…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο.

Τάσος Λειβαδίτης

Βέλγιο

Τη στιγμή που επισκεπτόμασταν το ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό μετά το άλλο στο Βέλγιο, τις όμορφες Αρδέννες, με καλούς φίλους σε όμορφα μαγαζιά και σε φιλόξενα σπίτια με άρωμα Χριστουγέννων, στην επικαιρότητα της χώρας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συνέβαιναν απίστευτα πράματα με ιστορίες ξεπλύματος χρήματος. Εμπλεκόμενα πρόσωπα και από Ελλάδα.

H σύλληψη της Εύας Καιλή

via GIPHY

Το χρονικό της σύλληψης

Αρχικά, ξαφνικά, ήταν ραγδαίες οι εξελίξεις για την Εύα Καϊλή, το Ευρωκοινοβούλιο, τα χρήματα που βρέθηκαν. Βρέθηκαν συνολικά 1.5 εκατομμύρια ευρώ στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Περίπου την ίδια στιγμή με ομόφωνη απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο καθαίρεσε την Εύα Καϊλή από αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο σύντροφος της Εύας Καιλή πήρε πάνω του όλη την ευθύνη για να ελαφρύνει το κατηγορητήριο της Εύας Καιλή. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Καιλή στο δικαστήριο και προφυλακίστηκε στη φυλακή.

Αυτά έγιναν τα Χριστούγεννα.

Σήμερα

Στο σήμερα η υπόθεση εξελίσσεται με την άρση της βουλευτικής ασυλίας για Κοτσολίνο και Ταραμπέλα με κατεπείγουσα διαδικασία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και του Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους για την Καΐλή;

 Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντικατάσταση της προσωρινής φυλάκισης της πρώην ευρωβουλευτού με απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους, επιδιώκουν οι δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Ανδρέας Ριζόπουλος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚAΪ, οι περιοριστικοί όροι θα περιλαμβάνουν «βραχιολάκι» και κινητό τηλέφωνο τα οποία θα παρακολουθούνται επί 24ωρου βάσεως από τις βελγικές Αρχές.

Δίκαιη απεργία για τους εργαζομένους της Ryanair – ακυρώσεις πτήσεων

Το προσωπικό της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας με έδρα το Βέλγιο βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη που επικεντρώνεται στην άρνηση της Ryanair να πληρώσει τον βελγικό κατώτατο μισθό. 

Απεργιακή δράση έχει επίσης προγραμματιστεί για το επόμενο Σάββατο (7 Ιανουαρίου) και την επόμενη Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο το πρωί της Κυριακής ήταν ήσυχη και ήρεμη καθώς οι επιβάτες που είχαν κρατήσεις σε μία από τις πληγείσες πτήσεις είχαν όλοι ενημερωθεί ότι οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν.

48 πτήσεις ακυρώθηκαν το προηγούμενο ΣΚ.

via GIPHY

Τέλος το κάπνισμα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Βελγίου

Από εδώ και πέρα ​​είναι παράνομο να ανάβετε τσιγάρο, πούρο ή πίπα ή να ατμίζετε στις αποβάθρες των 550 σιδηροδρομικών σταθμών στο Βέλγιο. Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις πλατφόρμες, ακόμη και αυτές που βρίσκονται στο ύπαιθρο. 

Η απαγόρευση του καπνίσματος στις αποβάθρες είναι το τελευταίο έργο της σταδιακής διαδικασίας απαγόρευσης του καπνίσματος από το βελγικό σιδηροδρομικό δίκτυο που ξεκίνησε το 2004 όταν καταργήθηκε το κάπνισμα μέσα στο τρένο!

via GIPHY

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων παρακολουθούσαν οι άνθρωποι τις εξελίξεις με την Εύα Καιλή, τις υποκλοπές, τα πολλά επιδόματα εν όψει εκλογών. Ο καιρός θύμιζε “Αυστραλία” καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ακόμα έτσι είναι ο καιρός στην Ελλάδα και έτσι θα παραμείνει και για το επόμενο διάστημα. Έως τους 19 βαθμούς η θερμοκρασία!

via GIPHY

Επίδομα παιδιού

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2023, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα, για το επίδομα του παιδιού.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε ανακοίνωσή του, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που ακόμη δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2022 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή της.

Η πλατφόρμα θα κλείσει οριστικά για την υποβολή αιτήσεων στις 15/1/2023, στις 23:59.

via GIPHY

Επίδομα θέρμανσης

Η νέα προθεσμία για υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης, είναι μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου του 2023

Τις πρώτες πληρωμές έχουν αρχίσει να βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι πρώτοι δικαιούχοι, ενώ σύμφωνα με απόφαση η παράταση ελήφθη λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Επέστρεψαν στο ΕΣΥ οι 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και υπάλληλοι μετά από 16 μήνες

Μετά από 16 ολόκληρους μήνες, επέστρεψαν σήμερα 2 Ιανουαρίου 2023 στις θέσεις τους στο ΕΣΥ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Πρόκειται για 1.700 εργαζομένους- 170 είναι γιατροί, 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Οι υγειονομικοί, επιστρέφουν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υπουργική απόφαση που έλαβε ΦΕΚ παραμονή του 2023.

Οι 1.700 υγειονομικοί και υπάλληλοι, επιστρέφουν και θα πρέπει να ακολουθήσουν τρία μέτρα: την χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τη διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ την εβδομάδα, ενώ οι γιατροί και νοσηλευτές, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους χώρους όπου βρίσκονται οι ανοσοκατασταλμένοι.

Στην Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην ακρίβεια. Τα supermarket είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πιο ακριβά από τις ευρωπαϊκές χώρες που ζούμε, ενώ την ίδια στιμγή εδώ έχουμε διπλάσιους μισθούς. Ο κόσμος μας πίσω, μας αναφέρει ότι ζορίζεται με την αγορά ακόμα και βασικών προϊόντων.

Oλλανδία

Στην Ολλανδία υπήρχε σχετική ηρεμία τα Χριστούγεννα με γιορτινό κλίμα σε όλη την επικράτεια. Αρκετό κρύο στο τέλος της χρονιάς.

Tα πυροτεχνήματα είχαν απαγορευτεί για την αλλαγή του χρόνου, όμως αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν τη νύχτα- μέρα σε όλη την Ολλανδία!

Show με drones και πυροτεχνήματα στο Άμστερνταμ

Στη θάλασσα από την πίσω μεριά του σταθμού των τρένων στο Άμστερνταμ είχε προγραμματιστεί για την πρωτοχρονιά ένα show με drones και πυροτεχνήματα. Αυτή η εκδήλωση ακυρώθηκε γιατί είχε αρκετό αέρα και πραγματοποιήθηκε χθες με την παρουσία χιλιάδων κατοίκων της πόλης που έσπευσαν για να παρακολουθήσουν το θέαμα.

Έτσι κάπως στο Άμστερνταμ ξανανιώσαμε ότι αλλάξαμε χρόνο.

Oι καθιερωμένες βουτιές τη νέα χρονιά

Περισσότεροι από 50.000 Ολλανδοί βούτηξαν σε παγωμένες λίμνες και θάλασσες σε όλη την Ολλανδία για να γιορτάσουν την αλλαγή του νέου έτους.

Ρότερνταμ και αλλαγή χρόνου με ρατσιστικά μηνύματα

Προτάσεις όπως «Οι λευκές ζωές έχουν σημασία», «Χαρούμενα λευκά 2023» και «Ο Ζβάρτε Πιετ δεν έκανε τίποτα κακό» προβλήθηκαν στην εμβληματική γέφυρα του Ρότερνταμ. 

H προβολή στη γέφυρα έγινε από κάποιο διαμέρισμα απέναντι από τη γέφυρα.

Το 2023 ελπίζουμε ότι θα φωτιστεί με τις γέφυρες και αρκετός κόσμος, ώστε να έχουμε λιγότερο ή καθόλου περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Σημαντικές αλλαγές για το 2023

Η ασφάλεια υγείας

Η ασφάλιση υγείας έγινε ακριβότερη, με τα ασφάλιστρα να αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου 10 ευρώ – Εάν έχετε χαμηλό εισόδημα, μπορεί να δικαιούστε αύξηση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης που αυξάνονται κατά 412 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο το χρόνο.

Τα χάπια βιταμίνης D δεν θα καλύπτονται πλέον από τη βασική ασφάλιση υγείας.

via GIPHY

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 10,15%, φτάνοντας τα 1934,40 ευρώ μεικτά τον μήνα, εξαιρουμένων των αποδοχών αδείας.

Γερμανιά

Στη Γερμανία, αν και κρύο, πολύς ήταν ο κόσμος που επισκεπτότανε τα Χριστουγεννιάτικα χωριά για ένα ζεστό κρασί Glühwein.

Ιστορική αύξηση στο επίδομα παιδιού

Τη νέα χρονιά, οι γονείς στη Γερμανία θα λαμβάνουν 250 ευρώ μηνιαίως επιδόματα παιδιού  για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το αν είναι το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο ή το τέταρτο που γεννιέται στην οικογένεια. 

Αύξηση στην τιμή των τσιγάρων

via GIPHY

Το κάπνισμα στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι σχετικά προσιτό, αλλά ο φόρος που καταβάλλεται στα τσιγάρα, τα πουράκια και τον καπνό θα αυξηθεί το 2023. Ένα πακέτο τσιγάρα θα αυξηθεί στην τιμή κατά μέσο όρο 18 σεντς.

Νέο εισιτήριο με 49 ευρώ / μήνα για απεριόριστες μετακινήσεις με το τρένο

via GIPHY

Το  Deutschlandticket  πρόκειται να φτάσει το 2023, προσφέροντας απεριόριστες μετακινήσεις σε περιφερειακές και δημόσιες συγκοινωνίες  σε όλη τη Γερμανία με μόλις 49 ευρώ το μήνα – συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων, τραμ, U-bahns, S-bahns και περιφερειακών τρένων, αλλά όχι τρένα μεγάλων αποστάσεων όπως τα IC , ICE και EC που διαχειρίζονται η Deutsche Bahn.

Ανανέωση διπλωμάτων αυτοκινήτου

Εάν έχετε ροζ ή γκρι γερμανική άδεια οδήγησης και γεννηθήκατε μεταξύ 1959 και 1964, πρέπει να ανανεώσετε το δίπλωμά σας έως τις 19 Ιανουαρίου 2023! 

Πυροτεχνήματα, ατυχήματα και ζημιές

Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες και πολλά επεισόδια ήταν ο απολογισμός της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία

Συγκεκριμένα, ένας 17χρονος έχασε τη ζωή του, όταν εξερράγησαν οι κροτίδες που χρησιμοποιούσε, ενώ δύο άνδρες ακρωτηριάστηκαν σε ατυχήματα με εκρηκτικά, κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, τον πρώτο χωρίς περιορισμούς έπειτα από δύο χρόνια λόγω πανδημίας.

Στην Φρανκφούρτη κροτίδα προκάλεσε πυρκαγιά σε μπαλκόνι, η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο εσωτερικό διαμερίσματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μια γυναίκα από την εισπνοή καπνού.

Στο Βερολίνο αστυνομικοί και πυροσβέστες δέχθηκαν «μαζική επίθεση με κροτίδες» κατά την επιχείρηση κατάσβεσης φλεγόμενου αυτοκινήτου, ενώ σε άλλο περιστατικό, νεαροί πέταξαν πυροτεχνήματα και έναν πυροσβεστήρα σε σταθμευμένο τουριστικό λεωφορείο, προκαλώντας ολική καταστροφή του παρμπρίζ.

Καλή χρονιά Άνθρωποι!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι μια καλή ευκαιρία για απολογισμό και αλλαγές. Ας κάνουμε πολλές θετικές αλλαγές τη νέα χρονιά.

*Κουλουράκια θα έχουμε τη φετινή χρονιά, το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα.


Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Webinar by SuperGreeks & Protea PreventieΟδηγός για την μετανάστευση στην Ολλανδία

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις ή ζεις ήδη στην Ολλανδία; Τότε αυτό το online webinar απευθύνεται σε σένα!